Takvim yapraklarından haberdar olduğumuz üzere artık aralık ayı içerisindeyiz. Aralık, tüm dünyada yeni yılın ilk habercilerinden biri. Ülkemizde pek yaygın olma da özellikle yurt dışında aralık ayı ile birlikte Noel telaşı başlamış oluyor. Yeni yılın yaklaşması ile birlikte birçok Avrupa kentinde ışıl ışıl renkli ve bir o kadar da canlı Noel pazarları kurulmaya başladı. Eğlencenin, yemeğin ve alışverişin zirveye çıktığı pazarlar arasında yüzlerce yıldır aynı yerde kurulanı da var, etkileyici şovlara ev sahipliği yapanı da… 

Yılbaşında sevdiklerimize samimi, sıcak ve hediyeler almak güzel bir alışkanlık. Bununla birlikte Avrupa’da aileler yılbaşında özenle kurulmuş büyük sofralarda tüm aile bir araya geliyor. Bu nedenle yılbaşı alışverişi son derece yaygın. İnsanlar günler öncesinde hazırlıklara başlıyor. Bu nedenle de kıtanın dört bir yanında farklı ülkelerde rengarenk pazarlar kuruluyor. Sizler için Avrupa’nın harika Noel pazarlarını kısaca derledik. 

Tallinn – Estonya 

Anlatılanlara göre ilk Noel ağacı bu pazarda dikilmiş. Bu nedenle Avrupa Noel pazarları içerisinde Tallinn ayrı bir öneme sahip. 2019 yılında “Avrupa’nın En İyi Noel Pazarı” seçilen bu alan Tallinn’in Raekoja Plats Meydanı’nda kuruluyor. Kasımın son haftasında ocak ayının ilk haftasına kadar açık olan bu pazar alanında Estonya mutfağından eşsiz lezzetlerin kokuları yükseliyor. Avrupa’nın süslenen ilk yılbaşı ağacı da gene bu pazar içerisinde yer alıyor. Yılın bu döneminde Avrupa seyahati gerçekleştirmişseniz canlı mı canlı olan bu görsel şöleni kaçırmamalısınız. 

Dresden – Almanya 

Yaklaşık 600 yıl boyunca kurulan Dresden Noel Pazarı, Almanya’nın en canlı etkinliklerinden biri. Rengarenk süslemeler ile alışveriş çılgınlığının tam gaz ilerlediği bu pazar yılın bu döneminde insanların neşe kaynağı diyebiliriz. Köklü bir gelenek günümüze taşınan bu pazar genç, yaşlı herkesin ilgisini çekiyor. Dresden Noel Pazarı, müzikleri, yemekleri, otantikliği ve canlılığı ile şehri etkisi altına alıyor. Ayrıca pazarda aralık ayının ikinci haftasında Stollen (meyveli kek) festivali düzenleniyor ki; Festival boyunca özenle yapılmış tatlıların tadına bakmak isteyebilirsiniz. 

Brüksel – Belçika 

Masalsı bir dünya izlenimi yaratan Orta Çağ döneminden kalma eşsiz mimari yapıların arasında bir Noel pazarına gitmek ister misiniz? Brüksel’de 15 inci yüzyıldan kalma Grand Place ile Sainte Catherine Meydanı arasında kurulan tarihi Noel pazarı tam sizlere göre. Birçok dükkanın Noel Baba şeklinde özel çikolatalar üretip satışını sağladığı bu alan yılın bu döneminde ülkenin alışveriş merkezi oluyor diyebiliriz. Çikolata soslu waffle, midye ve yerel biralar Brüksel pazarının vazgeçilmez lezzetleri arasında. 

Prag – Çek Cumhuriyeti 

Prag’da yüzyıllardır Noel pazarları kuruluyor. Bu ülke için son derece köklü bir gelenek. Şehrin farklı noktalarında birden fazla Noel pazarı ile karşılaşmanız mümkün. Ancak bunların içerisinde “Eski Şehir” olarak tabir edilen alanda kurulan pazar aralarında en büyük ve renkli olanı diyebiliriz. Orta Çağ döneminden kalma sayısız eserin yer aldığı Prag özellikle son zamanlarda Avrupa’nın en çok ziyaret edilen kentlerinden biri. Bu masalsı kent kelimenin tam anlamı ile ziyaretçilerini büyülüyor. Böylesine enfes atmosfer altında kurulan Noel pazarları da yerli ve yabancı çok sayıda turistin ilgisini çekiyor elbette. Ayrıca alanda yer alan Astronomik Saat’e çıkarak şehrin ve renkli Noel pazarının manzarasını kuş bakışı görebilmeniz de mümkün. 

Stockholm – İsveç 

Tarihi şehir merkezi Gamlastan’da kurulan pazar aynı zamanda Stockholm’ün en eski Noel pazarı olarak da biliniyor. Kentin eşsiz bir manzarası olması, tarihi yapıları ve her şeyden önemlisi eşsiz lezzetleri ile bu Noel pazarı kaçırmamanız gereken etkinliklerden biri. Pazarın en gözde lezzetleri arasında biberli kurabiyeler, safranlı çörekler, glögg ismi verilen sıcak şarap yer alıyor. Kasım ayının son haftasında başlayan pazar ocak ayının ilk haftasına kadar sürüyor. 

Budapeşte – Macaristan 

Vörösmarty ter’de kurulan Noel pazarı 31 Aralık tarihine kadar açık kalıyor. Bu süre zarfı boyunca Tuna Nehri üzerinde kurulu olan köprüler, nehir çevresinde kurulmuş olan şehir ve Noel ışıklarının kombinasyonu harika bir atmosfer oluşturuyor. Macar mutfağının eşsiz lezzetleri de bu harika atmosfere ayrı bir güzellik katıyor. Noel ışıkları ile masalsı bir havaya bürünen bu kent yılın bu döneminde dünyanın farklı köşelerinden çok sayıda ziyaretçiye kapılarını açıyor. 

Kopenhag – Danimarka 

19’uncu yüzyıl Tivoli Bahçelerinde kurulan Noel pazarı bir ay boyunca baharatlı içecekler, elmalı çörekler, sıcak elma mantıları sunuyor. Danimarka, son yıllarda yapılan mutluluk endeksi araştırmalarına damgasını vuran ülkelerden bir tanesi. Ülkenin huzurlu atmosferini bu kent içerisinde de rahatlıkla hissedebiliyorsunuz. Yılın bu döneminde birbirinden renkli hediyelik eşyaların satışa çıktığı Noel pazarı ise güzel bir eğlence kaynağı olarak karşımıza çıkıyor. Yüzlerce Noel ağacı ve ışığın süslediği pazarda buz pateni de yapılabiliyor. 

Paris – Fransa 

Turizm dünyasının en fazla ziyaretçi alan şehri Paris, yeni yıl döneminde de hareketliliğinden bir şey kaybetmiyor. Dünyanın bu ışıltılı romantizm şehrinde, aralık ayından itibaren caddeler, sokaklar, cafeler ve restoranlar rengarenk ışıklarla süsleniyor. Şehirde kurulan Noel pazarlarının Avrupa’daki diğer lokasyonlardan eksiği yok fazlası var diyebiliriz. Paris genellikle baş başa kalmak isteyen çiftler tarafından tercih ediliyor. Popüler kültürün bize yansıttığı romantizm kokan şehir imajından yılbaşı arifesinde de uzak kalmıyor diyebiliriz. 

NOT: Covid-19 pandemisi nedeniyle Avrupa’da farklı ülkelerin farklı seyahat kurallarını olduğunu unutmamalısınız. Bu nedenle yakın dönemde bir seyahat planlıyorsanız gideceğiniz ülke için gerekli şartları sağladığınızdan emin olmalısınız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin