İstanbul hiç şüphesiz Türkiye’nin en gözde ve kalabalık şehri. Haliyle ziyaretçisi de bol oluyor, şehirlerarası insan trafiğide. İstanbul, nüfusun en yoğun olduğu şehir, dünyanın da odak noktalarından bir tanesi. Eşsiz doğal güzelliği ve benzersiz coğrafi özelliği tüm dünyada kendine haklı bir isim yapmış şehir. İstanbul’da özellikle Bizans ve Osmanlı döneminden kalma çok sayıda kültür ve mimari mirası bulunabiliyor. Türkiye’nin herhangi bir noktasından İstanbul’a havayolu, deniz ya da karayolu aracılığı ile kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Elbette Türkiye’de en çok tercih edilen seçeneklerin başında karayolu geliyor. Karayolu ile yolculuk ettiğiniz varacağınız son nokta söz konusu şehrin otogarları oluyor.

İstanbul’da Kaç Otogar Var?

Bahsetmiş olduğumuz gibi İstanbul Türkiye’nin en büyük şehri. Peki bu şehre il dışından geldiğinizde son durak olarak hangi otogarlara inebilirsiniz? İstanbul’da büyük çaplı iki tane otogar yer alıyor. Bunlardan bir tanesi Bayrampaşa İstanbul Otogarı (Esenler Otogarı) diğeri ise Üsküdar (Harem) otogarı. Bunların dışında Alibeyköy cep otogarı, İstanbul Anadolu yakasından Firmaların kendilerine ait olan Dudullu Otogarları bulunuyor.

Esenler Otogarı (Büyük İstanbul Otogarı)

Büyük İstanbul Otogarı ya da değişen ismi ile 15 Temmuz Demokrasi Otogarı, İstanbul’un Bayrampaşa ilçesinin sınırları içerisinde olmasına karşın Esenler ilçe merkezine çok yakın olması nedeni ile halk arasında Esenler Otogarı olarak da bilinmektedir. Bu otogar İstanbul’un Avrupa Yakasında yer alır ve kurulduğu günden bu yana Türkiye’nin en büyük yolcu kapasiteli otogarı olarak halka hizmet sunar. Önceleri İstanbul’da otobüs seferleri farklı semtlerde –çoğunluğu Topkapı-  olmak üzere sonlanıyordu. Yani seferlerin merkezi bir noktada birleşmesi söz konusu değildi. Zaman içerisinde İstanbul nüfusunun durmak bilmeyen bir hız ile artış göstermesi ve paralel olarak şehre gelen yolcu sayısındaki büyük artış artık otobüs seferlerinin merkezi bir noktada toplanmasını zorunla hale getirmişti. Esenler Otogarının tarihi 70’li yıllara dayanır. Bu karışık düzenden sıkılan şoförler ve seyahat hayatına yön veren isimler bir araya gelerek merkezi bir yapı oluşturdular. Ancak bugün hala otobüs seferlerinin Avrupa Yakasında sonlandığı Esenler Otogarı ancak 1994 yılında hizmet hayatına başlamıştır.

Esenler Otogarı Ulaşım ve İletişim Bilgileri

  • Adres: Altıntepsi Mh., 34035 Bayrampaşa/İstanbul
  • Açılış tarihi: 1994
  • Kullanımdaki platformlar: 324
  • Telefon: (0212) 658 05 05

Alibeyköy Otogarı

İstanbul Avrupa Yakasının artan yolcu trafiği ile birlikte bu bölgeye Alibeyköy Otogarı da açılmıştır. Yapımı tamamlanan ve halkın hizmetine sunulan Alibeyköy Otogarı tam kapasite hizmete devam etmektedir. İstanbul’daki Otogarların sayısı arttırılarak zaman içerisinde Esenler Otogarının kaldırılması planlanmaktadır. Ancak bunun için kesin bir tarih bulunmamaktadır.

İstanbul Üsküdar (Harem) Otogarı

İstanbul Harem Otogarı ise şehrin Anadolu Yakasında Üsküdar ilçesinin sınırları içerisinde bulunmaktadır. İstanbul’un sürekli artan nüfusunun ihtiyaçlarını karşılamak için 1970 yılında hayata geçirilen Harem Otogarı o tarihten bu yana çeşitli safhalarda geliştirilerek Türk Halkına hizmet sunmaktadır. Harem Otogarı, zaman içerisinde ulusal çapta faaliyet gösteren büyük firmaların kendi otogarlarını kurması ile önemini yitirmeye başlamıştır. Bugün İstanbul seferleri düzenleyen pek çok otobüs firması Anadolu Yakasının farklı noktalarında (Dudullu, Ataşehir, Samandıra gibi) yolcu alımları yapabilmektedir. Ayrıca Harem Otogarının önemini yitirmeye başlaması ile birlikte bir dönem için bu terminalin kaldırılıp yerine 6 farklı noktada İstanbul Otogarı açılması planlansa da bu proje henüz kesinliğe kavuşmamıştır.

Harem Otogarı Ulaşım ve İletişim Bilgileri

  • Adres : Selimiye Mahallesi, 34668 Üsküdar/İstanbul
  • Açılış tarihi: 1970

Gebze Otogarı

İstanbul’un Tuzla, Pendik, Kurtköy taraflarına  gelecekler için Gebze Otogarı da bir seçenek. Aslında Kocaeli iline bağlı olan Gebze, konumu itibari ile bu ilçelere oldukça yakın olması sebebi ile tercih ediliyor. Bu şekilde nispeten İstanbul trafiğine girmeden otobüsten inebiliyorsunuz.

İstanbul Otelleri

Sahip olduğu nüfusu nedeni ile İstanbul en büyük trafik ve insan akışının olduğu şehir haliyle Türkiye’de en çok seyahat edilen noktalardan bir tanesi. İstanbul’da ulaşım ve konaklama bu sebeple çok gelişmiştir. Her bütçeye uygun İstanbul Otelleri konaklama ihtiyacınızda kolaylık sağlıyor. İstanbul’da 5 yıldızlı otellerden daha küçük otellere kadar birçok seçeneği değerlendirebilirsiniz.

 Türkiye’deki Tüm Otogarlar için bu bağlantıyı takip edebilirsiniz.

 

2 YORUM

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin