Hepimizin yakından bildiği gibi yaklaşık 2 yıllık bir süreç boyunca Covid -19 pandemisi ile mücadele ediyoruz. Bu süreç boyunca dünyanın farklı noktalarında ülkeler tarafından çeşitli kısıtlamalar ve önlemler alındı. Bu kısıtlamalar kapsamında en çok etkilenen kesimlerden biri gezginler oldu. Ülkelerin yolculara seyahat kısıtlaması getirmesi, aşı zorunluluğu, vize almanın zorlaşması gibi nedenlerden dolayı pek çok seyahat sever tatil planlarını istedikleri gibi gerçekleştiremedi. İlk yılın ardından her ne kadar aşı çalışmalarında yol kat edilmiş olsa da virüs her geçen gün mutasyona uğramaya devam ediyor. Ne yazık ki; Virüsün mutasyona uğraması demek mevcut aşıların koruyuculuğunu belirli ölçüde kaybetmesi anlamına geliyor. İşlerin iyiye gittiği düşünüldüğü şu günlerde ortaya çıkan, “süper mutasyon” olarak tanımlanan Nu varyantı nedeniyle ülkeler yeniden alarm vermeye başladı. Avrupa’da ilk olarak Belçika’da saptanan Nu varyantı, 32 mutasyonun kombinasyonundan meydana gelmiş olan yeni bir varyant ve diğerlerine oranla daha tehlikeli olabileceği düşünülüyor. Nu varyantı vaka sayılarının giderek artması nedeniyle yeni önlemlerin ve kısıtlamaların kapıda olduğu düşünülüyor. 

Türkiye’den 5 Ülkeye Seyahat Kısıtlaması 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Nu varyantı kaynaklı artan vakalar sebebiyle 5 ülkeden Türkiye’ye gelişlerin yasaklandığını duyurdu.

Güney Afrika Cumhuriyeti ve Botsvana’da, yeni tip coronavirus (Covid -19) çok sayıda mutasyona uğramış, “B.1.1.529” olarak isimlendirilen yeni bir varyantına rastlandı. Uzmanların “Süper varyant” olarak tanımladığı bu yeni virüsün 32 mutasyona uğradığı düşünülüyor. Yapılan testler sonucunda Güney Afrika’dan Hong Kong’a seyahat eden bir kişide yeni tip varyantın saptanması alarm verilmesine neden oldu. 

Sağlık Bakanı ve Bilim Kurulu görüşmeleri neticesinde Türkiye, yeni varyant sebebiyle bazı ülkelere seyahat kısıtlaması getirdi. Yaşanılan bu gelişmeyi Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Tedbir: Nu varyantı kaynaklı artan vakalar sebebiyle; Botsvana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Mozambik, Namibya ve Zimbabwe’den ülkemize tüm kara, hava, deniz ve demiryolu sınır kapılarımız yoluyla bu geceden itibaren seyahat edilmesine izin verilmeyecektir.” şeklinde sosyal medya hesabından duyurdu. 

Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanı Koca,ortaya çıkan bu yeni varyant ile ilgili gelişmeleri titizlikle takip ettiklerini duyurmuştu. Dünyadaki gelişmelerin yakından takip edilmesi, virüsün yayılmasını önleme amacı ile gerekli çalışmaların yapılması için oldukça büyük önem arz ediyor. 

Salgın hastalığı gündemimizden çıkarmalıyız. Ancak bunu yaparken tedbirlere uymayı terk etmemeliyiz. Mücadele sürekliliği bize başarıyı getirecek. Varyant ve mutasyonlar gündeminizde yer almamalı. Bilim Kurulumuz sizin için her durumu titizlikle izliyor.” Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından gerekli açıklamayı bu şekilde yaptı. 

Bilim Kurulu, takip edilen verilerde özellikle virüsün öldürücülük oranı üzerinde durulduğunu belirtiyor. Bu konuda uzmanlar virüslerin mutasyona uğramasının tıpkı grip virüsünde olduğu gibi kaçınılmaz olduğunu ancak önemli olan noktanın yeni varyantların buluşma ve ölüm oranının önemli olduğunu belirtiyor. Yeni varyant için kesin bir veri açıklamak ise eldeki verilerin azlığı nedeniyle şu an pek mümkün görünmüyor. 

Türkiye’de Nu Varyantı Tedbirleri 

Dünyada yeni ortaya çıkan Nu varyantı aynı zamanda “Omicron” olarak isimlendiriliyor. Özellikle yabancı kaynaklarda bu ismin kullanılmasına sıklıkla rastlayabilirsiniz. 32 mutasyon barındıran bu yeni varyanta dayalı vaka sayılarının oldukça hızlı artması nedeniyle başta varyantın ilk olarak görüldüğü Belçika olmak üzere Avrupa ülkelerinde kısıtlamalar ve önlemlerin yeniden gündeme gelmesi söz konusu. Omicron (Nu) varyantı şu ana kadar Belçika, Almanya, Çekya, İngiltere, İtalya, İsrail, Hong Kong, Güney Afrika, Botsvana, Danimarka, Avusturya ve Avusturalya‘da tespit edildi. Pandeminin bütün ülkeleri, sosyal yaşam ve ekonomik anlamda ne derece zor durumda bıraktığı düşünüldüğünde Avrupa ülkeleri haklı olarak, artan vaka sayıları nedeniyle yeniden alarm vermeye hazırlanıyor. 

Şehirler Arası Yolculuk

Türkiye’de henüz Nu varyantı tespit edilmiş durumda değil. Ancak gene de dünyadan haberlerin gelmesi üzerine insanların en çok merak ettiği konulardan biri kısıtlamalar ve şehirler arası seyahat. Söz konusu durum hakkında Sağlık Bakanı Koca’nın ve Bilim Kurulu’nun açıklamalarını sizler için sunduk. Ülkemizde şu an için yapılan uyarılar haricinde ayrıca bir kısıtlama söz konusu değil. Bu kapsamda şehirler arası yolculuk için; 

– Yolculuğunuzdan 14 gün önce 2 doz Covid -19 aşısı olmanız ya da hastalığı daha önce geçirmiş olmanız gerekiyor. Bu durum haricindeki yolcuların seyahatlerinden en fazla 48 saat önce olmak üzere PCR testi yaptırmış olması gerekiyor. Bu koşullar sağlandığı takdirde, ülkemizin her şehrine otobüs ile seyahat etmeniz mümkün. 

NeredenNereye.com ailesi olarak tüm Türkiye’ye sağlıklı ve mutlu günler diliyoruz!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin