Covid – 19 Virüsüne Karşı Maske Tipleri

2020 yılı itibari hepimizin gündeminde hala COVID-19 yer alıyor. Yeni yıla girmemiz ile birlikte Çin’in Wuhan bölgesinde başlayan ve kısa bir süre içerisinde tüm Dünya geneline yayılarak WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından pandemi olarak ilan edilen salgın tüm Dünya’da hayat standartlarının değişmesinde etkili oldu. Salgının oldukça kısa süre içerisinde farklı ülkelerde yayılması ile birlikte insanlık olarak sosyal mesafe kuralları, maskeler, karantinalar hayatımızın bir parçası olmuş durumda. Her ne kadar yaz mevsiminin son dönemlerinde ülkemiz başta olmak üzere farklı ülkelerde normalleşme adımları atılmış olsa da maskeler virüse karşı tam etkin bir aşı geliştirilmediği müddetçe hayatımızın önemli bir parçası olmaya devam ediyor. 

Tüm dünyada etkisini gösteren Koronavirüs (Covid-19) pandemisi ile birlikte kullanılan kişisel koruyucu donanımların güvenilirliği,  sorgulanması gereken önemli bir husus olmuştur. Günümüzde farklı ülkelerde kullanılan maskelerin ve çeşitli koruma amaçlı araçların kullanımı ve serbest dolaşımına ilişkin usul ve esaslar 2016/425(EU) yönetmeliğinde tanımlanmıştır. 

Dünya genelinde yaygın olan CE standartları yaşadığımız pandemi gibi durumlarda da çeşitli sağlık ekipmanlarının (maske, eldiven, gözlük, tulum, kask, ayakkabı vs.) kullanımında da geçerlidir. Pek çok ürünün üzerinde görmeye alışık olduğumuz CE simgesi Avrupa Birliği sınırları içerisinde satılan ekipmanların sağlık, güvenlik ve çevre koruma standartlarına uygunluğu gösteren bir işarettir. Ülkemizde ve Dünya genelinde maske üreticilerinin piyasaya sürdükleri ürünler için bu belgeyi alması beklenirken aynı zamanda maske ve çeşitli sağlık ekipmanlarının dağıtımını üstlenen kurum ve kuruluşların bu özelliği teyit etmesi beklenmektedir. Maskelerin günlük hayatımızda bu denli yer tuttuğu bu dönemde NeredenNereye.com ailesi olarak sizler için maske tiplerini kısaca derledik. 

Maske Çeşitleri

Cerrahi Yüz Maskeleri 

TS EN 14683 standardına göre üretilerek CE belgesi almış maskelerdir. Bu tip maskeler günlük kullanımda çok fazla karşımıza çıkmayan genel olarak hastanelerde personeller tarafından çeşitli sağlık müdahaleleri sırasında sağlık personelinden hastaya ya da hastadan sağlık personeline geçişi önlemek amacı ile kullanılan maskelerdir. Kullanım şekline göre ömrü kısalan bu maskeler tek kullanımlık olup, sterilizasyonu önerilmez. 

Cerrahi maskeler üç sınıfa ayrılır.
Tip-I : hastalar
Tip-II : sağlık personeli
Tip-IIR : sağlık personeli 

Parçacıklara Karşı Koruma Amaçlı Filtreli Yarım Maskeler (Respiratörler):

ffp2 maske
Fotoğraf: Pixabay/Ri_Ya

TS EN 149 standardına göre üretilerek CE belgesi almış maskelerdir.

Filtreleme verimleri ve azami toplam içe doğru sızıntı değerlerine göre FFP1, FFP2, FFP3 şeklinde sınıflandırmaktadır.

Sızdırmazlık seviyelerine göre FFP Maskeler:

FFP1: sızma miktarı azami %22
FFP2: sızma miktarı azami %8
FFP3: sızma miktarı azami %2 

Günlük Hayatta Kullanım Amaçlarına Göre Maske Tipleri

pitta-maske
Fotoğraf: Pixabay/Engin_Akyurt – Pitta Maske

Pitta Maske 

Pitta maske tipi polenlerden korunmak amacı ile üretilmiş olan bir maske çeşididir. Hani şu birçok kişide gördüğümüz siyah kumaş maskeler. 

Genellikle daha konforlu ya da daha iyi göründüğü için tercih edilen “pitta maske” tipleri COVID -19 salgını karşısında etkisiz kalmaktadır.

Bu tip maskeler koranavirüsün yayılmasını ya da kişiden kişiye bulaşmasını engellemez. 

cerrahi-maske
Fotoğraf: Pixabay/viarami – Cerrahi Maske

Cerrahi Maske 

Tek kullanımlık maske tipi olan bu çeşitler; yüze gevşek oturur, kullanıcı ile çevre arasında virüsün dolaşımını engellemek için bariyer oluşturur.

Ağız ve burun sirkülasyonu için engel oluşturan bu maske tipleri farklı kalınlıklarda farklı kumaş çeşitleri kullanılarak üretilir. 

Kağıt Maske 

Oldukça basit bileşenler ile üretilen kağıt maskeler ne koranavirüsün vücuda girmesini ne de hasta kişinin vücudundan çıkarak yayılmasını önler. Kağıt maskelerde filtre katmanı bulunmadığından herhangi bir virüs salgını sırasında kullanmak pek de akıllıca olmayacaktır. 

n95 maske
Fotoğraf: Pixabay/TechPhotoGal – N95

N95 Maske 

N95 maske tipi doğru kullanıldığında havadaki partiküllere karşı %95 oranında koruma sağlar. Günlük kullanımdaki maskelerimizden daha gelişmiş şekilde üretilen bu maske tipi, buharlaşma ve gazlara karşı etkin koruma sağlayamaz.

Cerrahi alanda hastanelerde daha yaygın olarak kullanılan N95 maskeleri dileyen kullanıcılar günlük hayatta da rahatlıkla kullanabilir. N95 tipi maskelerin maliyetleri günlük hayatta kullandığımız tek kullanımlık maskelerden daha fazladır. 

Ev yapımı bez maske
Fotoğraf: Pixabay/pasja1000

Ev Yapımı, Bez Maske 

Düzenli olarak yıkanması gereken bu maske çeşidi ev ortamında temiz kumaştan kesilerek elde edilebilir.

Ancak ev yapımı bez maskeler özel üretim filtre içermediğinden virüse karşı koruma oranı diğerlerini göre daha düşüktür.

Bu nedenle bu maskelerin sosyal mesafenin iyi korunduğu ortamlarda kullanımı uygun görülmüştür. 

 

+ Bonus : Seyahat Sırasında Virüsten Korunmak için İpuçları 

– Sosyal mesafemizi hemen her ortamda korumak.

– Seyahat sırasında yanınıza mutlaka el dezenfektanı gibi kişisel hijyen ögelerini almak. 

– Ellerinizi sağlık bakanlığı yönergesinde belirtildiği üzere sık sık ve bol sabunlu su ile yıkamak.

– Yayılımın hızlı olacağı kalabalık ortamlardan uzak durmak. 

 

NeredenNereye.com ailesi tüm Türkiye’ye sağlıklı ve mutlu günler diler!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin