Portekiz, anakarası ve çok sayıda Madeira Adası olan bir Avrupa ülkesidir. En güney noktasını Fas ile paylaşıyor. Portekiz’in tarihi İspanya’nınkiyle yakından bağlantılıdır. Ülkenin literatürü kalın ve müziği canlı. Birçok plajı, doğal manzarası ve tarihi kasabaları vardır. Portekiz’in her parçası benzersiz bir şey sunar.

Portekiz’in topraklarının çoğu ovalarla kaplıdır, ancak bunlar aynı zamanda dağları da içerir. Ülkenin en yüksek noktası 900 metre ile Serra da Biosférica’dır. Portekiz bölgesinin çoğu kıyı bölgesidir, ancak iç kesimlerde bazı ovalar vardır. Ülkenin ana nehirleri kıyılarına paralel akar; Tagus, Lizbon’dan ve Douro, Porto’dan geçer. Portekiz’in coğrafyası onu tarım ve balıkçılık için ideal kılar; Bunun nedeni, iklimin ılıman ve mahsullerin gelişmesi ve balıkların yıl boyunca mevcut olması için yeterince ıslak olmasıdır. Ancak, Portekiz’in çoğu coğrafyası nedeniyle ekilebilir araziden yoksundur.

Portekiz- İspanya İlişkisi!

Portekiz’in tarihi İspanya’nınkiyle yakından bağlantılıdır. İber Yarımadası, Romalılar devralmadan önce ilk olarak Fenikeliler, Yunanlılar ve Kartacalılar tarafından yerleştirildi. Roma’nın düşüşü, Germen kabilelerinin Almanya ve Fransa’ya dönüşecek olan yerlere yerleşmesine yol açtı. Bu, Fransızların, Portekiz kültürü olarak bilinen İspanya ve Portekiz arasında yüzyıllarca sürecek bir kültürel harmanı başlatarak, Portekiz olacak olanı işgal etmesine ve işgal etmesine yol açtı. Portekiz tarihinin bazı önemli anları şunlardır: Geoffrey Columbus’un 1484’te Lizbon’a gelişi, Portekiz Kralı II. yanı sıra António Telmo da Costa’nın, tarihsel bir ortama dayanan dünyanın ilk epik şiirlerinden biri olan ‘The Lusiads’dır.

Portekiz’de konuşulan dil Portekizce’dir. İspanyolca, Fransızca, İtalyanca ve Rumence ile birlikte Roman dillerinden biridir. Yaklaşık 500 yıl önce Portimão’ya yerleşen Yahudiler de dahil olmak üzere, tarihi boyunca çeşitli dini grupların getirdiği dillerden de etkilenmiştir; Roma kolonizasyonundan önce İber Yarımadası’nda yaşayan Galaikler gibi yerli halkların yanı sıra. Birçok insan Portekizce’yi ana dili veya ikinci dil olarak konuşur, ancak Portekiz’de yaşayanların sadece yarısı Portekizce’yi akıcı bir şekilde konuşur ve bu da onu Avrupa’da Malta ve Lüksemburgca Fransızca lehçelerinin (her ikisi de Fransızca konuşulan ülkeler) yanında en az konuşulan ana dillerden biri yapar.

Portekiz ve Marco Polo!

Marco Polo‘nun 1214’te ziyaret ettiğinde bahsettiği Porto – Luanda’nın Portekiz’den bağımsızlığını kazanması üzerine resmen Porto olarak anılır – bir zamanlar Avrupa’nın en büyük şehirlerinden ve ticaret ve kültür merkezlerinden biriydi. Bugün, ünlü bir Üniversiteye (Alma Mater Studiorum) ve 15. yüzyılda Cistercian rahipleri tarafından kurulan diğer birkaç koleje ev sahipliği yapmaktadır. Mimarisi hem İtalyan hem de Portekiz tarzlarını yansıtıyor ve biri kalenin içinde olmak üzere şehir merkezine serpiştirilmiş birçok Barok kilisesi var. Eskiden önemli bir gemi inşa merkezi olmasına rağmen, I. ve II. Dünya Savaşları’ndan sonra, İngiltere’deki tersanelerin rekabeti nedeniyle gemi inşasının daha az karlı hale gelmesiyle endüstri başka bir yere kaydı.

Renkli Sokaklar, Arnavut Kaldırımlı Binalar!

Renkli sokakları, Arnavut kaldırımlı binaları ve Eski Dünya cazibesiyle Portekiz, Avrupa’nın en önemli ülkesi gibi görünüyor. Ve gerçekten de, Portekiz’in eşsiz coğrafyasından ilginç tarihine ve ekonomik değerine kadar gezginlere sunacağı çok şey vardır. Portekiz’i keşfetmek ilham verici ve eğitici bir deneyimdir.

Portekiz, Douro nehri ile İspanya’dan ayrılan bir Avrupa ülkesidir. Portekiz’in anakara kısmından ve Madeira Adaları’ndan oluşur. Portekiz’in anakara kısmı, İber Yarımadası’nın güney ucunda yer alır ve Atlantik Okyanusu’na kadar uzanır. Atlantik Okyanusu, Portekiz’i İspanya’nın Galiçya eyaletinden ayırır. Buna ek olarak, Atlantik Okyanusu, Portekiz’i Afrika kıtasından ayırarak, onu dünyanın başka bir ülkeyle olan en uzun bitişik sınırlarından biri haline getiriyor.

Romalılar dört yüz yıldan fazla bir süredir Portekiz’i işgal ettiler ve hala modern kültürü etkileyen bir miras bıraktılar. Hristiyanlığı tanıttılar ve ülke çapında birçok köprü, yol ve kasaba inşa ettiler. Orta Çağ boyunca Portekiz, ülkelerinin bir bölgesi olarak ardı ardına İspanyol hükümdarları tarafından yönetildi. Napolyon’un Portekiz’i fethetme girişimi başarısız olduktan sonra, ülke 1910’da bir cumhuriyet oldu.

Portekiz Hakkında Bilgiler

Portekiz, geniş nüfusunu desteklemek için zengin bir doğal kaynak tabanına sahiptir. En büyük kaynağı tarımdır. Portekiz’in anakara kısmı, İspanya ve Fransa’ya yakınlığı nedeniyle özellikle et ve süt ürünleri için mükemmel bir besin kaynağıdır. Ayrıca, gıdaları korumak için değirmenler ve fabrikalar gibi tarım ürünlerini işleyen birçok endüstriye sahiptir. Ek olarak, Madeira Adaları’nda işçilerin düşük maliyetle yüksek kaliteli ürünler ürettiği birçok kömür madeni bulunmaktadır.

Yukarıda belirtildiği gibi, coğrafya Portekiz’de eşsiz manzaralar yaratır. Portekiz’in anakara kısmı, geniş ovaları ve iyi tarım arazileriyle çok düzdür. Douro nehri anakara bölümünü iki kısma ayırır: kuzey ve güney Portekiz’dir. Douro, Lizbon’daki Tagus nehri ile birleşmeden önce her iki kısımdan geçer; burada, kıta Avrupası yakınlarında tekrar dört kanala ayrılmadan önce bir kanal haline gelir. Buna karşılık, Madeira birkaç aktif volkan ve büyük doğal kaynaklara sahip volkanik bir adadır.

Ayrıca, Portekiz sömürgecilikten etkilenen uzun bir tarihe sahiptir ve bu da bugün kendine özgü kültürüne katkıda bulunur. Tarihsel olarak Papa IV. Alexander’ın Avrupa’da Hıristiyan reformlarını başlatma çabalarıyla bağlantılı olan I. João, saltanatı sırasında (1457-93) Katolik ortodoksluğunu tekrar kontrol altına aldı. Bu süre zarfında Katolik Fransa ve Protestan İngiltere tarafından mücadele edilmesine rağmen, II. João, daha büyük bir Osmanlı İmparatorluğunu yenerek büyük bir lider olarak ününü pekiştirdi.

Portekiz Coğrafyası!

Eski İber ülkesi Portekiz, Avrupa’nın batı kıyısında yer alır ve yedi bölgeye yayılır. Aynı zamanda ülkenin başkenti Lizbon’a da ev sahipliği yapıyor. 83.529 mil karelik bir arazi alanına sahip olan Portekiz, New Jersey’den daha küçüktür ancak 10 milyonun üzerinde bir nüfusa sahiptir. Ülkenin doğal güzelliğini, tarihini ve mutfağını keşfetmek, Portekiz’i ideal bir destinasyon haline getiriyor.

Portekiz’in coğrafyası eşsiz cazibe merkezleri ve restoranlar yaratır. Ülke İspanya ile sınır paylaşıyor ve Avrupa’ya açılan kapı olarak kabul ediliyor. Ayrıca Po Nehri üzerinden Fransa’ya doğrudan bağlantısı vardır. Nehirlere ek olarak, Portekiz’in sonsuz şelaleleri ve muhteşem dağları vardır. Örneğin Penhao ve Preguiça Dağları, Madeira takımadalarının bir parçasıdır. İkincisi, benzersiz bir ekosisteme ve nesli tükenmekte olan birkaç bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapar.

Doğal Cazibe Merkezleri!

Doğal cazibe merkezleri Portekiz’i baskı olmadan zevk arayan gezginler için ideal bir yer haline getiriyor. Ülke, 79 yaşında Avrupa’nın en yüksek yaşam beklentisine sahip ülkelerinden birine sahiptir. Aynı zamanda dünyanın en iyi şarap üreticilerinden biridir ve bir dizi doğal park ve rezerve sahiptir. En büyük park Madeira adasındaki Costa Verde’dir; Bol bitki örtüsü nedeniyle yeşil renginden adını almıştır. Hem Serra da Estremoz hem de Serra de Estrela, güzel flora ve fauna ile karakterize edilen sıradağlardır. Her ikisi de UNESCO Dünya Biyosfer Rezervinin bir parçasıdır ve mağaralar ve şelaleler gibi birçok doğa harikasına ev sahipliği yapmaktadır. Dağlara ek olarak, Serra da Estremoz, UNESCVampargaense Tabiat Parkı ekolojik bölgesi olarak adlandırılan büyük bir tuz bataklığına ev sahipliği yapar. Ayrıca, Avrupa’da yılda 16 inçten az yağmur alan birkaç bölgeden biridir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin