Hepimizin bildiği gibi bir yılı aşkın süredir, Çin’in Wuhan bölgesinde başlatarak tüm dünyayı etkisi altına alan Covid -19 pandemisi ile mücadele ediyoruz. Mücadele kapsamında dünyanın hemen her noktasında sosyal hayatı ve seyahat alışkanlıklarını kısıtlayıcı önlemler alındı ve alınmaya devam ediyor. Neyse ki, uzun bir mücadelenin ardından aşının bulunması ile birlikte ülkemiz de dahil pek çok ülkede kademeli olarak normalleşme planları hayata geçirilmeye başlandı. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu kararları ile normalleşme yolunda emin adımlar ile ilerlemeye devam ediyoruz. Ülkemizde kelimenin tam anlamı ile aşı seferberliği başlamış durumda. Bu kapsamda düşen vaka sayıları ile birlikte 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacak normalleşme kararları da açıklandı.

Koronavirüs (Covid-19) salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla, salgınla mücadele sürecinin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra hayatın her alanına yönelik uyulması gereken kurallar ve önlemler; salgının genel seyrinin ve Sağlık Bakanlığı ile Koronavirüs Bilim Kurulunun önerilerinin değerlendirilmesi sonucunda Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararlar doğrultusunda belirlenmektedir. 

Hayatımızın pandemiden önceki haline gelmesi için açıklanan hijyen, mesafe ve maske kurallarına son derece titizlikle riayet etmememiz gerekir. Bu nedenle 21 Haziran 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde ele alınarak; kademeli normalleşme sürecinin üçüncü etabı kapsamında alınan kararlara dikkatle uymalıyız. 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak normalleşme kararlarını sosyal yaşam ve şehirler arası seyahat üzerinde durarak sevgili ziyaretçilerimiz ile paylaşıyoruz.

SOKAĞA ÇIKMA ve ŞEHİRLER ARASI SEYAHAT KISITLAMALARI  

Koronavirüs (COVID-19) Salgınının Seyahate Etkileri

– Haziran başından itibaren yürürlükte olan ve halen uygulanan tedbirler (hafta içi ve hafta sonu dahil) 1 Temmuz 2021 05:00’e kadar geçerli olacak.

1 Temmuz 2021 05.00 tarihinden itibaren hafta içi ve hafta sonu dahil olmak üzere uygulanan sokağa çıkma ve şehirler arası seyahat kısıtlamaları kalkacak. Herhangi bir kısıtlama uygulanmayacaktır.

İŞ YERLERİNİN FAALİYETLERİ 

Tüm iş kolları ve faaliyet alanlarında, salgınla mücadelenin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde kendi iş kolu/faaliyet alanı için belirlenmiş tüm tedbir ve esaslara uyulması kaydıyla; 

– Şu anda uygulanan tedbirler kapsamında faaliyetlerine ara vermiş olan tüm iş yerleri 1 Temmuz 2021 05.00 itibari ile çalışma yaşamına geri dönecek.

– Pandemi nedeni ile kapanan sinema salonları 1 Temmuz itibari ile yeniden açılacak.

– Masa ve sandalyeler arasındaki mesafe kurallarına uymak kaydı ile yeme – içme mekanları 1 Temmuz tarihi itibari ile herhangi bir kısıtlama olmaksızın çalışma yaşamına dönecek.

– Kahvehane gibi kağıt, taş vb. Oyunların oynandığı mekanlarda, 1 Temmuz tarihinden itibaren bu oyunlar yeniden oynanabilecek ve uygulanan kısıtlamalar kalkacak.

– 1 Temmuz itibari ile iş yerleri, çalışma ruhsatlarında verilen izin kapsamındaki saatler içerisinde faaliyet gösterebilecek.

– 1 Temmuz tarihinden itibaren müzik faaliyetleri saat 24:00’e kadar çalışma gösterebilecek. (Canlı müzik dahil)

–  Park, bahçe, kamp alanı, piknik/mesire alanı gibi noktalarda uygulanan kısıtlamalar 1 Temmuz itibari ile kalkacak.

– Salgın açısından yüksek riskli olan nargile hizmetleri yeniden kısıtlama dahilinde olarak, nargile faaliyetlerine izin verilmeyecektir.

TOPLANTI/ETKİNLİKLİKLER İLE NİKAHLAR/DÜĞÜNLER 

pitta-maske
Fotoğraf: Pixabay/Engin_Akyurt

STK’lar, sendikalar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, kooperatif ve birliklerin genel kurul dahil geniş katılımlı tüm etkinlikleri ile her türlü toplantı, gösteri veya yürüyüşleri için halen geçerli olan kişi başına asgari açık alanlarda 4 m², kapalı alanlarda 6 m² yer ayrılarak yapılmasına dair uygulama aynı şekilde sürdürülecektir. 

Nikah ve düğün merasimlerinde yiyecek ve içecek servisi yapılabilecek.

– Düğün gibi etkinliklerde 24:00’e kadar müzik yayını yapılabilecek.

– Düğünlerde halay gibi sosyal mesafenin yok sayıldığı oyunlar haricinde, maske ve mesafe kurallarına uygun oyunlar oynanabilecek.

Konser, festival, gençlik kampı gibi etkinliklere kişi başına asgari açık alanlarda 4 m², kapalı alanlarda 6 m² yer bırakılmak ve Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirtilen kural ve esaslar ile temizlik, maske ve mesafe prensiplerine uyulmak kaydıyla izin verilecektir.  

TOPLU ULAŞIM TEDBİRLERİ 

– 1 Temmuz itibari ile şehir içi/ şehirler arası tüm toplu taşıma araçlarındaki kısıtlamalar kalkacaktır.

65 yaş üstü ve 18 yaş altı vatandaşların şehir içi toplu taşıma araçlarına dair tüm yasakları 1 Temmuz itibari kaldırılacaktır.

KONAKLAMA TESİSLERİNE DAİR TEDBİRLER

– Bu alanlarda uygulanan kısıtlamaların tamamı maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymak kaydı ile kaldırılacak.

– Konaklama tesislerinde düzenlenen etkinlik ve eğlencelerde sosyal mesafe kurallarına uyulması beklenecek olup, faaliyetlere izinler incelendikten sonra verilecek.

– Bu işletmeler içerisinde restoran gibi kalabalık olabilecek noktalarda sosyal mesafenin uygulanması için kararlar alınacaktır.

Not: Sevgili ziyaretçilerimiz, yazı içeriğinde yer alan 1 Temmuz Normalleşme Kararları özellikle sosyal yaşamı ve şehirler arası seyahati kapsayacak şekilde özet şeklinde bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. İçişleri Bakanlığının 81 ile gönderdiği genelgenin tamamına ve detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin