Her yazımızda, sizler için farklı listeler yaparak tatil yapmak isteyeceğiniz yerleri ya da iyi bir tatil geçirmek için yapabileceklerinizi derliyoruz. Peki ama neden tatil yapıyor, farklı diyarları keşfediyoruz? Elbette herkesin bildiği gibi iyi bir tatilin hem bedene hem de ruhumuza ne denli iyi geldiği gözle görülen bir gerçek. Ancak elimize geçirdiğimiz fırsatlarda gerçekleştirdiğimiz iyi bir seyahatin ve ruhumuzla bedenimizi dinlendirdiğimiz iyi bir tatilin bildiğimizden çok daha fazla faydası var. NeredenNereye.com ailesi olarak siz sevgili ziyaretçilerimiz için iyi bir tatilin faydalarını sizler için derledik. 

1 . Stresten Kurtulmanıza Yardımcı Olur 

Özellikle modern dünyanın kalabalık şehir yaşamı ile iş dünyasının yorucu yükü birleştiğinde yıl boyunca hiç beklemediğiniz kadar stresi vücudumuzda depoluyoruz. Şehir yaşamının ve iş yükünün bu olumsuz etkisinden kurtulmanın en iyi yolu ile ilk fırsatta kendimizi doğanın sessiz, huzurlu kollarına atmak ya da sahil kenarın deniz, kum, güneş üçlüsü ile hoş vakit geçirmek. Uzun bir aradan sonra yaptığınız tatilden sonra vücudunuzdaki kortizon hormonu düşüşe geçer ve tatil sonunda ruhunuzun aynı zamanda bedeninizin ne kadar rahatlamış olduğunu rahatlıkla fark edebilirsiniz. 

2 . Uzun Bir Ömür Sürmeye Yardımcı Olur

Modern bilimin son çeyrekte yaşam ilgili olarak yaptığı araştırmalar bize gösteriyor ki, stres ömrümüzü kısaltan ve bizi anksiyete başta olmak üzere çeşitli hastalıklarla boğuşmaya iten bir etmen. Uzmanlar aynı zamanda sağlıklı bir yaşam için hareketliliğin şart olduğunu da belirtiyor. Tatil yapmak ise stresten kurtulmanın ve durağanlıktan uzak kalmanın bir numaralı yolu olarak görülüyor. Kısacası ruhunuza ve bedeninize tanıdığınız dinlenme fırsatı sağlıklı bir yaşam geçirmek için oldukça etkili. 

3 . Hatıralarınızı Canlı Tutun 

Bu konuda yapılan araştırmalar gösteriyor ki, iyi bir tatil belleğimizde silinmeye yüz tutmuş, geçmişimizin mutluluk dolu anıların canlanmasını neden oluyor. Bu durum eski mutlu günleri anmak için oldukça güzel fırsat olmak ile birlikte hatırladığımız neşeli anılar vücudumuzda mutluluk hormonu salgılanmasını sağlıyor. Böylece tatilden stres seviyemiz daha düşük ve neşeli bir şekilde ayrılabiliyoruz. 

4 . Monotonluktan Kurtulun ve Yaratıcı Olun

Sürekli düzen ve disiplin içerisinde olmak iyi bir özellik gibi görünüyor olsa da bir süre sonra fazlası ile monoton bir yaşamın yaratıcılığı öldürdüğü bilinen bir gerçek. Üstelik aynı döngü içerisinde devam eden hayat içerisinde farklı bir pencereden hayata bakmak, stresten uzak huzurlu bir zihinle ilham perisini bulmak oldukça zor. Bu nedenle doğa ile baş başa huzurlu bir tatil döneminde hiç beklemediğiniz kadar yaratıcı olabilirsiniz. 

5 . Çalışma Azmi Sağlar 

İş yerinizde uzun süreler mola vermeden çalıştığınızda içinde bulunduğunuz çöküntüyü ve isteksizliği biliyoruz. Tıpkı gün içerisinde olduğu gibi uzun dönemde de ruhumuzun ve bedenimizin deyim yerindeyse ara vermesi gerekiyor. İş yaşamında ve normal hayatımızda karşılaştığımız sorunları biraz unutmak biraz da huzurlu bir zihinle farklı bir açıdan bakmak onlara olan yaklaşımımızı değiştiriyor. Dolayısı ile stresten kurtulduğumuz bir tatilin sonunda çalışmaya daha hevesli şekilde geri dönebiliyor, sorunlarımızı daha rahat şekilde çözebiliyoruz. 

6 . Kalp Krizi Riskini Azaltır 

Doğrudan bir ilaç etkisi olmasa da dolaylı olarak tatile çıkmak kalp krizi geçirme riskinizi bir hayli azaltıyor. Tatilin stresten kurtardığını ve mutluluk hormonu salgılamanızı sağladığını söylemiştik. Bu iki etken sağlıklı bir kalp için oldukça önemli. Yapılan araştırmalarda yılda iki kez tatil yapmanın erkeklerde %32, kadınlarda %50 oranında kalp krizi riskini azalttığını biliyor muydunuz? 

7 . Yeni Arkadaşlar ve Dostlar Kazanmanızı Sağlar

Her ne kadar pandemi döneminde bu pek mümkün olmasa da normal şartlar altında tatil sosyalleşmek için bulunmaz bir fırsat. Şüphesiz seyahatin en güzel noktalarından biri daha önce hiç bilmediğimiz diyarları keşfetmek ve daha önce karşılaşmadığımız insanlar ile tanışmak. Bu durumda tatil boyunca sosyalleşmemizi belleğimizde taptaze ve neşeli anılar oluşturmamızı sağlıyor. 

8 . Depresyon Riskini Azaltır

Depresyon hemen her yaşta insanda rahatlıkla görülebilen psikoloji dünyasının gribi diyebileceğimiz bir hastalık. Ancak sıradan bir gripten farklı olarak tedavi edilmediği durumda kişinin hayatını kökten etkileyerek oldukça vahim sonuçlara varabilecek bir durum. Bu nedenle beden sağlığımıza dikkat ettiğimiz kadar ruh sağlığımıza da dikkat etmek son derece önemli. İyi bir tatil ise bizlere yorucu iş hayatından, stresten, bizi rahatsız eden düşüncelerden uzaklaşarak hayata daha neşeli bakmak için bir fırsat yaratıyor. 

9 . Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Stresin sindirim sisteminin ve bağışıklık sisteminin en büyük düşmanlarından biri olduğunu biliyor muydunuz? Özellikle yaz döneminde güneş ışınlarına bolca ulaşabildiğimiz zaman aralığında vücudumuzun ihtiyacı olan vitaminleri güneşten almamız son derece önemli. Ayrıca strese bağlı olarak gelişen anksiyete, panik atak gibi ruhsal durumların ilk etkilediği noktalar sindirim sistemimiz ve bağışıklık sistemimiz oluyor. İyi bir tatilin mutluluk hormonu salgılamamıza yardımcı olarak bu gibi durumları önlediğini yazmıştık. Uzmanlar sağlıklı bir yaşam için uzun çalışma dönemi içerisinde yılda iki kez tatilin oldukça önemli olduğunu vurguluyor. 

10 . Yeni Kültürlerin Kapılarını Açın

Özellikle yaşadığınız coğrafyanın dışına çıktığınızda daha önce hiç görmediğiniz toprakları keşfetme imkanı yakalıyorsunuz. Bunun en güzel faydalarından biri de dünyanın farklı noktalarında yaşayan insanların dilleri, dinleri, yemek alışkanlıkları kısaca kültürleri ile tanışma fırsatı yakalıyor olmamız. Bu durum bize unutulması güç, neşeli anılar şeklinde geri dönerken aynı zamanda engin bir genel kültür birikimi sağlıyor. 

11 . Yabancı Dil Öğrenmeye Yardımcı Olur

Tatil planınız yurt dışında yer alan rotaları içeriyorsa başta evrensel olarak kabul edilen İngilizce olmak üzere yabancı diller ile haşır neşir olacaksınız demektir. Bu durum da doğrudan yabancı dilinizi geliştirmenize katkı sağlıyor. Üstelik teorik olarak öğrendiğiniz dil bilgisi kurallarını ana dili olan insanlar ile konuşarak pratiğe dökmeniz dili öğrenmenizi oldukça kolaylaştırıyor. 

12 . Aileniz ile Yakınlaşmanızı Sağlar 

Gündelik yaşam içerisinde iş ve farklı sorunlarla boğuşurken aile fertlerimize yeterince vakit ayıramadığımız bir gerçek. Oysa aile ya da yakın arkadaşlarla gidilen huzur dolu bir tatil onlarla yakınlaşmak, sorunlarımızı çözmek için mükemmel bir fırsat sunuyor. Bu nedenle ilişki uzmanları özellikle çiftlere gözlerden uzak baş başa kalabilecekleri huzurlu bir tatil öneriyor. 

Tatilin faydalarından en kısa sürede yararlanabilmek için Türkiye’nin her yerine en uygun otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin