Aşti (Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminali)’nin kısaltmasıdır. Ankara, cumhuriyet dönemi ile birlikte Türkiye’nin başkenti unvanını alan ülkenin İç Anadolu Bölgesinde yer alan şehridir. Ankara, geçmişinde binlerce yıllık kadim Anadolu medeniyetlere ev sahipliği yapması ile birlikte Osmanlı kontrolüne geçmiş ve bu aşamadan sonra tam anlamı ile Türk yurdu haline gelmiştir. Cumhuriyetin ilanı ve başkent ilan edilmesi ile birlikte gelişim gösteren Ankara civar illerden göçler almaya başlamış ve bugün nüfus bakımından ülkenin en büyük ikinci şehri konumuna gelmiştir. Şehir, iş yaşamında sağladığı olanaklar, köklü geçmişi ile günümüze biriktirdiği kültürel miras, modern yapıları ve mimari gelişimi ile yıl içerisinde yerli ve yabancı pek çok ziyaretçiyi ağırlayan bir şehirdir. Ankara şehrine ulaşım söz konusu olduğunda ise ilk akla gelen yer ünlü şehirlerarası terminali olan Aştı otobüs terminali oluyor.

Türkiye’nin hemen hemen her şehrinden yalnızca bir otobüs bileti satın alarak gelebileceğiniz Aşti (Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminali) iki katlı yapılanması ile benzerleri arasında sıyrılan bir yapıdır. Türkiye’nin büyük şehirlerinden biri olan Ankara’nın yıl içerisinde gerek yurt dışından gerekse de yurt içinden ziyaretçileri bir hayli fazla olduğundan, yolcu taşımacılığı yapan araçların karmaşa yaratmaması ve ulaşımın kolay şekilde sağlanması hedeflenerek terminal iki katlı yapıda tasarlanmıştır. Böylece Ankara’ya, Aşti’ye gelen otobüsler ile buradan farklı şehirlere yolcu taşıyan otobüsler birbiri ile karşılaşmayan bir güzergah izlerler.

Aşti’nin (Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminali) mülkiyet hakkı Ankara Büyükşehir Belediyesine aittir. Ankara’nın yoğun yolcu trafiğini en iyi şekilde karşılayabilmek için tasarımın en iyi şekilde olması hedeflenmiştir. Bu nedenle büyük çaplı bir yarışma düzenlendikten sonra yarışmayı Yüksek Mimar Devran Ekşinat kazanmıştır. 1987 yılında yapım çalışmalarına başlanan Aşti’nin açılışı 31 Mart 1995 tarihinde gerçekleşmiştir. Yolcu taşımacılığı faaliyetleri boyunca kullanılan tüm araç ve gereçlerin herhangi bir karmaşaya sebebiyet vermeden hareket edebilmesi için Aşti, 541.241 metrekare arazi üzerine kurulmuştur. Mimarlık yarışması sonucunda özel tasarımı ile kurulan yapılanma yıl içerisinde ağırladığı birçok yolcunun sorunsuz şekilde şekilde şehre giriş çıkışını sağladığı için kendini zaman içerisinde kanıtlamıştır. Ankara otogarı, özellikle bayram günleri, askerlik dönemleri son derece yoğun zamanlarda özel tasarımı ile yolcuları sorunsuz şekilde ağırlamaktadır. Normal şartlar altında iki yüz binin üzerinde olan yolcu trafiği bayram gibi özel zamanlarda beş yüz elli bin gibi devasa rakamlara ulaşabilmektedir. Ayrıca Aşti içerisinde sabit yerleşkelerde çalışanlarla birlikte otogarın kalıcı nüfusu yaklaşık beş bin kadardır. Aşti üzerinden Ankara’nın çeşitli noktalarına ulaşım sağlamak için ticari taksi hizmeti ya da servis hizmetlerine ulaşabilirsiniz.

Adres: Beştepe Mahallesi, Mevlana Bulvarı No:82, 06510 Yenimahalle/Ankara

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin