Özellikle son yıllarda artan telefon nedeniyle birçok seyahat sever, yurt dışından uygun fiyatlı bulduğu teknolojik cihazları Türkiye’de kullanmayı alışkanlık haline getirdi. Bu cihazlar içerisinde artık neredeyse elimizin kolumuzun bir parçası haline gelmiş olan akıllı telefonlar geliyor. Birçok gezgin yurt dışında daha ucuz bulduğu akıllı telefonları oradan satın olarak ülkemizde kullanmak istiyor. Elbette bunu yolu yurt dışı telefon kaydı yapmaktan geçiyor.
Yurt dışından akıllı telefon satın alarak, Türkiye’de kullanmak sağladığı fiyat avantajı nedeniyle birçok insanın yapmak istediği bir şey. Bu nedenle sizler gezginler için NeredenNereye.com ailesi olarak sizler için işe yarar bilgileri derlemeye çalıştık. Özellikle amiral gemisi Android ya da IOS telefonların ülkemizde vergilerle birlikte yüksek fiyatlara satılıyor olması, insanları bu şekilde telefon almaya itiyor. Örneğin Katar ya da Batum gibi noktalardan daha uygun fiyatlı olarak amiral gemisi olarak tabir edilen pahalı telefonları uygun olarak alabiliyorsunuz. Elbette Türk parasının diğer para birimlerine karşı olan değerine göre bu durumu etkilediğini akılda bulundurmak gerekiyor.
Türkiye’de yürürlükte olan yasalara göre yurt dışı ziyaretimizden dönerken telefon alıp, ülkemizde kullanabiliyoruz. Ancak posta yoluyla ya da internetten satın aldığımızda ürün gümrükte bulunarak ceza uygulanıyor. Bu durumda iki katı ceza ödemek gibi bir durum ile karşılaşabiliyorsunuz. Aynı zamanda yurt dışına çıkan bir tanıdığınız bulunduğu noktadan akıllı telefon alarak sizin Türkiye’ye getirebiliyor. Bir başkasının sizin için getirdiği kendi üzerinize kayıt yaptırarak kullanabiliyorsunuz.
Not: Yasalarda yaşanılan son değişikliklerden sonra telefonu bir başkasının adına kaydettirmek artık mümkün değil. Başkası size telefonu getirmiş olabilir, ancak sizin yurt dışına çıkıp dönmüş olmanız ve sonrasında telefonu kendi pasaportunuza kaydettirmeniz gerekiyor. Başkasının pasaportuna kayıt yaptırıp kendi adınıza kayıtlı hatla kullanamazsınız. Telefon sadece kayıt yapıldığı kişinin hattıyla çalışabilir.
Pasaportunuz üzerine 3 yılda bir yeni telefon kaydı yaptırabiliyorsunuz. Pasaport sürenizin üzerinden 1 yıl geçtiği takdirde yeniden yurt dışına giriş çıkış yapmanız gerekiyor.
İçerikteki Konular
Yurt Dışı Telefon Kaydı Nasıl Yapılır?
Türkiye’de yürürlükte olan yasaya göre yurt dışından cihaz getiren kişiler, kayıt işlemi için e –devlet sitesine ya da abone kayıt merkezinden başvurması gerekiyor. Abone kayıt merkezi üzerinden kayıt yapmak isterseniz pasaportunuzun yanı sıra bir de harcın ödendiğine dair belge getirmeniz isteniyor. Telefon kayıt harcını bankaya ödeyip hesap belgesi alıyorsunuz. Ancak fiyatların zamana göre değişiklik gösterdiğini bilmelisiniz. Bu nedenle kesin rakamlar için yetkili mercilere harç ücretini sorabilirsiniz. Yurt dışı kayıt harcı son olarak 2022 yılı için 2.732 TL olarak belirlenmişti.
Yurt dışı telefon kaydı harcını ödemek için kayıt yapılmak istenen cihaza ait IMEI numarası ve pasaport sahibinin TC kimlik numarasını adını soyadını, vergi dairesine ya da bankaya vermesi gerekiyor. Dikkat edilmesi gereken en önemli konu, harcın kesinlikle pasaport sahibi adına ödenmesi gerekli, buna dikkat etmek gerekiyor.
Not: Telefon IMEI Numarası Öğrenme: Telefon imei öğrenme kodu *#06#. Telefon IMEI sorgulama için arama kısmına geçip telefon numarası olarak *#06# yazın ve arama tuşuna basın. Gelen IMEI numarası cihazınızın seri numarasıdır.
Telefon kayıt harcınızı, Halk Bankası, Vakıf Bankası, DenizBank, İng Bank, HSCB Bank, Şekerbank, Garanti Bankası, Ziraat Bankası, İş Bankası gibi bankalar üzerinden yatırabiliyorsunuz.
İnternetten Telefon Harcı Nasıl Ödenir?
İnternet vergi daire üzerinden telefon kayıt harcını ödemek için buraya tıklayabilirsiniz. Açılan sayfa “Harç ve Değerli Kağıt Bedeli” butonuna tıklamanız gerekiyor. Daha sonra önünüze gelen sayfada “Cep telefonu harcını öde” seçeneğini seçebilirsiniz. Daha sonra sizden isten pasaport sahibin bilgilerini sisteme girmeniz gerekiyor. Buradaki işleminiz bittikten sonra e – devlete giderek telefon kaydınızı yapmanız gerekiyor.
E- Devlet üzerinden kayıt işlemini yapmanız için siteye giderek “telefonu pasaporta işleme” işlemini yapmanız gerekiyor. Bu kısımda pasaport sahibi kendisi için istenilen bilgileri sisteme girmeli. Sizden bu aşamada herhangi bir belge talebinde bulunmuyor. İşlemleri tamamladıktan sonra 1-2 hafta içerisinde telefon kayıt işleminiz tamamlanmış oluyor.
NeredenNereye.com herkese sağlıklı, mutlu ve huzurlu yolculuklar diler…
Merhabalar bilgiler icin tesekkurler cok yardimci oldunuz Kimlik ile giris cikiis yaptimizda gurcistan veya kktc ye elimizdeki belge ve kimlimizle de telefon acilisi yapa bilirmiyiz. Simdiden tesekkurler ilginize
Merhabalar, ilginiz için bizler teşekkür ederiz. Konunun detaylarını ilgili kurumlara telefon ile ulaşarak sorarsanız daha sağlıklı bilgi alabilirsiniz.