Adnan Menderes Havalimanı, Türkiye’nin Ege Bölgesinde yer alan ve üçüncü büyük kenti olarak bilinen İzmir’e hizmet veren havaalanıdır. İzmir Körfezi üzerine kurulu olan şehrimiz dünya çapında uluslararası fuara ev sahipliği yaparak dünyanın farklı noktalarından gelen çok sayıda ziyaretçiyi yıl içerisinde ağırlamaktadır. Ege Denizinin incisi olarak kabul edilen ilimize Türkiye içerisinden havayolu ve karayolu aracılığı ile kolaylıkla ulaşım sağlanabilmektedir. Ege çevresinde Yunanistan’ın Atina şehrinden sonra en kalabalık şehri olan İzmir ülke içerisinden farklı noktalarından yaşayanları ile kozmopolit bir demografi sunmaktadır. Ege’nin incisi İzmir’de “Saat Kulesi, Tarihi Kemeraltı Çarşısı, Kızlarağası Hanı, Tarihi Asansör, Konak Pier, Kadifekale, Agora Ören Yeri, İzmir Arkeoloji Müzesi, İzmir Tarih ve Sanat Müzesi, İzmir Doğal Yaşam Parkı, ” gezilecek görülecek yerler arasında bulunmaktadır.

İzmir’e uçak yolculuğu yaparak ulaşmak istediğinizde akla ilk gelen yer Adnan Menderes Havalimanı olur. Bu yapı İzmir merkezinin yaklaşık olarak 14 km uzaklığında Gaziemir ilçesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Havalimanı ismini Türkiye Cumhuriyeti’nin 1950 – 1960 yılları arasında başbakanlığını yapan Adnan Menderes’ten alır. Yaklaşık olarak 12 milyon yolcu kapasitesi ve doksan bine yaklaşan sefer sayısı ile Adnan Menderes Havalimanı ülkenin en işlek yapılarından biri olup yönetimi Devlet Hava Meydanları işletmesi tarafından yapılmaktadır. Havalimanı aynı zamanda yaklaşık yirmi bin ton kargo kapasitesi ile ülkenin en büyük üçüncü kargo trafiğine sahiptir.

Adnan Menderes Havalimanı günümüzdeki ismini almadan önce Cumaovası Havalimanı olarak isimlendiriliyordu. Yeniden yapımına başlamadan önce İzmir ilimizdeki tüm sivil uçuşlar Çiğli Havalimanı üzerinden gerçekleştiriliyordu. Gelişen yolcu standartları ve teknik ekipmanlar hava yolculuğunun standardını belirlediği için zaman içerisinde Çiğli Havalimanı imkanları artan yolcu sayısı nedeni ile İzmir’e yetersiz gelmeye başladı. Bunun için ilk zamanlarda Cumaovası Havalimanı yoğun dönemlerde hizmete sokuluyordu. Ancak İzmir’in yurt içinden ve yurt dışından giderek daha fazla yolcu ağırlamaya başlaması ile birlikte Cumaovası Havalimanı da zaman içerisinde yetersiz gelmeye başladı. Ayrıca burada bulunan Türkiye’nin ilk havacılık müzesi de ayrı bir yoğunluğu ve trafiğe neden oluyordu.

Yolcu sayısındaki muazzam artış işe birlikte Cumaovası Havalimanının tüm sivil uçuşlara tahsis edilmesi karar alındı ve bundan aslında bugün bildiğimiz Adnan Menderes Havalimanının temelleri atışmış oldu. İzmir yolcularının gerekli standartlarda ağırlanması için teknik açıdan yeterli bir havalimanının gerekli olması nedeni ile oldukça geniş bir alan gerekiyordu. Bununla birlikte Cumaovası Havalimanının bütün çevresi istimlak edildi. Bu dönemin yönetiminde bulunan Kenan Evren tarafından yapılmıştı. Başlatılan yoğun çalışmalar devamında 17 Kasım 1987’de havalimanı yapımı tamamlandı ve Adnan Menderes ismi verildi. Havalimanı hizmete girdiği tarihte Türkiye’nin ikinci büyük havalimanı oldu. İzmir giderek daha popüler bir şehir haline geliyordu. Bunun neticesinde artan yolcu trafiği Adnan Menderes Havalimanını zorlmaya başladı. Daha sonrasında takvimler 1998 yılını gösterdiğinde Adnan Menderes’e ek terminaller yapılma kararı alındı.

Yaklaşık 8 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu olan İzmir Adnan Menderes Havalimanı 2009’da Doha Aviation Summit’te “yılın en çevreci havalimanı” ödülüne layık görüldü. İzmir Adnan Menderes Havalimanı zaman içerisinde oluşturulan ve iletilen kargo talepleri ile de ülkenin önde gelen isimlerinden biri oldu. Adnan Menderes havaalanına yapılan bu alandaki yatırımlar zamanla kargo teslimatı konusunda bir marka haline gelmesine öncülük etmiştir.

İzmir Adnan Menderes Havalimanı İletişim Bilgileri

Adres : İzmir Adnan Menderes Havalimanı Yeni Dış Hatlar Terminali Sarnıç Mevkii 35410 Gaziemir / İZMİR

Telefon Numarası : 0232 274 26 26 / Çağrı Merkeazi : 444 9 828

Dış Hatlar : (232) 455 0000

İç Hatlar :  (232) 455 0000

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin