Genç olanlar ve daima genç kalanlar, malumunuz seyahat hayatlarımızın bir parçası ve kimileri için bu genç yaşlarda başlayan vazgeçilmez bir tutku. Özellikle gençlik yıllarında henüz enerjimiz yerindeyken gezmek, görmek, keşfetmek istiyoruz. Elbette yaşadığımız toprakların dışında yer alan gizemler oldukça cazip olabiliyor. Bu yazımızda yurt dışına çıkmak isteyenler için akıllarında bulundurmaları gereken tavsiyeleri kısaca derledik.

Bisikletlilere Dikkat…

Hollanda, Almanya, Danimarka gibi başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın pek çok noktasında bisiklet kullanımı gün geçtikçe artıyor. Hatta öyle ki, bazı Avrupa ülkelerinde en çok kullanılan araç olmaya aday bisikletler. Bu nedenle şehirlerin tasarımı da bu insanların taleplerine yönelik yapılandırılmış ve gayet başarılı şekilde yollarda bisikletler için bölümler ayrılmış. Seyahatiniz sırasında bu bisikletler için ayrılan bu yolları kullanmamaya özen göstermelisiniz.

Bahşiş oranlarına dikkat…

Yurt dışında, özellikle Amerika ve Kanada’da bahşiş bırakmak oldukça önemli ve sizden yaklaşık olarak %15 -%20 arasında bahşiş bırakmanız bekleniyor. Bahşiş bırakmayı pas geçtiğinizde karşınızda, “Herhangi bir sorun mu vardı?” sorusu ile duran bir garson bulabilirsiniz. Gittiğiniz restoranlarda bahşiş oranı genellikle belirtiliyor ve sizden buna uymanız bekleniyor. Yemeğe çıkarken hazırlıklı olmak gerek.

Geri Dönüşüm Önemli

Özellikle Avrupa’da son zamanların en önemli konularından biri yenilenebilir enerji kaynakları sağlamak ve çevreyi korumak. Bu nedenle geri dönüşüm işlemine son derece önem veriyorlar. Gittiğiniz ülkelerde yalnızca bir çöp kutusu olmadığını, farklı türdeki atık maddeler için birbirinden farklı renklere sahip geri dönüşüm kutularının bulunduğunu görebilirsiniz. Çöplerinizi atarken bu geçerli olan kurallara uymakta fayda var.

Müze gezilerinizi planlayın

Pek çok Avrupa ülkesinde müzeler pazartesi günleri kapalı oluyor. Bu nedenle kısıtlı zaman içerisinde, seyahatiniz sırasında birden fazla müze gezmek istiyorsanız zamanlamanızı iyi yapmalısınız.

Saatler Önemli…

İtalya, İspanya gibi bazı Avrupa ülkelerinde saat 12 – 14 arasında açık herhangi bir işletme bulmanızın mümkün olmadığını belirtmek gerek. Bu saat aralığı öğle tatili olarak geçiyor ve işin doğrusu daha da uzayabiliyor. Bu nedenle sadece restoran tarzı yerler açık oluyor. Seyahatleriniz sırasında siz de bu saat aralıkları yemeklere ayırarak diğer aktivetlerinizi daha sorunsuz şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Su alırken dikkat edin

Alışverişleriniz sırasında özellikle su alırken dikkatli olmalısınız. Eğer rastgele bir su şişesini, üzerindeki yazıya dikkat etmeden alırsanız çok büyük ihtimalle mineralli su almış olacaksınız. Burada küçük puntolarla belirtilen yazıları okumak önemli. Ayrıca bildiğimiz anlamda içme suyunu arıyorsanız, “No Gas, Natural Water” gibi damgalara sahip olup olmadığına bir göz atmalısınız.

Sigara kullananlar dikkat

Sigaranın sağlığa olan zararlarından bahsetmiyoruz bu kez… Hepimiz biliyoruz ki, her ne kadar sağlığa zararlı da olsa sigara alışkanlığı olanlar için bırakması bir hayli güç. Eğer sigara alışkanlığınız varsa ve yurt dışına seyahat çıkıyorsanız, “yanıma almasam da olur, nasılda oradan alırım” diye düşünmek büyük hata olabilir. Alkol fiyatları yurt dışında ülkemize oranlara daha uygun olsa da tütün ürünleri bir hayli pahalı ve sizi bu verdiğiniz karara pişman ettirebilir.

Free – Shop her zaman en ucuz değildir

Özellikle elektronik, gözlük, saat gibi konularda Türkiye’deki free- shop noktaları gideceğiniz ülkeden daha pahalı olabiliyor. Eğer hesabını ince yapan biriyseniz gitmeden önce kısa bir araştırma yaparak alışverişlerinizi en uygun yerde yapabilirsiniz.

Yeni lezzetleri denemekten kaçınmayın

Türkiye’den yurt dışına seyahat edenlerin yapmış olduğu en büyük hatalardan biri ilk iş olarak gittikleri yerde gözlerine bir Türk restoranı kestirmek oluyor. Evet, bazı durumlarda size bir hayli yardımı dokunabilir bir alışkanlık ancak seyahatin tadını kaçırdığını belirtmek gerek. Eğer çok özel durumlar söz konusu değilse bunu yapmayın, gittiğiniz ülkenin tüm renklerini tatmak adına yerel lezzetlerini olabildiğince fazla denemeye özen gösterin. Elbette yemeklerin domuz eti içermesi gibi bazı konularda hassas olabilirsiniz ancak bu garsona basit bir soru sorarak kolayca çözebileceğiniz bir problem.

Seyahatinizin daha keyifli hale gelmesi için listemizde yer alan maddelere dikkat ederken çok daha hesaplı olması için en uygun biletleri NeredenNereye.com üzerinden kolaylıkla satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin