Yeşil pasaport, ülkemizin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bir kısmına tanımış olduğu bir hak üzere, kişilerin daha fazla dolaşım özgürlüğüne sahip olmasına olanak tanıyan bir pasaport türüne denir. Her ne kadar, devlet memurlarına verilen pasaport türü olarak tanımlansa bu kısmen doğru ve fazlasıyla geniş kapsamlı bir kavram. Aslında devlet memurlarının yalnızca %4 gibi çok küçük bir kısmına yeşil (hususi) pasaport alma hakkı tanınıyor. Seyahat severlerin merak ettiği ise daha fazla dolaşım gücü olan yeşil pasaporta nasıl ulaşabilecekleri üzerine. Bugün siz sevgili ziyaretçilerimiz için yeşil pasaporta kimlerin ne şekilde sahip olabileceğiniz kısaca özetleyeceğiz. 

Modern dünyada tanınmış 195 ülke içerisinde yeşil pasaport sahipleri 160 tanesine vizesiz, çevrimiçi işlem ya da çevrimiçi başvuru ile ulaşım sağlayabiliyor. Bu da yeşil pasaport seçeneğinin dolaşım gücünün ne denli büyük olduğunu ortaya koyuyor. Haliyle bir hususi pasaport sahibi olmak, seyahat ile iç içe bir yaşam süren vatandaşlar için oldukça büyük bir avantaj sunuyor. 

Yeşil (Hususi) Pasaport Kimlere Verilir?

Yeşil pasaport, bazı kamu görevlilerine (memurlar ve kamu görevlileri farklı), eski bürokratlara veriliyor.

– 1., 2. ve 3. derece kadrolarda bulunan veya sözleşmeli devlet memurlarına,

Devlet memurlarının mesleğe başladıklarında 13. derece ve altından giriş yaptıklarını söyleyerek başlayalım. Zaman içerisinde mesleki tecrübeniz, eğitiminiz, dil bilginiz gibi çok sayıda etkene göre dereceniz değişiyor. Ancak bu noktada özellikle belirtmek gerekiyor ki, bütün memurlar mesleğe başlar başlamaz 13. derece olarak değerlendirilmiyor. Zaman içerisinde farklı etkenlere göre değerlendirilerek 1. dereceye kadar çıkma şansınız bulunuyor. Mevcut şartlar içerisinde 1., 2. ve 3. dereceye ulaşmış bir devlet memuru olduğunuzda yeşil pasaport almaya hak kazanıyorsunuz. 

Not: Aynı şekilde devlette kadro karşılığı çalışan kişilerde 1., 2. ve 3. dereceye ulaştıklarında yeşil pasaport alma hakkına sahip oluyorlar. 

TBMM Eski Üyelerine

Milletvekili ve diğer TBMM eski üyeleri görev süreleri tamamlandığında yeşil pasaport almaya hak kazanıyor. Milletvekilleri görev süreleri boyunca siyah pasaport kullanıyorlar. 

Eski Bakanlar

Görev süresini tamamlayan eski bakanlar, ülkemizde yeşil pasaport hakkına sahip oluyor. 

İl ve İlçe Belediye Başkanları 

Görev süreleri boyunca geçerli olmak üzere, il ve ilçe başkanları yeşil pasaport sahibi olmaya hak kazanıyorlar. 

Not: Aynı zamanda 1. dereceden emekli olan il başkanlarının da yeşil pasaport alma hakkı bulunuyor. 

Devlet Sporcusu Unvanı Taşıyan Kişiler

Ülkemiz tanıdığı hak kapsamında, hangi branş olursa olsun devlet sporcusu unvanı taşıyan bir sporcu olduğunuzda yeşil pasaport hakkına sahip oluyorsunuz. 

Eski Devlet Bankası Çalışanları

Ülkemizde eskiden devlet bankası olan Ziraat Bankası, Halk Bank gibi bankalarda çalışmış;

Özelleştirmeden önce yeşil pasaport hakkını elde etmiş olanlar,
Kuruluş sermaye payının en az %51’i devlete ait kamu kuruluşu olanlar,
Sosyal Güvenlik yönünden T.C. Emekli Sandığına bağlı olmak, Kamu görevlisi olanlar, 4603 Sayılı İş Kanununa tabi olanlar. Ülkemizde yeşil pasaport hakkı kazanıyorlar. 

İhracat İle Uğraşan İş İnsanlarına 

Bakanlar Kurulu  22.03.2017 tarihinde “İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar” adında bir kanun çıkarmış durumda. Bu kanun kapsamında işletmeniz yıllık ortalama 1 milyon dolar ve üzerinde ihracat yapıyorsa yeşil pasaport sahibi olabiliyorsunuz. Detaylı bilgi ve başvuru talep formu için ilgili kurumun web sitesini ziyaret edebilirsiniz. 

Aile İlişiği Bulunan Kişiler

Eğer yeşil pasaport sahibi bir bireyseniz, sizinle ilişiği bulunan;

Eşiniz, 18 yaş altı çocuklarınız, pasaport sahibi ile ikamet eden 25 yaş altı öğrenciler ve engelli çocuklarınız yeşil pasaport sahibi olabiliyorlar. 

Yeşil (Hususi) Pasaport Süresi Ne Kadar? 

Yeşil pasaportun süresi İçişleri Bakanlığı tarafından belirleniyor. En belirleyici kıstas ise başvuru yapan amirlik. Bu kapsamda pasaportun süresi 6 ay ile 5 yıl arasında değişiklik gösteriyor. 

Yeşil Pasaport Nasıl Çıkarılır?

Yeşil pasaport çıkarmak için her şeyden önce gerekli evrakları tamamlamalısınız.

  • İçişleri Bakanlığına yazılmış yeşil pasaport talep yazısı
  • Yeşil pasaport talep formu. Talep formuna buradan ulaşabilirsiniz. 
  • Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • Varsa daha önceden alınmış pasaportlarınız
  • 2 adet biometrik vesikalık fotoğraf. 
  • Reşit olmayan veya engelli vatandaşların kanuni temsilcilerinden muvafakatname
  • Defter bedeli dekontu

Daha sonra yeşil pasaport ücretini ödemeniz ve dekontunu almanız gerekiyor. Yeşil pasaport için yalnızca defter bedeli yatırmanız yeterli oluyor. Üstelik ücreti çevrimiçi olarak, Vergi Dairesine yatırabiliyorsunuz. Bu işlemler bittikten sonra İl Nüfus Müdürlüğü’nden randevu almanız gerekiyor. epasaport.gov.tr adresi üzerinden kolaylıkla randevu alabilirsiniz. Gerekli evraklar randevunuz sırasında incelendikten sonra işleminiz tamamlanıyor. Bu adımdan sonra size düşen sadece beklemek. Pasaportunuz 10 iş günü içerisinde belirtmiş olduğunuz adresinize teslim ediliyor. 

Yeşil pasaport sahibi olun ya da olmayın Türkiye’nin her noktasına ve Avrupa’nın önemli duraklarına en uygun otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden çevrimiçi olarak satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin