1 Mart 2021 Tarihli Kademeli Normalleşme Süreci

1 Mart 2021 tarihinde uygulamaya alınan kademeli normalleşme sürecinde otobüs bileti alan tüm yolcularımız sokağa çıkma kısıtlamalarından muaftır.

1 Mart 2021 tarihli “kademeli normalleşme” sürecinde seyahat kuralları (65 yaş ve üstü ile 20 yaş ve altı yolcular)

  • Tüm yolcularımız HES kodu kullanmak zorundadır.
  • Seyahatinizin kısıtlı gün yada saatlere denk gelmesi durumunda otobüs biletinize ait bir görüntü ibraz ederek yolculuğunuza devam edebilirsiniz.
  • Seyahat edilecek illerde (güzergah boyunca) “yüksek” ya da “çok yüksek” risk grubundaki iller (turuncu ve kırmızı) bulunması durumunda 65 yaş ve üstü ile 20 yaş ve altı yolcularımızın Seyahat İzin Belgesi alması gerekmektedir.
  • Seyahat edilecek illerde (güzergah boyunca) sadece “düşük” ve “orta risk” grubundaki iller (sarı ve mavi) bulunması durumunda ise yolcularımızın şehirler arası seyahatleri için seyahat izin almasına gerek bulunmamaktadır.
  • 20 yaş ve altı yani 1 Ocak 2001 ve sonrasında doğan yolcularımız yanlarında veli/vasisinin bulunması şartı ile herhangi bir risk grubu ayrımı yapılmaksızın ve izne tabi olmaksızın şehirler arası yolculuk yapabilirler.

Daha Detaylı bilgi için İçişleri Bakanlığı’na ait Kontrollü Normalleşme Süreci İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular Sayfasını inceleyebilirsiniz…

1 Mart 2021 Tarihli Kontrollü Normalleşme ile ilgili daha fazla detay için bu bağlantıya tıklayarak ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz…

Seyahat İzni Nasıl Alınır?

İçişleri Bakanlığı’na ait E-BAŞVURU ve ALO 199 sistemleri üzerinden, Valilik ya da Kaymakamlıklara doğrudan başvuru yoluyla Seyahat İzin Kurullarından Seyahat İzni alabilirsiniz.

~~

1 Aralık 2020 İtibariyle Geçerli Olan Koronavirüs Tedbirleri Nelerdi?

Koronavirüs (COVID-19) ile mücadelemiz devam ediyor. Son dönemde ülkemizdeki vaka sayılarının hızlı bir şekilde artış göstermesi ile birlikte salgın ile mücadele kapsamında daha önce alınan tedbirler biraz daha arttırılıyor.

Gelinen aşamada son dönemde özellikle Kasım ayında Koronavirüs salgınının yayılımında tüm Dünya’da ve özellikle Avrupa’da hızlı bir artış yaşandığı ve Ülkemizde de vaka ve hasta sayılarında yükseliş görüldüğünü hepimiz biliyoruz.

Bu çerçevede 20 Kasım 2020’de bir dizi önlem alınmıştı. 30 Kasım 2020 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında toplanan  Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararlar doğrultusunda bu önlemler biraz daha arttırıldı.

Ülke genelinde alınan kısıtlama kararlarından detaylı bahsedeceğiz. Önce seyahat alanındaki kararlardan bahsedelim.

Yeni Tedbirler Kapsamında Şehirlerarası Seyahat (1 aralık 2020)

Şehirlerarası seyahat etmek isteyen kişiler için toplu taşıma araçlarını (otobüs, uçak, tren) kullanmaları halinde kısıtlama bulunmuyor.

Aşağıda belirtilen özel durumların varlığı halinde toplu ulaşım araçlarıyla veya İçişleri Bakanlığı’na ait E -BAŞVURU ve ALO 199 sistemleri üzerinden, Valilik ya da Kaymakamlıklara doğrudan başvuru yoluyla Seyahat İzin Kurullarından Seyahat İzni almak kaydıyla özel araçları ile seyahat edebileceklerdir.

Özel Durumlar (1 aralık 2020)

  • Tedavisi sonuçlanan ve asıl ikametine dönmek isteyen kişiler. Aynı zamanda doktor randevusu olan ve bunu belge ile kanıtlayabilen kişiler.
  • En fazla 4 kişi olmak kaydı ile birinci dereceden akrabasının cenazesine katılması gereken kişiler.
  • Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde geldiğini belge ile ibraz eden ve kalacak yeri olmadığı için son ikametine dönmek isteyenler.
  • ÖSYM tarafından belirlenen ya da farklı merkezi sınava katılacaklar olanlar ve refakatçileri.
  • Ceza infaz kurumlarından serbest bırakılan kişiler.

Yukarıda belirtilen özel durumları taşımayan kişiler ise şehirlerarası yolculuklarını ancak uçak, otobüs, tren, gemi vb. toplu taşıma araçlarını, HES kodlarını kullanarak aldıkları biletler ile gerçekleştirebilecekler. Kısıtlamaya dahil olan gün ve saatler içerisinde özel araç ile şehirler arası seyahat yapılamayacak.

Yeni Sokağa Çıkma Kısıtlamaları (1 Aralık 2020)

1- Yeni bir karar alınıncaya kadar ülke genelinde hafta içi hergün (Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma) 21.00 – 05.00 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır.

Hafta içi kısıtlamaları 01 Aralık 2020 Salı günü saat 21.00’de başlayacak ve ikinci bir açıklama yapılana kadar her hafta devam edecektir.

2- Uygulanan sokağa çıkma yasağına uyulması amacı ile belirtilen günlerde tüm iş yerleri saat 20:00 itibari ile kapanacaktır.

3-  Yeni bir karar alınıncaya kadar ülke genelinde hafta sonları; Cuma günleri saat 21.00’de başlayacak, Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayacak ve Pazartesi günleri saat 05.00’de tamamlanacak şekilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır.

Hafta sonu ilk uygulama olarak 04 Aralık 2020 Cuma günü saat 21.00’de  başlayıp 07 Aralık 2020 Pazartesi günü saat 05.00’de bitecek şekilde tüm vatandaşlarımız için sokağa çıkma kısıtlaması getirilecek olup bundan sonraki hafta sonlarında da uygulama aynı şekilde devam edecektir

4- Üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması, sağlık, tarım ve orman faaliyetlerinin aksamamasını sağlamak için İçişleri bakanlığının açıkladığı kişi/kurum ve kuruluşlar sokağa çıkma yasağından muaf olacaklar. 

5- Sokağa çıkma yasağının uygulandığı Cumartesi ve Pazar günleri market, bakkal, kasap ve kuruyemişçiler saat 10:00 -17:00 arasında faaliyet gösterebilecek. Yasak kapsamında 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşlarımız hariç sadece ihtiyaçlarını karşılamak amaçlı kısa süreliğine ve araç kullanmadan kendilerine yakın kasap, manav, market gibi noktalardan alışveriş yapabilecekler. 

6- Ekmek üretiminin yapıldığı ve unlu mamüllerin satışa sunulduğu fırınlar cumartesi ve pazar günü sokağa çıkma yasağının olduğu dönemde faaliyet gösterecekler. 

7- Lokanta ve restoran tarzı iş yerleri Cumartesi ve Pazar günleri 10:00 – 20:00 saatleri arasında sadece paket servis yapabilecek şekilde açık olabilecek. 

Diğer Yeni Kısıtlamalar ve Tedbirler (1 aralık 2020)

Pandemi ile mücadele kapsamında alınan kararlar ile birlikte uygulanacak sosyal hayatı düzenleyen bazı önlemler şu şekilde:

– Kamu kurum ve kuruluşlarının çalışma saatleri 10:00 – 16:00 olacak şekilde düzenlenecek.

– Yüzme havuzu, hamam, sauna, masaj salonu ve lunaparkların faaliyetleri durdurulacak. 

– Anasınıfı ve anaokullarının faaliyetlerine ara verilmesi

– Avm girişinde çalışanlar ve müşteriler için HES kodu zorunluğunun getirilmesi

– Cenaze namazlarının yakınları dahil en fazla 30 kişi ile kılınması ve bu durumun nikah, düğün gibi merasimler için de geçerli olması. 

NeredenNereye.com Tüm Türkiye’ye sağlıklı ve mutlu günler diler!

 

6 YORUM

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin