Evet, insanlık olarak yaklaşık elli bin yıllık bir süre zarfı boyunca dünyamız üzerinde ayak izlerimizi bırakıyoruz. Bu süre içerisinde farklı bölgelere, kavimlere ayrılarak birbirinden oldukça farklı medeniyetler kurmayı başarmışız. Bugün dünya üzerinde yer alan devletlerin her birinin diğerinden farklı bir özelliği ön plana çıkıyor. Çok gezmiş ve çok da okumuş olabilirsiniz ancak gene de mutlaka bilmediğiniz şeyler ortaya çıkacaktır. Bugün bu konuyu kafaya takmış ve siz sevgili gezginler için ülkeler hakkında bilinmeyen ilginç bilgileri listelemiş bulunuyoruz.

Demir Parmaklıkların Ülkesi – Amerika Birleşik Devletleri

Yıllardır, sinema, edebiyat, dizi derken Amerika’yı hayranlıkla izliyoruz. Bir şekilde dünyanın büyük bir bölümüne kendisini süper güç olarak kabul ettirmiş durumda Amerika. Hal böyle olunca onu rüya ülke olarak tanımlamak pek zor gelmiyor. En azından atalarımız dediği gibi “Davulun sesi uzaktan hoş geliyor,” diyebiliriz.  Oysa Amerika’da yapılan araştırmalara göre eğitim durumu pek de iç açıcı değil üstelik bugün parmaklıklar ardında tuttuğu 2.2 milyon insan ile mahkum sayısının en fazla olduğu ülke konumunda yer alıyor.

Ayfon değil, Afyon rekortmeni – Afganistan

Afyon biliyorsunuz ki binlerce yıldır dünyanın farklı noktaların özellikle doğu kültüründe kendisine yer bulmuş bir bitki. Krallar, Padişahlar, sanatçılar bir şekilde hepsinin yolu bu bitkinin etkisinden geçmiş. Kendisi hakkında dünyanın farklı noktalarında farklı kararlar uygulanıyor. Afyon üretiminin yaklaşık % 95’lik kısmı Afganistan toprakları üzerinden sağlanıyor.

Biri temiz hava mı dedi? – Rusya

Biliyorsunuz yağmur ormanları dünyanın akciğerleri olarak kabul ediliyor. Bunda hiçbir sakınca yok hatta bölgenin korunması adına ona verilmiş oldukça güzel bir sıfat. Ancak dünyanın akciğerlerini sıfatını hak eden başka bir yer olduğunu söylemek lazım. Rusya, evet Rusya dünya üzerindeki ormanların yaklaşık yüzde 25’ine sahip. Bu alan Amerika’dan daha büyük bir araziyi kaplıyor. Doğal olarak bu özelliği onu dünyanın en çok oksijen üreten ülke sıralamasında tepeye çıkarıyor.

Gerçek anlamda kum denizi – Libya

Sanıyorum ki bir yeşil aşığı olarak dünya üzerinde yaşamakta en zorlanacağım yerlerden biri Libya. İnanması güç olsa da Libya’nın % 99’u çöl ve bazı bölgelerine yarım asırdır tek bir damla bile düşmemiş durumda.

Dünyanın eğitim seviyesi en yüksek ülkesi – Kanada

Kanada nüfusunun yüzde elliden fazlası orta öğretimden yukarıda eğitim almış durumda. Bu bir ülkenin genelindeki tüm insanları düşündüğünüzde oldukça yüksek bir oran. Bu sıralama ikinciliği İsrail üçüncülüğü ise Japonya alıyor.

Hangi dili konuştuğunuzu unutabilirsiniz – Papua Yeni Gine

Papua Yeni Gine’de resmi dilin İngilizce olduğunu söylemek ile başlayalım. Bu kısıma kadar bir sıkıntı yok. Ancak sanmayın ki, burayı ziyaret ettiğinizde yerel halk ile rahatça konuşabileceksiniz. Ülkede nüfusun yalnızca yüzde 2’si İngilizce biliyor bunun dışında kalan yerel halk arasında ise yaklaşık 890 farklı dil konuşuluyor. Bu tüm dünyadaki dillerin yüzde 12’si demek.

Tarım olmadan ayakta kalan ülke – Singapur

Normal şartlar altında bir ülkenin tarım üretiminin olmaması felaket ile sonlanabilir. Bu doğal bir sonuç. Ancak söz konusu Singapur olduğunda işler biraz değişiyor zira Singapur’da tarım üretimi yok. Son çeyrek asırda kaydettiği muhteşem gelişim ile refah seviyesini oldukça yukarılara taşıyan Singapur için bu durum sorun yaratmıyor.

Ağaçlara elveda… – Haiti

Sıradaki durum bir ülke için özellikle de doğa sever gezginler için bir hayli üzücü bir durum. Haiti’de ormanlık alanlar zamanla öylesine katledilmiş ki, bugün ülke sınırları içerisinde ağaçlar parmak ile gösteriliyor ve bu abartı bir ifade değil. Öyle ki, ülkenin en yakın komşusu ile sınırını ağaçlık alanlara bakarak çizebiliyorsunuz; Bir tarafta ormanlar yer alıyor diğer tarafta ağaç görmek oldukça zor.

Dünyanın en genç ülkesi .. – Nijer

Eğer gelişim gösteren bir ülke içerisinde yaşıyorsanız genç nüfus sizin oldukça büyük önem teşkil ediyor. Gelişmiş bir Avrupa ülkesinde yaşıyorsanız ise nüfusunuz ortalama olarak bir hayli yaşlı olabiliyor. Dengeyi tutturmak biraz zor. Ancak Nijer bu konuda aşılması zor bir yerde diyebiliriz. Ülkenin yarısından fazlası ergenlik döneminde olan gençlerden oluşuyor.

Medeniyetin kökenleri – Mısır

Eski Mısır’ı hemen hemen hepimiz biliyoruz. Filmler, kitaplar, diziler ve ülkenin mistik havası onu dünya çapında bir fenomen haline getiriyor. Mısır günümüzdeki konumundan çok uzakta geçmişinde M.Ö 3100 yılında elde ettiği egemenlik ile dünyanın ilk egemen devleti olarak anılıyor.

Listemizde yer alan bilgilerden çok daha fazlasını yakından keşfetmek için yolculuğa NeredenNereye.com üzerinden en uygun uçak biletlerini satın alarak başlayabilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin