Efendim sonbaharın gelmesi ile birlikte bu mevsimin kendine özgü festivalleri ile gezginleri buluşturmayı amaçlıyoruz. Festivaller, doğanın sergilediği canlılık hareketlerine göre insanların kültüründe yer buluyor. Biz de elimizden geldiğince ülkenin farklı noktalarında gerçekleşen festivaller ile gezginleri buluşturmayı hedefliyoruz.  Bugün hedefimizde Bozcaada Yerel Tatlar Festivali var. Ancak festivalin detaylarına geçmeden önce Bozcaada’nın güzelliğinde çok kısa da olsa bahsetmekte fayda var.

Bozcaada, Çanakkale’nin güneybatısında yer alan bir ilçe. Bu ilçenin bir de ilginç bir özelliği var: Bozcaada bünyesinde hiç köy barındırmıyor. Eski bir Rum köyü olarak bilinen bu yerleşim merkezi aynı zamanda “Tenedos” olarak da biliniyor. Çanakkale boğazının girişinde yer alan Bozcaada stratejik bir öneme sahip olmanın yanı sıra mavinin ve yeşilin birleştiği doğal yapısı ile birlikte ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Bu eski Rum köyünde günümüzde Rumlar ve Türkler bir arada yaşıyor. Burada yetişen doğal ürünler birbirinden özel yerel lezzetlerin de ortaya çıkmasına neden olmuş. Bozcaada üzüm bağları bölgede başlı başına çok ciddi bir ekonomik alan oluşturuyor. Bu nedenle burası ülkede yapılan enfes şarapların ana vatanı olarak kabul ediliyor. Çanakkale’nin bu kendine özgü ilçesi 1923 yılında topraklarımıza geçmiş ve o günden bu yana Çanakkale’nin en gözde seyahat noktalarından biri konumunda.

Yerel Tatlar Festivali 21 – 23 Eylül Tarihleri Arasında

Çanakkale Boğazında kurulu Gökçeada’dan kısaca bahsettik. Biraz daha konunun özüne dönecek olursak ilçenin bu yıl dokuzuncusu düzenlenecek olan Yerel Tatlar festivalinden bahsedebiliriz. Bozcaada Yerel Tatlar Festivali, BOZTİD (Bozcaada Turizm İşletmecileri Derneği) tarafından düzenleniyor. Gelenek bundan dokuz yıl önce bölgenin gereken değeri görmesi gerektiğini düşünen birkaç cesur insan tarafından başlatıldı diyebiliriz. Organizatörler festivale bu sene her olduğundan daha fazla bir katılım beklediklerini dile getirmişler. Biz de beklentilerinin boşa çıkmayacağını düşünüyoruz.

Bozcaada Yerel Tatlar Festivali bu yıl 21 -23 Eylül tarihleri arasında düzenleniyor. Festival adından da anlaşılacağı üzere yöresel yemeklerin görücüye çıktığı bir etkinlik. Sadece bununla sınırlı olduğunu düşünmeyin sakın. Elbette ki, festival boyunca müzik ve eğlence de birbirine karışıyor. Ancak festival temasının yerel lezzetler üzerine kurulması bizce gayet olumlu. Zira boğaz manzaralı bu güzelim coğrafyayı sonbaharda adım adım gezerken burnunuza gelen enfes yemek kokuları ve bunları anında deneyimleyebilmek harika. Bu yıl düzenlenen festivale gidecekler mutlaka, “sahan mantı, tavşan yahni, ada usulü etli sarma, cevizli ada baklavası, mafi, lokma tatlısı” gibi yöresel lezzetleri mutlaka denemeliler. Belirtmekte fayda var ki, festivalde deneyimleyebileceğiniz lezzetler yalnızca bunlarla sınırlı değil. Bozcaada yıllardır Türk ve Rum kültürünün barış içerisinde hayatına devam ettiği bir coğrafya. Bu nedenle Türk ve Rum mutfağından aklınıza gelebilecek hemen hemen her lezzet bizzat ustalarının elinden yani Bozcaada’nın sımsıcak gülümseyen kadınlarının elinden çıkıyor. Kendileri ile hoş sohbet arasında bu lezzetleri tatmak ayrıca bir keyifli.

Bozcaada Yerel Tatlar Festivaline geldikten sonra buradan ayrılmakta zorlanabilirsiniz. Bunun iki nedeni var. İlk olarak kısa bir etkinlik için huzurun kollarına daldığınız bu mavi-yeşil topraklar şehre dönme isteğinizi yok edebiliyor. İkinci olarak ise bu leziz yemeklerden vazgeçmek istemiyorsunuz diyelim. Peki, yanınız da bir götürebilecekleriniz yok mu? Elbette yöresel lezzetler festivalinde Bozcaada’nın üç farklı ürün grubundan kendinize alıp dönüş tutabilirsiniz. İlk olarak zeytinyağı ile başlayalım. Bölgede üretilen zeytinyağı etkinlik boyunca hazırlanan yemeklerde kullanılan doğal ürün. Organik bir zeytinyağının sağlık açısından ne kadar faydalı ne kadar önemli olduğunu anlatmaya bile gerek yok. Etkisi yöre halkının gülümsemesine bile işlemiş diyebiliriz. Şehirde benzer bir ürünü bulmakta gerçekten zorluk çekeceğinizi düşünürsek kendinize buradan organik zeytinyağı temin etmeniz için harika bir fırsat. İkinci olarak damla sakızlı kurabiyelerden söz etmek gerek. Aslında uzun uzadıya anlatmanın bir gereği yok gibi; deneyin ve görün demek daha uygun. Bu lezzetti bir kere tattıktan sonra her gittiğiniz yerde yanınızda bulunsun istiyorsunuz. Son olarak reçellerden bahsedelim. Bozcaada, Ege’nin tatlı iklimin nimetlerinden yararlanarak bir çok sebze ve meyvenin doğal ortamında büyümesine olanak sağlıyor. İlçenin yerel halkı ise bölgede yetişen güzelim meyvelerin reçellerini hazırlamakta tam olarak uzmanlar demeliyiz. Bir kere tadını aldığınızda, katkı maddesiz olarak doğal ortamında hazırlanan bu reçellerin farkını hemen anlayabiliyorsunuz.

Festival boyunca tek eğlencemiz bir lezzetten diğerine uçmak olmayacak demiştik. Bozcaada Yöresel Lezzet Festivali boyunca, “Pilates, Yoga, Sirtaki, Kerografi Workshopları, minikler ve kendini minik hissedenler için animasyon şovları, yerel müzisyenlerin ve oyuncuların gösterileri” gibi farklı etkinliklere katılabilirsiniz.

Festivale Nasıl Hazırlanmalı?

İlk olarak, “Her şeyin başı sağlık,” sözünü hatırlatarak başlayalım. Tam da mevsim geçişinin olduğu dönemde düzenlenen festivalde biraz daha dikkatli olmak gerekiyor. Etkinlik boyunca birbirinden farklı sayısız lezzet ile karşılaşacaksınız. Her ne kadar zeytinyağlı lezzetler oldukça sağlıklı kabul edilse de her şeyin abartısı zarar. Ayırca Bozcaada coğrafi konumundan dolayı ani hava değişikliklerine ve özellikle rüzgarlı havalara oldukça müsait bir bölge. Bu nedenle yanınızda uygun kıyafetler getirmek önemli.

Bozcaada Yöresel Lezzet Festivaline katılacaklar için bir diğer önemli nokta ise konaklama. Bölge de elbette konaklama tesisleri mevcut ancak özellikle katılımın bu yıl çok daha fazla beklenmesi bu konuda sorun yaşayabileceğinize dair bir işaret.

Son olarak ise konu Bozcaada’ya ulaşım. Ancak bu konuda pek düşünmenize gerek yok.  NeredenNereye.com üzerinden en uygun fiyatlarla Çanakkale otobüs bileti alabilir ve Çanakkale’den kolaylıkla Bozcaada’ya ulaşım sağlayabilirsiniz. Çanakkale otobüs yolculuğunuz için Çanakkale truva, Pamukkale gibi Türkiye’nin seçkin otobüs firmalarından dilediğinizi seçebilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin