Kudüs, Museviler, Hristiyanlar ve Müslümanlar için kutsal sayılan bir şehirdir. Her dindeki en kutsal yerlere ev sahipliği yapar ve İsrail hükümetinin koltuğuna ev sahipliği yapar. Dünyadaki her dinin Kudüs ile güçlü bir bağlantısı vardır ve herkes onun o bölgeden insanlara özel olduğunu bilir. Pek çok insan şehre sadece onu görmek için gelir.

Eski Kudüs şehri, İsa Mesih’in son mucizelerini gerçekleştirerek kehaneti yerine getirdiği yerdir. Ayrıca, ölümden dirildikten sonra öğrencilerinin onu ilk gördüğü yer burasıdır. Günümüzde bu bölge, Kubbet-üs Sahra ve Mescid-i Aksa gibi birçok önemli dini mekana ev sahipliği yapmaktadır. Dünyanın dört bir yanından birçok turist, tarihin tam da bu anında, Ramazan ayında bu yerleri ziyaret ediyor. Bu, bu sitelerin neden bu kadar kalabalık olduğunu açıklıyor; dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir dinsel şevk patlamasına tanık oluyorlar.

Akın Akın Turist Geliyor!

Kişiler çeşitli nedenlerle Kudüs şehirlerine akın ediyor. Eski şehir, Yahudi tarihindeki önemli olayların gerçekleştiği birçok tarihi mekana sahiptir. Bunlar arasında İsa’nın çarmıha gerilmesi için kurban törenlerinin yapıldığı Hirodes Tapınağı; Simun Petrus’un İsa’nın elini ve ayağını kestiği Golgota; ve Pilatus’un Mesih’i çarmıhta ölmeye mahkûm ettiği Yahudi Yargı Salonu. Diğer tarihi yerler arasında Yahudi Gettosu, Roma Praetorian Muhafız Evi, Herod Sarayı ve Kral David’in sarayı sayılabilir. Bu sitelerin tümü dünya çapında tanınmaktadır ve her gün binlerce turisti kolaylıkla çekebilmektedir.

İnsanların Kudüs’ü ziyaret etmesinin bir başka nedeni de kutsal mekanlarını görmek; hem eski hem de yeni şehirlerde çok sayıda var. Her iki dinin de aynı bölgede bulunan en önemli türbeleri vardır. Hem Yahudiler hem de Müslümanlar için en kutsal yer, İbrahim’in Tanrı’nın insanoğluyla olan antlaşmasını kurbanlar yoluyla elde ettiği iddia edilen Moriah Dağı’dır. Yahudiler için bu site aynı zamanda Süleyman’ın muhteşem tapınağını inşa ettirdiği yerdir. MS 315’te Konstantin tarafından yıkılmış ancak yeniden inşa edilmiştir. 

Kudüs Gezisi Dikkatli Plan Gerektiriyor!

Kudüs’ün tüm kutsal mekanlarını görmek çok çaba gerektirir; Ancak, dikkatlice planlarsanız imkansız değildir. Öncelikle, gezinizde görmek istediğiniz her büyük site için en az bir tam gün olmak üzere yeterli zamanınız olduğundan emin olmalısınız. Ardından, programınıza uygun ulaşım seçeneklerini belirleyin. Bazı insanlar bir tren yolculuğunu tur planlarına dahil eder; trenler hem eski hem de yeni şehirler arasında sık sık çalışır, böylece yönler hakkında çok fazla endişelenmeden siteler arasında dolaşabilirsiniz. Bir arabanız varsa, isterseniz kesinlikle kendiniz de sürebilirsiniz – ancak bu, tren yolculuklarından daha fazla sürüş süresi gerektirir, genellikle seyahat planınız dışında zaman gerektirir. Yolculuğunuz için yeterli zamanınız olduğu sürece her iki şekilde de işe yarar!

Kudüs şehri 6 milyondan fazla insana ev sahipliği yapıyor ve bu da onu İsrail’in en büyük şehri yapıyor. Kudüs aynı zamanda dünya çapında milyarlarca insan için kutsal bir şehirdir. Birçoğu İsa’nın ölümünden sonra Kudüs’e döndüğüne inanıyor. Bu nedenle birçok Hıristiyan Kudüs’ten ‘Azizler’ Şehri olarak bahseder. Şehri keşfetmek, tarih ve dine ilgi çekici bir bakıştır.

Eski Şehir!

Eski Şehir, birçok önemli dini mekana ev sahipliği yapmaktadır. Tapınak Dağı, orijinal (Süleyman’ın) Tapınağı‘nın bulunduğu yerdir. Bugün Tapınak, Yahudiler ve Hindular için bir ibadet yeri olmaya devam ediyor. Ancak, içine girmek zor olduğu için eski şehrin bu bölümünü çok az insan ziyaret ediyor. Turistlerin aylar öncesinden izin başvurusunda bulunmaları ve saatlerce sırada beklemeleri gerekiyor. Yoğun günlerde, yalnızca birkaç kişi izin için başvurabilir ve bu da büyük kalabalıklara ve tehlikeli koşullara neden olur.

Eski şehirde çoğu turistin görmediği başka önemli yerler var. Bir site, İsa’nın çarmıha gerildiği Kutsal Kabir olarak adlandırılır. Diğer siteler arasında Yahudi Mahallesi’ne giden Hristiyan Kral Kapısı ve Hirodes Kapısı sayılabilir. Bu alanların her biri zengin bir tarihe sahiptir ve farklı dönemlerden birçok bina içerir. Aslında, bu binalardan bazıları İsa’nın Dünya’daki yaşamından önceki dönemlere aittir. Yahudi Mahallesi, Yahudilerin sınırlarını dualar ve fedakarlıklarla belirledikleri Ağlama Duvarı gibi birçok kutsal Yahudi mekanına ev sahipliği yapar.

Yeni Şehir

Yeni Şehir, Kudüs’teki bir başka popüler noktadır. Bu bölge, bir zamanlar işletmelerin İtalyan sanat ve tasarım parçalarını sattığı bir İtalyan mahallesiydi. Bugün, bu alan birçok kilise ve diğer dini yerleri içermektedir. Ancak, bu alan Eski Şehir’den daha küçüktür ve gezinmesi zor olabilir. Turistler genellikle izinleri tükenmeye başlamadan önce Eski Şehir’de günlerine bu bölgede yürüyüş yaparak başlarlar. Daha sonra otellerine gidebilirler veya şehirden çıkarken bu bölgeden geri dönebilirler.

Kudüs şehri, İsrail’in başkenti ve dünyanın en önemli şehirlerinden biridir. Tarihi önemine rağmen Kudüs, Filistinlilerle devam eden çatışmalar nedeniyle nispeten az gelişmiş bir şehir olmaya devam ediyor. Ancak, güncel olaylardan bağımsız olarak Kudüs’ü ziyaret etmek için birkaç mükemmel neden var. İşte bu tarihi şehri ziyaret etmekle ilgili bazı önemli noktalar.

Tapınak Dağı!

Eski Kudüs Şehri, Yahudilik ve İslam’ın en kutsal yeri olan Tapınak Dağı da dahil olmak üzere birçok dini mekana ev sahipliği yapmaktadır. Bölge ayrıca 1982’den beri UNESCO Dünya Mirası Alanı ilan edilmiştir. Birçok Hristiyan, İsa’nın çarmıha gerildiği ve diriltildiği yer olduğuna inanılan Kutsal Kabir Kilisesi’ni görmek için Eski Şehri ziyaret etmektedir. Ayrıca, birçok Müslüman, Muhammed’in Veda Haccı’nı gerçekleştirdiği Beyt el-Makdis olarak da bilinen Mescid-i Aksa’yı görmek için Eski Şehri ziyaret eder. Zamanla, bu dini önem Eski Şehir’e mistisizm ve antik bir hava verdi.

Yafa Kapısı, Eski Şehir’de popüler bir turistik ve alışveriş bölgesidir. Bu kapı MS 70 yılında Romalılar tarafından yaptırılmıştır ve günümüzde pazar yeri olarak hizmet vermektedir. Pek çok turist Tapınak Dağı’na çıkmadan önce buradan hediyelik eşya satın alır. Bazı satıcılar, bir reklam biçimi olarak Roma sikkelerinin kopyalarını satarlar. Basamakların en üstünde, ziyaretçiler bir metal dedektöründen geçebilir veya kapılardan birinden metal jetonları taşıyabilir. Her iki şekilde de çalışır, ancak metal jetonları olanlar, ekstra bir ücret ödeyerek güvenlik taraması için uzun beklemeleri atlayabilir. Güvenlikten geçtikten sonra ziyaretçiler, Eski Şehir’i yukarıdan görmek için Tapınak Dağı’na yürümeden önce çeşitli antik Yahudi tapınaklarını görebilirler.

Dünya Üniversitesi İbrani Üniversitesi!

Kudüs İbrani Üniversitesi dünyanın en eski üniversitelerinden biridir ve önemli bir merkezdir. İsrail’de kültür ve eğitim. 1925 yılında Haham Solomon Schechter tarafından kurulan bu üniversite şu anda dünyanın her yerinden 32.000’den fazla öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır. Her yıl yaklaşık 12.000 uluslararası öğrenci, İbrani Üniversitesi’nin Kudüs’teki dokuz akademik kolejinde veya ona bağlı Batı Şeria kolejlerinde eğitim almayı tercih ediyor. Akademik değerine ek olarak, bu üniversitenin işgal altındaki Filistin topraklarındaki konumu nedeniyle İsrail toplumuyla güçlü bağları vardır. Sonuç olarak, birçok öğrenci ve öğretim üyesi, İsrail’in yanında ‘iki halk için iki devlet’ dedikleri bağımsız bir Filistin devletini destekliyor. Bu üniversite güncel olaylardan bağımsız olarak önemli bir kurum olmaya devam ediyor – sadece tartışmalı bir bölgede bulunuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin