Katar, İran Körfezi’nin kıyısında yer alan ve ülke nüfusunun neredeyse yarısını Asya’dan çalışmak için gelen işçilerin oluşturduğu bir yerleşim merkezi olarak önümüze çıkıyor. Özellikle son yıllarda yaptıkları çok sayıda yatırım ile birlikte ülke için; eğitime ve araştırma adanmış son derece önemli bir ekonomik merkez konumunda olduğunu söyleyebiliriz. Katar, gökdelenleri, uluslararası seminerleri, lüks ve pahalı otelleri, yapay şehir merkezleri ve Katar kültürünü hala yaşatan Eski Şehir merkezi ile çok sayıda insanın ilgisini çeken bir turizm merkezi olmayı başarıyor. Katar’dan söz açılmışken başkenti Doha’dan bahsetmeden olmaz elbette. Ülkenin hem en büyük şehri hem de başkenti olan bu yerleşim merkezi dünya iş piyasalarının önemli buluşma merkezlerinden bir tanesi. Şehrin ziyaretçileri genellikle iş için gelmiş olsa da turistik geziler, lüks alışverişler için şehre akın edenlerin sayısı da az değil. 

Katar’da diğer İslam ülkelerinde olduğu zaman çizelgesi ay takvimine göre ayarlanıyor. Bu nedenle Katar’a seyahat etmek istediğinizde zamanlama konusunda ekstra dikkatli olmanız gerekiyor. Nüfusunun yalnızca %25’i yerel halktan oluşan ülkede, yerel halkın kökenleri Pers İmparatorluğu’na dayanıyor. Bu nedenle ülke içerisinde gezi düzenlediğinizde Pars kültüründen izler görmeniz de mümkün. Katar İslam ülkesi olmasına karşın kıyafet konusunda herhangi bir zorunluluk bulunmuyor ancak yerel halkın bu konuda son derece tutucu davrandığını da söylemek gerek. Özellikle başkent Doha’da sayısız alışveriş merkezi bulunuyor diyebiliriz. Halkın büyük bir kısmı boş vakitlerini alışveriş merkezlerinde çılgınca alışveriş yaparak geçiriyor. Hizmet sektörünün bu denli gelişmiş olduğu bir ülkede arzu ederseniz dünyaca ünlü markaların satış merkezlerini kolayca bulabiliyorsunuz. 

Genel hatları ile ziyaretçilerine bu şekilde bir portre çizen Katar’da bugünkü yazımızın konusu oluşturan binlerce yıllık kadim bir gelenek halen devam ediyor; Katar Şahin Festivali. 

Katar Şahin Festivali 

Katar’ın başkenti Doha’da, Körfez ülkelerinden 1500’ün üzerinde katılımcı ile düzenlenen geleneksel şahin ve avcılık festivali renkli görüntülere ev sahipliği yapıyor. Gurur, güç, meydan okuma, cesaret gibi kavramların sembolü olan Şahin Festivali, binlerce yıllık kadim bir gösteri olsa da özellikle Körfez ülkeleri başta olmak üzere dünyanın farklı noktalarından yaşlıların yanı sıra yoğun ilgi gösterdiği biliniyor. Katar Şahin Festivali, her yıl ocak ayı içerisinde düzenleniyor. Yerel halk için son derece önemli etkinliklerden biri olan festival, genç yaşlı çok sayıda insanın katılması ile hareketli bir atmosfere bürünüyor. 

Katar kültüründe bir sembol olan şahinler, ülkenin dört bir yanından yarışmalara katılan eğitmenleri ile birlikte farklı kategorilerde düzenlenen yarışmalarda hünerlerini sergiliyor. Eğitmenler şahinlerinin galip gelmesi için ellerinden geleni yaparken, özel oluşturulmuş alanlar da seyirciler de bu heyecan dolu yarışmalara tanıklık ediyor. Katar Şahin Festivali, resmi bir organizasyon olarak farklı güvenlik önlemleri alınarak Katar Olimpiyat Komitesi tarafından düzenleniyor. 

Bu festival eğlencenin yanı sıra Katar kültüründe büyük bir yere olan şahinler ve şahin yetiştiriciliğinin varlığını koruması gibi bir amaçla yapılıyor. Şahin yetiştiriciliğini bir meslek olarak seçen Katarlılar için ülke genelinde düzenlenen farklı yarışmalar ve festivaller son derece önemli. Katar kültüründe bir sembol olan şahinler, özenle eğitildikten sonra ülkede düzenlen birçok etkinlikte kullanılıyor. Elbette bu festival ile birlikte binlerce yıllık kadim bir körfez geleneğinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması ilk hedef olarak görülüyor. Katılımcılar festival boyunca farklı kategorilerde düzenlenen yarışmalarda bir yandan para kazanırken bir yandan da eğleniyor. 

Katar El – Kannas Derneği Başkanı Ali bin Hatim el- Mahşadi, “Katar Şahin ve Avcılık Festivali atalarımızın mirasını yaşatmak için büyük bir fırsat,” ifadesini kullanıyor. Mahşadi ayrıca geleneklerin yaşatılmasına önem verdiklerini işaret ederek, dernek olarak gençlere şahin yetiştiriciliği, avcılık, binicilik gibi eğitimler verdiklerini de ifade ediyor. 

Festival ve Gezi Birlikte 

Katar Şahin ve Avcılık Festivali, her yıl ocak ayı içerisinde düzenleniyor olsa Katar sahip olduğu iklim koşulları nedeniyle yılın her döneminde seyahate uygun. Katar ziyaretiniz sırasında Şahin Festivalini katıldıktan sonra ülkenin, “Al Corniche, Souq Waqif Çarşısı, İslam Eserleri Müzesi, İslam Kültür Merkezi, Katara Köyü, Katar Ulusal Müzesi, Al Khor Müzesi, Rumeila Parkı, Pearl Qatar, Al Zubarah Kalesi, Banana Island” gibi ülkenin gezilmesi gereken noktalarını görebilir, “machboos, ghuzi, Umm Ali” gibi yöresel lezzetlerinin tadına bakabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin