Takvimlerimiz artık bahar aylarını gösterdiğine göre yükselen hava sıcaklıkları ile birlikte kasvetli ortamlardan kurtularak kendimizi doğanın kollarına, yeşil ve mavinin bin bir tonu ile buluşmaya atmanın tam sırası. Ne yazık ki, modern zamanın bir getirisi olarak özellikle büyük kentlerde yeşil alanların giderek daha da azalmasına neden olan yapılaşma bu konuda bizlere sorun çıkartıyor. Bu nedenle NeredenNereye.com ailesi olarak bugün sizler için İstanbul Avrupa Yakası’nın günümüze kadar bozulmadan ulaşmayı başarmış en değerli yeşil alanlarından biri olan Belgrad Ormanı’nı ele alıyoruz. 

Belgrad Ormanı, İstanbul’da kentleşmenin durmaksızın ilerlediği Avrupa Yakası’nda elimizde kalan en değerli yeşil alanlarımızdan bir tanesi. Bu nedenle özellikle bahar ve yaz döneminde sevdikleri ile birlikte huzurlu bir ortamda piknik yapmak isteyenlerin vazgeçilmez adresi konumunda yer alıyor. Öyle ki, hafta sonları ve resmi tatillerde güzergâh üzerindeki yolların bir hayli trafik ile boğuştuğunu söylemek gerek. Bugün de onlarca farklı su kaynağı ile İstanbul’un içme suyunu ihtiyacını biraz olsun karşılayan Belgrad Ormanı, zengin kaynakları suları nedeniyle Osmanlı ve Bizans döneminde surlar yardımıyla şehrin su ihtiyacını karşılamak amacıyla kullanılmış. Belgrad Ormanı varış yolu üzerinde Bizans döneminde yapılmış ve daha sonrasında Osmanlı tarafından genişletilmiş su kemerlerini bugün hala sağlıklı şekilde görebilmeniz mümkün. Belgrad Ormanı günümüzde, su kemerleri, yeşil alanları, mesire yerleri, akarsuları ile İstanbul halkı için harika bir kaçamak noktası. 

Belgrad Ormanı ismini Kanuni Sultan Süleyman döneminde iskân politikası nedeniyle bölgeye yerleştirilen Belgrad halkından alıyor. Bol bol oksijen alıp doğa yürüyüşü yapabileceğiniz, bisiklet sürebileceğiniz, spor alanları bulunan, göller ve akarsularla çevrili bu alan günümüz İstanbul’unda ister tek başınıza isterseniz de ailenizle yeşilin ve mavinin kollarında harika vakit geçirebileceğiniz küçük bir cennet olarak sizlere kapılarını açıyor. 

Belgrad Ormanı, İstanbul Avrupa Yakası’nda Eyüpsultan ve Sarıyer ilçeleri arasında yer alıyor. Bu nedenle ulaşım sağlamak son derece kolay. Bölgeye ulaşım sağlamak için yenilenmiş ve genişletilmiş karayolu imkânları da bulunuyor. 71 farklı kuş türü ve birbirinden farklı ağaç türlerine ev sahipliği yapan Belgrad Ormanı, İstanbul’un günümüzdeki yapılanması içerisinde şehir merkezine bu denli yakın konumda bulunan son derece geniş yeşil bir alan olarak eşine pek de rastlaması mümkün olmayan bir fırsat sunuyor diyebiliriz. Tüm bu güzel özellikleri nedeniyle cumhuriyetin ilk yıllarında koruma altına alınan Belgrad Ormanı, daha sonrasında Orman Genel Müdürlüğü tarafından halka açık bir piknik alanı olarak düzenlenmiş. 

Belgrad Ormanı Görülmesi Gereken Yerler 

Bizans ve Osmanlı tarafından su kaynağı ve yerleşim alanı olarak kullanılan Belgrad Ormanı içerisinde bu dönemlerden kalan tarihi yapılar da bulunuyor. Bunlardan en önemlisi elbette Kemerburgaz’ın sembolü olarak kullanılan su kemerleri. Semtin girişinde ve çıkışında bulunan iki büyük su kemeri haricinde Belgrad Ormanı içerisinde bu kemerlerin uzantıları da bulunuyor ve bugün hala kullanılıyor. Aynı zamanda Kanuni Sultan Süleyman’ın emri ile Belgrad Ormanı içerisine irili ufaklı çok sayıda su kaynağı da bulunuyor. Su kaynaklarından rahatlıkla içme suyu temin edebiliyorsunuz. 

Belgrad Ormanı içerisinde Büyük Kent ve Sultan Mahmut Bendi görebileceğiniz tarihi yapıların başında geliyor. En son yapılan Sultan Mahmut Bendi çevresinde yer alan iskele ile birlikte fotoğraf meraklıları için harika bir fırsat sunan, eşsiz manzaraya sahip alanlar da bulunuyor. 

Belgrad Ormanı’nın en çok ziyaret edilen bir diğer noktası ise Neşet Suyu Mesire Alanı. Bu alan orman girişine 3 km gibi oldukça yakın bir konumda bulunuyor. Ancak endişe etmenize gerek yok, Belgrad Ormanı içerisinde bütün yollar birbirine bağlanıyor ve yürüyüş parkurlarından mesire alanlara, tarihi mekânlara geçiş yapmak son derece basit. Elbette bunun için kişisel aracınız ile bölgeye gelmiş olmak gerekiyor. Şehrin bu yeşil alanı içerisinde yapabileceğiniz en güzel etkinlik ise şehrin en güzel parkurlarını kullanarak spor yapmak. 

Belgrad Ormanı Mesire Alanları 

Belgrad Ormanı‘nda oturma mekânları, yürüyüş parkurları, spor sahaları, kafe ve restoranları ve çocuk oyun alanlarıyla, İstanbul’da doğa ile baş başa, keyifli ve huzurlu bir gün geçirebileceğiniz birbirinden harika mesire alanları bulunuyor. Ulaşımın son derece kolay olduğu bu yeşil alanda özellikle hafta sonu İstanbul’un dört bir yanından gelen ve sevdikleri ile piknik yapmak isteyen aileler, büyük bir kalabalık oluşturuyor. Açıkçası bazı popüler mesire yerleri için erken saatlerde alana gelerek yer kapmak isteyebilirsiniz. Ancak, bölgede çok sayıda mesire alanı bulunuyor ve hepsi de ayrı güzel. Bu nedenle geniş yeşil alan içerisinde bir şekilde yer bulabileceğinizi düşünüyoruz. 

Ayvat Bendi Mesire Alanı  

Tabiat fotoğrafçıları tarafından sıklıkla tercih edilen Ayvat Bendi ismini Osmanlı döneminde inşa edilen yapıdan alıyor. İstanbul’un önemli su kaynaklarından biri olan Kâğıthane Deresi’nin kollarından biri üzerine kurulmuş olan yapı ve içerisinde yer aldığı Ayvat Bendi Parkı, Belgrad Ormanı’nın enfes manzaralarına tanıklık ediyor. İçerisinde yer alan masalar ve oturma alanları için sevdikleriniz ile birlikte piknik yapmak için son derece uygun olduğundan hafta sonları ve resmi tatillerde bir hayli kalabalık oluyor diyebiliriz. 

Irmak Mesire Alanı 

Irmak Mesire Alanı, Belgrad Ormanı içerisinde piknik yapmak isteyen şehir halkı ve il dışından gelen ziyaretçiler için belediye tarafından tüm ihtiyaçlarınızın karşılandığı bir mesire alanı. Mesire alanı içerisinde çocuklarınız için oyun alanı da bulunuyor. Çok sayıda tarihi su kemerini görebileceğiniz alanda, aynı zamanda yetişkinler için futbol, basketbol, voleybol gibi etkinliklerin yapılabilmesi için spor alanları da yer alıyor. 

Neşet Suyu Mesire Alanı 

Neşet Suyu Mesire Alanı adını dönemin önemli hayırseverlerinden biri olan Müderris Neşet Bey’den alıyor. Bu bölgenin tercih edilmesindeki en önemli etkenlerden biri şüphesiz sağladığı otopark imkânı. Aileler için uygun piknik alanları ile İstanbulluların gözde piknik mekânlarından bir tanesi. Oldukça verimli koşu parkurları bulunan bu mesire alanına Bahçeköy – Maslak – Sarıyer güzergâhından ya da Kemerburgaz istikametinden asfalt yol imkânı ile kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Kirazlıbent Mesire Alanı 

Kirazlıbent Mesire Alanı, diğer piknik alanlarının biraz yukarı kısmında bulunuyor. Ancak endişe etmenize gerek yok kolaylıkla ulaşım sağlamak mümkün. II. Mahmut tarafından 1800’lü yıllarda yaptırılan yapıdan ismini alan mesire yeri, toprak parkurları ile yürüyüş ve koşu meraklılarının uğrak adresi. Aynı zamanda mavi ve yeşilin şehirde bir arada ahenkli görüldüğü nadir mekânlardan biri olması nedeniyle fotoğraf meraklıları tarafından da sıklık tercih ediliyor. Bahçeköy – Kemerburgaz yolu üzerinden Kirazlıbent Mesire Alanı’na kolaylıkla ulaşım sağlamanız mümkün. 

Kömürcübent Mesire Alanı 

Bölge ismini 1620 yılında Topuzcu Deresi üzerine inşa edilen Kömürcübent’ten alıyor. Bu mesire alanı içerisinde doğanın kollarında yuvalarını inşa etmiş çok sayıda canlı türü ile karşılaşmanız mümkün. Yeşilin ve mavinin buluştuğu alan içerisinde sık yapılanmaları ile dikkat çeken çok sayıda ağaç türü yer alıyor. Diğer noktalara göre daha sessiz ve sakin olduğunu belirtmek gerek. Arkadaşlarınızla ya da ailenizle şehrin gürültüsünden uzak harika bir hafta sonu geçirmek için biçilmiş kaftan diyebiliriz. 

Belgrad Ormanı içerisinde bu enfes mesire alanları dışında gidebileceğiniz, “Bentler Mesire Alanı, Binbaşı Çeşmesi, Fatih Çeşmesi, Falih Rıfkı Atay, Mehmet Akif Ersoy” mesire alanları gibi noktalar da yer alıyor. 

Belgrad Ormanı Giriş Ücreti 

Adres: Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisliği-Bahçeköy Orman Fidanlığı Bahçeköy, Sarıyer, İstanbul 

Telefon: 0 (212) 2261314

Belgrad Ormanı ziyaret saatleri: Belgrad Ormanı ziyaret saatleri 07.00-18.00. Orman, haftanın 7 günü ziyarete açık.

Belgrad Ormanı giriş ücreti: Belgrad Ormanı giriş ücreti 4TL, motosiklet ve ATV 8TL, otomobil, kamyonet ve pikap 10TL, minibüs 35TL, midibüs 60TL, otobüs 110TL

Not: Belgrad Ormanı giriş ücretlerinin her yıl özellikle bahar ve yaz döneminde güncellendiğini belirtmek gerek. Bu nedenle gitmeden önce telefonla ile ulaşarak ücret konusunda detaylı bilgi sağlayabilirsiniz. 

İstanbul’un tarihten günümüze uzanan yemyeşil alanı Belgrad Ormanı içerisinde harika vakit geçirmek için Türkiye’nin her yerinden en uygun İstanbul otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden çevrimiçi olarak satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin