Hepimizin bildiği gibi uzun bir süredir Koronavirüs (COVID-19) salgını ile mücadele ediyoruz. Bu salgın ile mücadele kapsamında pek çok önlem amaçlı karar uygulamaya alındı. Ülkemizin uyguladığı bu kararlar neticesinde sevindirici haberler gelmeye devam ediyor. Bir süredir vaka sayılarının giderek azalması neticesinde yavaş yavaş normalleşme sürecine giriyoruz. Normalleşme sürecine dair kararlardan bir tanesi de YHT (Yüksek Hızlı Tren) seferlerinin yeniden başlatılacağına yönelik oldu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, demiryolları ulaşımında normalleşme sürecinin başlatıldığını açıkladı. Karaismailoğlu, “Normalleşme sürecinde Yüksek Hızlı Tren 28 Mayıs 2020 tarihinden itibaren Ankara-İstanbul, Ankara-Eskişehir, Ankara- Konya, Konya-İstanbul hatlarında günde toplam 16 sefer yapacak.” dedi.

Ulaştırma Bakanı, Türkiye’nin Koronavirüs ile mücadele kapsamında uygulamaya aldığı önlem amaçlı kararların ekonomiye olan etkisinden bahsetti. Bakan, bir süredir devam eden mücadele kapsamında alınan kararların Türkiye adına oldukça olumlu sonuçlar verdiğinden de bahsetti. Tüm Dünyada etkisini gösteren ve ülkelerin oldukça zor zamanlar geçirmesine neden olan söz konusu pandeminin uygulamaya alınan birçok etkili karar neticesinde ülkemizde yenilmesine dair başarılı bir ilerleme kaydedildiğini belirtti. Bakan, salgının yayılmasında hızlı düşüş sayesinde normalleşme sürecine girebileceğimizin altını çizdi. Bu noktada demiryolları ulaşımında normalleşme sürecinin başlatılacağını da bildiren Karaismailoğlu, sürecin tedbirlerle birlikte yürütüleceğini kaydetti.

28 Mayıs Başlangıç Tarihi 

Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferlerinin 28 Mayıs tarihinde yeniden başlayacağını bildiren ulaştırma bakanı Karaismailoğlu, Marmaray ve Başkentray gibi şehir içi hatların bu süreçte hizmete devam ettiğini ve bu nedenle YHT seferlerinin de hizmete açılmasının bir sorun teşkil etmeyeceğini belirtti. Bu tarihten itibaren hizmete alınan YHT seferleri yavaş yavaş sefer sayısını arttırarak hizmetine devam edecek. Konvansiyonel ve Yüksek Hızlı Tren Hatları’nda da sefer hazırlıklarını başlattıklarını açıklayan Karaismailoğlu şunları söyledi:

– YHT seferlerini 28 Mayıs’ta başlayacak ancak bu seferlerin tren biletleri Ramazan Bayramının ikinci gününde başlayacak. Tren biletleri ilk etapta virüs ile mücadele kapsamında temassız olarak internet/mobil üzerinden ya da gişelerden sağlanacak. 

– Seferlerin yeniden arttırılmaya başlandığı bu süreçte çağrı merkezi ve acenteler üzerinden bilet satışı yapılmayacak. COVID -19 ile mücadele kapsamında yolcular HES (Hayat Eve Sığar) uygulaması üzerinden aldıkları HES kodu ile seyahat edebilecekler. Yetkili sağlık kurumlarının HES kodu almaya uygun görmediği yolculara bilet satışı gerçekleştirilmeyecek. HES Kodu ile daha fazla detay için bağlantıyı takip edebilirsiniz.

– 28 Mayıs’ta başlatılan YHT seferlerinden kesinlikle sosyal mesafe kuralına uyularak seferler düzenlenecek. Bakan Karaismailoğlu, demiryollarında ilk olarak tren içerisinde sosyal mesafeye uygun tedbirler alınacağını belirterek, yolcu tren bilet satışlarında da sosyal mesafeye uygun yüzde 50 kapasite oranında ve koltuk atlayarak çapraz düzende bilet satışı yapılacağının altını çizdi. 

20 Yaş Altı ve 65 Yaş Üstüne Bilet Satılmayacak

28 Mart 2020 tarihinde alınan kararlar ile birlikte şehir içi hatlar haricinde seferleri durdurulan YHT tren seferleri 28 Mayıs 2020’den itibaren yeniden faaliyet göstermeye başlayacak. Ulaştırma Bakanlığı  açıklamasına göre: “Normalleşme sürecinde yüksek hızlı trenler 28 Mayıs 2020 tarihinden itibaren Ankara-İstanbul, Ankara-Eskişehir, Ankara- Konya, Konya-İstanbul hatlarında günde toplam 16 sefer yapacak.” 

Bu kapsamda düzenlenen seferlerde sosyal mesafenin korunması için yolculara sık aralıklar ile anonslar yapılacak. YHT seferlerinde trenlerin arka vagonları yolculuk sırasında COVID -19 belirtileri gösteren yolcuların izole edilmesi için kullanılacak. Bakanlık ayrıca YHT seferlerinde 20 yaş altı ve 65 yaş üstü kişilerin yalnızca seyahat izin belgesi ile seyahat edebileceğini yolculuk sırasında bu belgeyi ibraz etmeyenlerin seyahatlerinin iptal edileceğini ve biletlerinin iade edilmeyeceğini bildirdi. Koronavirüs ile mücadele kapsamında yolcuların tren garına gelmesinden trene binmelerine kadar olan süreçte sosyal mesafeyi korumalarının sağlanması amacı ile ilgili personel sürekli olarak denetimde bulunacak. Ayrıca trenler sefere çıkmadan önce ve sefer düzenledikten sonra dezenfekte edilecek ayrıca trende bulunan hosteslerin çantalarında maske ve eldivenler bulunacak. 

NeredenNereye.com tüm Türkiye’ye sağlıklı ve mutlu günler diler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin