Efendim, hayatta her şeyin bir ilki vardır derler. Öyledir elbette ve hatta ilk kez deneyimlenen olaylar hafızalarımızda kalıcı bir yer edinerek unutması zor hale gelir. Ancak bununla birlikte bir eylemi ilk kez gerçekleştireceğimiz zaman ufak çaplı kalp krizleri de geçirmiyor değiliz. İlk kez biri ile randevulaşmanız olur, okulun ilk günü olur örnekler elbette ki çoğalabilir, ancak hepsinde değişmeyen bir kural vardır; İlk seferin tatlı heyecanı. Belki de acaba bir şeyleri yanlış mı yapıyorum heyecanından kaynaklanan adrenalin ile gerilim türünde bir kısa filme dönüşen olaylardır, hafızalarımıza en çok kazınanlar. Ben bunun tatlı telaşının her zaman için yaşanması gerektiğini düşünsem de kimileri telaşa asla gelmez ve sürprizleri istemezler. Onlar için her şey önceden tasarlandığı gibi gerçekleşmeli ve planda en ufak bir aksilik çıkmamalı. Ancak üzülerek belirtmemiz gerek ki, hayatta her zaman istemediğiniz olaylar ufak da olsa yanabiliyor.

Özellikle yirmili yaşlarında olan birçok gezginin hayali ise yurt dışında arkadaşları ya da sevgilisi ile birlikte harika bir tatil geçirmek. Ancak genç gezginlerimiz her şeyin ilkin de olduğu gibi ilk yurt dışı deneyimlerinde de heyecan dolu oluyor.  Biz de planı programı seven, yurt dışına ilk kez çıkacak genç gezginler için basit ama etkili tavsiyelerde bulunacağız.

Planlama ve Zamanlama Her Zaman Önemlidir.

  • Her şeyden önce nasıl bir tatil istediğinizi düşünmeli ve planlamalısınız? Eğer kafanıza estiği anda yola çıkıp, uzaya giden bir rokete bile atlama cesaretine sahip bir gezginseniz zaten buradan alacağınız bir ders yok. Ancak planlı olmak ve fazla sürprizle karşılaşmamak için ilk yapmanız gereken nasıl bir yere gideceğinizi saptamak.
  • Tatil planı yaparken ne kadar vaktiniz olduğu haliyle çok önemli. Bu nedenle vaktinize göre bir yer seçmeye özen göstermelisiniz. Aksi taktirde gittiğiniz yerin gezilecek görülecek yerlerini, kültürel lezzetlerini, festivallerini tam anlamı ile değerlendiremeden dönebilirsiniz.
  • Yurt dışı seyahatlerinde en sıkıntı verici basamaklardan biri kesinlikle vize işlemleri. Bu nedenle ilk kez yurt dışına çıkacaklar Türkiye’den vize istemeyen Avrupa ülkelerine seyahati düşünebilir.
  • Eğer vaktinizin fazla olduğunu düşünüyorsanız ve ben yerimde duramam hareket halinde olmalıyım diyorsanız birbirine ulaşımı kolay olan iki şehri hedef seçebilirsiniz. (Roma – Floransa, Barselona – Madrid )
  • Eğer vize isteyen bir yere gitmeyi düşünüyorsanız, kesinlikle her şeyden önce vize işlemlerinizi halletmeyi unutmayın. Aksi taktirde uçak biletlerinizi ve konaklama yerlerinizi ayarlamanıza rağmen seyahate çıkamadan kalabilirsiniz. Bildiğiniz üzere vize onayı vermeden önce bir hayli sorun çıkarabiliyorlar.
  • Tabi vize ile birlikte pasaport da en önemli konu. Yurt dışı gezisine çıkmadan önce pasaport sürenizin dolmadığından emin olun.
  • Sürprizlerle karşılaşmak istemiyorsanız, yolculuğa çıkmadan önce kendinize bir yapılacaklar listesi hazırlamalısınız.
  • Farklı para birimleri de seyahatler için en büyük sorunlardan biri. Bu nedenle paranızı havaalanına gitmeden önce bozdurarak bir yolculuk öncesi panik durumunun oluşmasını engelleyebilirsiniz.
  • Hattınızı yurt dışı görüşmelerine açtırmayı unutmayın. Bu siz tatildeyken yakınlarınızın size ve sizinde onlara ulaşabilmesi için şart. Ancak hengame arasında kolayca gözden kaçabilen bir nokta olduğu için atlanıyor.
  • Akıllı cihazlarınızda bir harita uygulaması olsa hiç fena olmaz. Hatta kesinlikle indirmenizi tavsiye ediyoruz. Bununla ilgili olarak daha öncelerde yazı yayınlamıştık. Eğer aramak ile uğraşmak istemiyorsanız, CityMaps2Go uygulamasının bunun için oldukça ideal olduğunu hatırlatmak da fayda var.
  • Yanınızda az da olsa Türk parası olması fena olmaz. Havaalanında ihtiyaç duyabilirsiniz.
  • Gideceğiniz ülke ile Türkiye arasında olan saat farkından dolayı tatili geçireceğiniz yerin saat dilimini telefonunuza eklemeyi unutmayın.
  • Havaalanına uçuştan en az 2 saat öncesinde gitmeniz tavsiye olunur. Bu pek ciddiye alınmıyor ancak ilk sefer için ufak çaplı panik ataklar geçirmek istemiyorsanız kesinlikle uymanız gereken tavsiyelerden biri. Çünkü başınıza tahmin etmediğiniz onlarca şey gelebilir emin olun.
  • Harç pulunuzu almayı unutmayın. Yani bunun mantığı nedir neden kullanılır herhangi bir fikrimiz yok ancak almaya mecbursunuz. Bu nedenle pasaport kontrolünden önce hemen halletseniz hiç de fena olmaz.
  • Farklı bir ülkeye ayak bastıktan sonra pasaportunuzu yanınızdan ayrılmayın. Bu oldukça önemli hatta o kadar önemli ki kelimelerle ifade etmekte zorlanıyoruz diyebiliriz. Güvenliğini sağlamanız şart.
  • Bir de alışveriş tutkunlarına ufacık bir tavsiye, şehir merkezinde her gördüğünüz dükkana dalmazsanız bütçeniz açısından son derece faydalı olur. Zira merkeze uzak, küçük yerler çok daha ucuz oluyor. 
  • Tabi ki sonuncu ve önemli madde yolculuklarınız için en uygun uçak biletlerini NeredenNereye.com üzerinden satın alıyorsunuz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin