Hepimizin bildiği gibi uzunca bir süredir tüm dünya olarak Covid -19 pandemisi ile mücadele ediyoruz. Pandemi başlangıcı ile birlikte toplumların yaşayış biçimleri üzerinde farklı etkiler ortaya çıktı. Birçok ülke gerek kendi halkına gerekse misafirlerine farklı kısıtlamalar ve zorunluluklar getirdi. Elbette insanlar arasında yayılan, pandemi çapında bir salgın söz konusu olduğunda seyahat sektörünün de bundan etkilenmesi kaçınılmaz oldu. Pandemi boyunca sürekli olarak ülkeler turistler için getirdiği zorunluluklar değişiyor. Bu noktada Avrupa Birliği, 1 Şubat tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde ülkelerine gelen turistler için geçerli olacak yeni kararlar açıkladı. 

AB’de Yeni Dönem Seyahat Kuralları 

Koronavirüs (COVID-19) Salgınının Seyahate Etkileri

Avrupa Birliği hala devam eden pandemi nedeniyle 1 Şubat’tan itibaren blok ülkelerine seyahatlerde geçerli olacak kuralları açıkladı. Bu yeni kurallar ile dünyanın farklı noktalarından gelen ziyaretçiler aracılığı ile yeni varyantların daha fazla yayılmasının önüne geçilmesi planlanıyor. Yeni AB seyahat kurallarına göre; Turkovac, Sinovac, Coronavac ve Sputnik V aşılarını olanlar aşı yaptırmış sayılmayacak. 

Avrupa Birliği’nin açıkladığı ve 1 Şubat’tan itibaren geçerli olacak seyahat kurallarına göre yukarıda belirtilen aşıların geçersiz sayılmasının yanı sıra 2. aşının üzerinden 270 gün geçenler de aşı yaptırmış sayılmayacak. Bu nedenle yakın zamanda Avrupa seyahati düşünüyorsanız bu iki temel kurala çok dikkat etmeniz gerekiyor. 

Yeni Avrupa Birliği seyahat kurallarında dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise Almanya’nın coronavirüs atlatanların raporlarını yalnızca üç ay geçerli sayacak olması. Yeni kurallara göre güçlendirici aşı olmadan gidenler ve girişte sorun çıkaranlar ülkeye alınmayacak. Bu yeni kuralların bütün AB ülkeleri ile birlikte, İsviçre, İngiltere, İrlanda ve hatta ABD ile Kanada’da uygulanacağı da düşünülüyor. Yeni kurallar Avrupa Birliği ülkelerine giriş şartlarını değiştirdiği gibi ülke içerisinde dolaşım şeklini de değiştirecek. 

AB’nin Tanıdığı Aşı ve Pasaport

Avrupa Birliği’nin tanıdığı aşılardan (Moderna, BioNTech, AstraZeneca, johnson ve Novavax) yaptıranlar dijital aşı pasaportu ile kanıtlamak zorundadır. Aksi takdirde Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde dolaşamaycaklar. Ülkelere giriş ve ülke içerisinde serbest dolaşım için AB’nin tanımış olduğu 5 aşıdan biri ile 3. doz güçlendirme aşınızı olmanız gerekiyor. 3.doz aşısı olanlar AB içerisinde serbest dolaşım hakkına sahip olacak ayrıca kendilerinden test sonucu da istenmeyecek. 

2 . Doz Aşı Geçerlilik Süresi

AB’nin yeni seyahat kurallarına göre 2.doz aşının üzerinden 270 gün geçtiğinde aşı geçersiz sayılacak. Bu kişilerden üçüncü doz güçlendirme aşısı istenecek. Örneğin geçen yıl haziran ayında 2.doz aşısını olan birinin aşı pasaportu bu yıl mart ayında bitmiş olacak. Bu durumda kişiler hiç aşılanmamış olarak kabul görecekler. 

Turkovac, Sinovac ve Sputnik V aşıları AB tarafından tanınmıyor. Türkiye aşısı için henüz AB’ye bir başvuru yapmadı. Bu kapsamında 2 doz BioNTech aşısı yaptırmış Türk vatandaşları, aşılarının üzerinden 9 ay geçmişse 3.doz hatırlatma aşılarını yaptırmak zorundalar. Aksi takdirde ülkelere girişleri kabul edilmeyecek. 

Aşısız Olanlar Ne Yapacak?

Hiç aşı yaptırmamış olanlar, AB’nin tanıdığı aşıları yaptırmayanlar ya  da bu aşılardan güçlendirici aşılarını yaptırmamış olanlar AB ülkelerine alınmayacak. Kendilerinden hızlı PCR testi istenecek. Vizeleri geciktirebileceklerdir. Avrupa seyahati düşünenlerin kuralların oldukça sıkı uygulandığını aklında bulundurması gerekiyor. 

Muafiyet Durumu

Bazı gruplar, yeni AB seyahat yasalarında ayrıcalıklı olacak. Uluslararası nakliyatta çalışan tır şoförleri, tıbbi nedenlerle seyahat etmek zorunda kalan hastalar, denizciler ve 12 yaşından küçük çocuklarda yeni aşı kuralları aranmayacak. 12 – 18 yaş bireylerde ise yalnızca test yeterli olacak. Daha önce Corona virüs geçirmiş kişiler bağışıklıkları nedeniyle 6 ay boyunca aşı kurallarından muaf tutulabilecek. Yalnız bu süre yalnızca Almanya’da 3 ay olarak kabul görüyor. 

Not: Türkiye içerisine şehirler arası seyahatlerde PCR zorunluluğu kaldırıldığı. Artık kolaylıkla bilet satın alıp otobüs yolculuğu yaparak ulaşım sağlayabilirsiniz. Türkiye’nin her yerine en uygun otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin