1 Haziran İtibari İle Yeni Normalleşme Kararları

Koronavirüs (COVID -19) bir yılı aşkın süredir tüm dünya ile birlikte bizlerin de hayatında gündemin ilk sırasından düşmüyor. Dünyanın farklı ülkelerinde pandemi süreci boyunca farklı ülkelerde temizlik ve hijyen kurallarının yanı sıra toplumsal ve sosyal hayatı düzenleyen çok sayıda uygulama yürürlüğe alındı. Ülkemizde de pandemi başlangıcından bu yana alınan tedbirleri yaşıyoruz. Geçirdiğimiz tam kapanma sürecinin ardından oldukça sıkıldığımız bu günlerde düşen vaka sayıları ile birlikte kademeli olarak sosyal hayata dönebilmemiz için normalleşme kararları açıklandı. NeredenNereye.com ailesi olarak sizler için şehirler arası yolculuk da dahil olmak üzere sosyal yaşamımızı yakından ilgilendiren bu kararların önemli noktalarını derledik. Diliyoruz ki, tüm bir halk olarak kararlara riayet ederek pandemiyi sağlıklı ve mutlu bir şekilde atlatabiliriz.

COVID-19 pandemisinin başlangıcından itibaren toplum sağlığını ve sosyal yaşamı yakından ilgilendiren tüm tedbirler Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu tarafından alınıyor. Hepimizin yakından bildiği gibi artan vaka sayıları karşısında 14 Nisan 2021 tarihinden itibaren kısmi kapanma, 29 Nisan 2021 tarihinden itibaren tam kapanma kararları hayata geçirilmişti. Bu sürecin ardından adım adım normalleşme kararları ile ülkede uygulanan tedbirler gevşetilmeye devam ediyor. Son olarak Cumhurbaşkanı önderliğinde yapılan kabine toplantısında Haziran ayı normalleşme kararları alındı ve 81 ile gönderilen genelge ile halka açıklandı.

Bu doğrultuda salgının seyrinde yaşanan gelişmeler ile Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri, Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında toplanan 31 Mayıs 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde ele alınarak; Haziran ayı boyunca uygulanacak olan kademeli normalleşme sürecinin ikinci etabı kapsamında aşağıdaki tedbirlerin 1 Haziran 2021 Salı günü saat 05.00’ten itibaren hayata geçirilmesi gerektiği değerlendirilmiştir. Öncelikle çok merak edilen şehirler arası seyahat ile ilgili kararlara yer verelim…

Şehirler Arası Seyahat Kısıtlaması Var mı?

Yayınlanan her kararname ile birlikte ziyaretçilerimizin en çok merak ettiği konuların başında şehirler arası seyahat kısıtlaması oluyor. Sizlerle yeni kararlar ile açıklanan şehirler arası seyahat kısıtlamalarını paylaşıyoruz.

Şehirler Arası Seyahat Şartları

Kademeli normalleşme döneminin ikinci etabında; sadece sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde şehirler arası seyahat kısıtlaması uygulanacak olup sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayan süre içerisinde şehirler arası seyahate ilişkin herhangi bir kısıtlamaya gidilmeyecektir.

65 Yaş ve Üzeri Seyahat Şartları

Aşı hakkı bulunmasına rağmen aşı olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşların hafta içi günlerde sadece 10.00-14.00 saatleri arasında sokağa çıkmalarına izin verildi. Hafta sonları tam gün sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olacaklar. Bu sebeple seyahat edebilmek için Seyahat İzin Belgesi almaları gerekmektedir.

  • Kişi ve Zaman sınırlaması olmaksızın tüm yolcularımız HES kodu kullanmak zorundadır…
  • Toplu taşıma araçları (uçak hariç) %50 kapasiteyle hizmet vermeye devam edecektir.

Şehirler arası seyahat kısıtlamasının istisnaları

Bu süreçte şehirler arası seyahat için herhangi bir belge almaya gerek olmadan, bilet, rezervasyon kodu, otel rezervasyon belgesi ibraz edilerek yolculuk yapılabilecek. Kişiler, yolculuk için belirttikleri saat aralıklarında sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacaklar.

– Zorunlu kamu görevinde bulunan memurlar, çalışanlar, kurum tarafından verilen görevlendirme belgesini göstererek, kişisel araçları ile şehirler arası ulaşım gerçekleştirebilecekler.

– Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için veya cenaze nakil işlemine refakat etmek amacıyla herhangi bir cenaze yakınının e-devlet kapısındaki İçişleri Bakanlığına ait e-Başvuru veya ALO 199 sistemleri üzerinden yapacakları başvurular (yanında akraba konumundaki 9 kişiye kadar bildirimde bulunabilecektir) sistem tarafından vakit kaybetmeksizin otomatik olarak onaylanarak cenaze yakınlarına özel araçlarıyla seyahat edebilmeleri için gerekli seyahat izin belgesi oluşturulacaktır.

– Sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı gün ve saatlerde kişisel araçlar ile şehirler arası seyahat yapılamayacak.

Seyahat Kısıtlamasından Muafiyet Getiren Zorunlu Durumlar

  • Kısıtlama döneminde hastane randevu bulunanlar,
  • Cezaevinden çıkanlar,
  • ÖSYM sınavlarına katılması gereken öğrenciler,
  • Birinci dereceden akrabasına hastanede refakatçi olacaklar(En fazla 2 Kişi)
  • Askerlik hizmetini tamamlayarak ikametine dönecek kişiler,
  • Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyen (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başkaca belge, bilgi ile ibraz edenler),

1 Haziran İtibari ile Sokağa Çıkma Kısıtlamaları

– Kademeli normalleşme döneminin ikinci etabında; Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri 22.00 – 05.00 saatleri arasında; Pazar günleri ise Cumartesi günü saat 22.00’den başlayıp Pazar gününün tamamını kapsayacak ve Pazartesi günü saat 05.00’te tamamlanacak şekilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır.

– Üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirinin aksamaması için sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı tarih ve zamanlarda bu sektörler ile doğrudan ilişiği bulunan çalışanlar, yasaklardan muaf olacak.

– Uzun bir süredir tüm günü kapsayan şekilde kısıtlama uygulanan pazar günleri, bakkal, manav, kasap, kuruyemişçi gibi işletmeler 10:00 – 17:00 saatleri aralığında açık olacak.

– Fırınlar sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde açık olacak, vatandaşlarımız araç kullanmamak kaydı ile ikametlerine en yakın fırına gidebilecekler. Engelli vatandaşlarımız araç kullanma yasağından muaf tutulacak.

– Ülkemizde geçici bir süre için bulunan yabancı turistler sokağa çıkma kısıtlamalarından muaf tutulacak.

– Kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olan ileri yaş gruplarındaki veya ağır hastalığı olan vatandaşlarımızın 112, 155 ve 156 numaraları üzerinden bildirdikleri temel ihtiyaçları, VEFA Sosyal Destek Gruplarınca karşılanacak.

– İki doz aşısını olan 65 yaş üstü ve 18 yaş altı gençler için herkes için uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları geçerli olacak. Aşı işlemini tamamlamayan 65 üstü vatandaşlarımız ise 10:00 -14:00 saatleri aralığında sokağa çıkabilecek.

– Şehir içi toplu ulaşım araçları (metro, metrobüs, otobüs, minibüs, dolmuş vb.) 65 yaş üstü ve 18 yaş altı vatandaşlar tarafından kullanılmayacak. (Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yüz yüze eğitim görmesi uygun görülen öğrenciler bu karardan muaftır.)

1 Haziran İtibari ile İş Yerlerinin Faaliyetleri

– Yeme – İçme yerleri (restoran, pastane, kafe) pazar günleri hariç 07:00 -21:00 arası belirli kurallar dahilinde açık olacak. 21:00 -24:00 arası yalnızca paket servis yapılabilecek. Pazar günleri ise yalnızca paket servis yapabilecekler.

– Sinema salonları, Kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi gibi yerler, İnternet kafe/salonu, elektronik oyun yerleri, bilardo salonları, Halı sahalar, spor salonları, açık yüzme havuzları, Lunaparklar ve tematik parkları gibi iş yerleri açık olacak. (Sağlık Bakanlığının belirlediği sosyal mesafe kuralları dahilinde. Buna göre kahvehanelerde gene oyun oynanmayacak.)

– Giyim, tuhafiye, züccaciye, hırdavat, terzi, berber gibi dükkanlar, büro ve ofisler vb. iş yerleri ile AVM’ler 07:00 -21:00 saatleri arasında hizmet sunacak.

– Tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak olan Pazar günlerinde; marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) zorunlu temel ihtiyaçlar kapsamındaki ürünler dışında elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim ve aksesuar, alkol, ev tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeleri, hırdavat, züccaciye vb. ürünlerin satışına izin verilmeyecektir.

– Pazar yerleri (Pazar günleri hariç) 07:00 -21:00 aralığında hizmet verebilecek.

Not : Haziran ayı normalleşme kararları bilhassa şehirler arası seyahat ve sosyal yaşam kurallarını aktaracak şekilde özel şeklinde sunulmuştur. Daha detaylı bilgi için bakanlığın 81 ile yolladığı genelgeyi buradan inceleyebilirsiniz.

NeredenNereye.com tüm ziyaretçilerimize sağlıklı ve mutlu günler diler! 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin