Hepimizin yakından tanıklık ettiği gibi yaklaşık 2 yıldır, Covid – 19 pandemisi ile mücadele ediyoruz. Bu süreç boyunca dünyanın farklı devletleri hastalığa karşı olan savaşı kazanabilmek için farklı tedbirler uygulanıyor. Aşının bulunması tüm dünyaya umut olmuş olsa da hem ülkemizde hem de dünya genelinde aşılama istenilen düzeylere ulaşmış durumda değil. Ayrıca virüsün ortaya çıkan yeni varyantları çok daha hızlı yayılması nedeniyle aşılamanın önemi de son derece arttı. Ancak insanlar aşılamaya karşı tutumlar sergilediğinde dünyanın farklı bölgelerinden yönetimler farklı teşvik ve tedbir çalışmaları uygulamaya başladı.

Bu kapsamda ülkemizde de 6 Eylül 2021 tarihinden itibaren farklı alanların kullanımı için PCR testi zorunluluğu getirildi. 2 doz aşı olmayan vatandaşlar bu tarihe kadar aşılarını tamamlamadıkları takdirde alanlara giriş için negatif PCR testi getirmek zorunda olacak.

Genelgede, koronavirüs (Covid-19) salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riskin asgari seviyeye düşürülmesi için salgınla mücadele sürecinin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra salgınla mücadelede  en güçlü unsurun gönüllülük esasına göre yürütülen aşılama faaliyeti olduğu belirtildi. Genelgede ülkemizde aşılama çalışmalarında büyük mesafe alındığı,  birinci doz aşılamada % 73, ikinci doz aşılamada ise % 55,5 düzeyine ulaşıldığına, aşılama süreçlerini tamamlamış kişilerde salgın kaynaklı vaka, hasta ve vefat sayılarının oldukça düşük seviyelerde olduğuna vurgu yapıldı.

Bu doğrultuda 19 Ağustos 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı önderliğinde toplanan Bilim Kurulu, Türkiye’de aşılama çalışmalarının yaygınlaşması ve salgının yayılım hızının azaltılması adına gerekli kararları aldı.

Aşı Olmayanlar için PCR Testi Zorunluluğu

6 Eylül 2021 Pazartesi tarihinden itibaren gerekli alanlar için PCR testi ve söz konusu alanlar için negatif test sonucu istenecek. Buna göre aşı olmayan kişiler; sinema, konser ve tiyatro gibi halkın kalabalık olduğu ortamlara girmek için PCR testine girecek ve işletmelere negatif test sonucu göstermek zorunda kalacak. Kişiler 2 doz aşı olmamış ya da daha önce hastalığı geçirmemiş ise bu alanlarda düzenlenen etkinliklere katılmalarına müsaade edilmeyecek.

Not : Bu çerçevede işletmeciler/organizatörler tarafından etkinliklere girişte HES kodu üzerinden kişilerin aşılı/geçirilmiş hastalık (Covid-19 hastalığı sonrası bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre) veya azami 48 saat önce yapılmış negatif PCR testi sorgulaması yapılacak.

Şehirler Arası Seyahat için PCR Testi Zorunlu Mu?

– 6 Eylül 2021 tarihinden itibaren daha önce covid geçirmemiş ya da aşı olmamış kişilerin (özel araçları hariç) otobüs, vapur, tren gibi toplu taşıma araçları ile şehirler arası seyahat edebilmesi için negatif PCR testi sonucu istenecek.

– Şehirler arası seyahatlerde aşı olmamış ya da hastalığı geçirmemiş kişilerin test sonuçları, otobüs firmaları tarafından yolcuların sefer saatinde otobüse kabul sırasında kontrol edilecek.

– Bu çerçevede 6 Eylül 2021 Pazartesi gününden itibaren seyahat firmalarınca araca kabul aşamasında HES kodu üzerinden kişilerin aşılı/geçirilmiş hastalık (Covid-19 hastalığı sonrası bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre) veya azami 48 saat önce yapılmış negatif PCR testi sorgulaması yapılacak. Kişi hastalığı geçirmemiş veya aşılı değil veya negatif PCR testi yok ise bu kişilerin seyahatine müsaade edilmeyecek.

Diğer Etkinlikler

– Valilikler ve kaymakamlıklar dilerlerse kendi bölgelerinde yapılan toplu etkinliklere, yetkili birimden onay alarak PCR testi zorunluluğu getirebilecek.

Not : içişleri Bakanlığının yayınlamış olduğu genelgenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin