Hepimizin bildiği gibi geçtiğimiz yıldan bu yana tüm dünyayı etkisi altına alan ve sosyal hayatımızı etkileyen Koronavirüs (COVID-19) pandemisi ile mücadele ediyoruz. Dünyanın farklı ülkelerinde uygulanan sosyal yaşam kısıtlamaları ülkemizde de salgının bir an önce son bulması için uygulanmaya devam ediyor. Salgının sosyal ve ekonomik etkilerini en aza indirmek ve normalleşme sürecine geçmek için 1 Mart 2021 tarihinde cumhurbaşkanı başkanlığında gerçekleştirilen kabine toplantısında; yeni kontrollü normalleşme süreci kararları, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu önderliğinde açıklandı. 

1 Mart Yeni Kontrollü Normalleşme Kararları

  • Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu önderliğinde alınan kararlara göre pandemi etkisinde bulunan illerimiz, “düşük, orta, yüksek, çok yüksek” olmak üzere 4 ana risk grubunda değerlendirilecek.

Risk Grubuna Göre Şehirler

Düşük Risk Grubunda Yer Alan Şehirler

Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Uşak, Van.

Orta Risk Grubunda Yer Alan Şehirler

Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Aydın, Bartın, Bayburt, Bursa, Çankırı, Çorum, Denizli, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Karabük, Kars, Kastamonu, Kırşehir, Malatya, Manisa, Nevşehir, Sivas, Tunceli, Yozgat.

Yüksek Risk Grubunda Yer Alan Şehirler

Antalya, Ardahan, Artvin, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Düzce, İstanbul, İzmir, Karaman, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kilis, Kocaeli, Kütahya, Mersin, Muğla, Niğde, Tekirdağ, Yalova, Zonguldak.

Çok Yüksek Risk Grubunda Yer Alan Şehirler

Adıyaman, Aksaray, Amasya, Balıkesir, Burdur, Edirne, Giresun, Gümüşhane, Konya, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon.

  • Alınan karara göre, yayınlanan genelgede 02.03.2021 tarihinden itibaren şehirlerin risk gruplarına göre uygulanmaya başlanacak. 
  • Risk gruplarına göre alınan kararlar kapsamında 30.11.2020 tarihinde yayınlanan genelge kapsamında, “Sokağa Çıkma Kısıtlamasından Muaf Yerler ve Kişiler Listesinde” yer alan istisna/muafiyetler (sonraki Genelgelerle yapılan eklemeler dahil şekilde) ile sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde şehirler arası seyahat edilmesine dair usul ve esasların uygulanmasına aynı şekilde devam edilecektir.

Yeni Normalleşme Sürecinde Sokağa Çıkma Kısıtlaması

– Hafta içi günlerde 21:00 – 05.00 saatleri arasında tüm Türkiye’de sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

– Düşük ve orta risk grubunda yer alan illerimiz için hafta sonunda, hafta içinde olduğu gibi 21:00 – 05:00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı kısıtlaması uygulanacaktır. 

– Yüksek ve çok yüksek risk grubunda yer alan illerimizde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, Cuma 21.00-Cumartesi 05.00 saatleri arasıyla Cumartesi 21.00’den başlayıp Pazar gününün tamamını kapsayan Pazartesi günü saat 05.00’de bitecek şekilde uygulanacak olup bu illerimizde Cumartesi günleri 05.00-21.00 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayacaktır.

– Düşük ve orta risk grubunda bulunan şehirlerimizde 20 yaş altı ve 65 yaş üzeri için uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması kaldırılacak. 

– Yüksek ve çok yüksek risk grubunda yer alan şehirlerimiz için 65 yaş üzeri ve 20 yaş altı için uygulanan sokağa çıkma hakkı, 3 saatten 4 saate yükselecek. Buna göre; 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız 10.00-14.00 saatleri arasında, 20 yaş altı çocuklarımız ve gençlerimiz ise 14.00-18.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecektir.

Not : 1 Mart 2021 yeni normalleşme süreci kararlarının sosyal hayat için olan önemli noktaları belirtilmiştir. Hayatın her alanına yönelik detaylı açıklanan kararlar için İçişleri Bakanlığı genelgesine buradan ulaşabilirsiniz.

1 Mart 2021 tarihli “kademeli normalleşme” sürecinde seyahat kuralları 

– Tüm yolcularımız HES kodu kullanmak zorundadır.

– Seyahatinizin kısıtlı gün yada saatlere denk gelmesi durumunda otobüs biletinize ait bir görüntü ibraz ederek yolculuğunuza devam edebilirsiniz.

Seyahat edilecek illerde (güzergah boyunca) “yüksek” ya da “çok yüksek” risk grubundaki iller (turuncu ve kırmızı) bulunması durumunda 65 yaş ve üstü ile 20 yaş ve altı yolcularımızın Seyahat İzin Belgesi alması gerekmektedir.

– Seyahat edilecek illerde (güzergah boyunca) sadece “düşük” ve “orta risk” grubundaki iller (sarı ve mavi) bulunması durumunda ise yolcularımızın şehirler arası seyahatleri için seyahat izin almasına gerek bulunmamaktadır.

– 20 yaş ve altı yani 1 Ocak 2001 ve sonrasında doğan yolcularımız yanlarında veli/vasisinin bulunması şartı ile herhangi bir risk grubu ayrımı yapılmaksızın ve izne tabi olmaksızın şehirler arası yolculuk yapabilirler.

Daha Detaylı bilgi için İçişleri Bakanlığı’na ait Kontrollü Normalleşme Süreci İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular Sayfasını inceleyebilirsiniz.

NeredenNereye.com ailesi ülkemize sağlıklı ve mutlu günler diler!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin