Zaman insanların seyahat alışkanlıkları üzerinde etkili olan en önemli faktörlerden bir tanesidir. Henüz on dokuzuncu yüzyılın ortalarında bir hayal olan uçmak günümüzde oldukça yaygın bir ulaşım aracı haline gelmiştir. Bu durumdan mütevellit artık dünyanın farklı noktalarına oldukça kolay şekilde gidebiliyoruz. Bir yenilik hayatımızı kolaylaştırdığından haliyle beraberinde getirdiği bazı zorluklar da oluyor. Bu nedenle sizler için uçak bileti alırken dikkat edilmesi gerekenleri sıralamaya karar verdik. Öncelikle seyahatlerdeki bütçe yükünüzü hafifletmek ucuz uçak bileti bulmak için uygulanabilecek 10 ipucu ile başlayalım.

Ucuz uçak bileti bulmak için 10 basit ipucu

Bilet fiyatları üzerinden karşılaştırıldığında uçak bilet biletlerinin fiyatı diğer ulaşım çeşitlerine göre daha yüksek görünmektedir. Sık sık uçuş gerçekleştirenler için bütçelerinin üzerindeki yükü hafifletmeleri için 10 basit ipucunu paylaşıyoruz.

1 . Seyahat tarihlerinizi esnek belirleyin.

Yalnıza belli dönemler için bilet aramak muhtemelen daha yüksek fiyatlı biletler bulmanıza neden olacaktır. Bu nedenle yolculuğa çıkmak için yalnızca belli bir döneme odaklanmayın. Aynı zamanda sabahın erken saatinde ya gece oldukça geç vakitte olan uçuşlar için daha ucuza biletler bulmanız mümkün.

2 . Yolcu sayısının az olduğu günlerde bilet almayı deneyin.

Hafta içerisinde satılan biletlerin yaklaşık olarak yüzde onluk bir tasarruf sağladığını biliyor muydunuz?

3 . Erken rezervasyon yaptırın.

Erken rezervasyon yaptırmak oldukça fazla kar etmenizi sağlayabilir. Özellikle ülkemizde insanların çoğu tatilini öncesinde planlamadığı için indirim fırsatlarını kaçırıyor.

4 . Son dakika fırsatlarını iyi değerlendirin.

Ucuz uçak bileti bulmak için gerek NeredenNereye.com’un sosyal medya hesaplarını takip ederek çeşitli kampanyalardan faydalanabilir gerekse hava yolu firmalarını takip ederek son dakika fırsatlarından yararlanabilirsiniz.

5 .  Alternatif hava yolu firmaları ile uçun.

Şehirlerin ön planda havaalanlarına sefer düzenleyen firmalardan bilet almaktansa gideceğiniz bölgenin ikincil hava limanına sefer düzenleyen alternatif firmalardan bilet alarak tasarruf edebilirsiniz.

6 . Seyahat fırsatlarını değerlendirin.

Bu maddeyi biraz açmak gerekirse; istediğiniz lokasyona uçak biletlerinin yüksek olduğu dönemlerde gitmektense daha önce görmediğiniz bir noktaya olan kampanyadan yararlanarak seyahat edin. Elbette bu madde iş gezisi gibi kesin bir noktaya gitmesi gerekenler için geçerli değildir.

7 . NeredenNereye.com e-posta listesine kaydolun.

NeredenNereye.com üzerinde basit birkaç işlem ile üyelik oluşturabilirsiniz. Üyeliğiniz neticesinde e-posta ağımıza kayıt olduğunuz için gerek otobüs bileti gerekse uçak bileti için indirimlerden, kampanyalardan haberdar olabilirsiniz.

8 . Farklı hava yolu firmalarından tek yönlü bilet alın.

Böylece toplam maliyetinizi gidiş – dönüş biletinden daha ucuza getirebilirsiniz.

9 . NeredenNereye.com arama arayüzünü kullanın.

Birbirinden farklı firmaların karşılaştırmalı olarak biletlerini bulmak için sitemizin ana sayfasında yer alan arama bölümünden gideceğiniz güzergahı ve tarihi belirleyip sorgulamak. Böylece istediğiniz güzergah için tüm uçuşları ve biletleri karşılaştırmalı olarak görebilirsiniz.

10 . Kredi kartı ya da puan biriktirme sistemlerinden yararlanın.

Özellikle sık sık seyahat eden biriyseniz bu yöntem sizin oldukça karlı olacaktır. Gerçekleştirmiş olduğunuz uçuşlardan topladığınız puanlar ile bir sonraki biletinizi oldukça ucuza satın alabilirsiniz.

Check-in İşlemleri

Uçak bileti alırken dikkat edilmesi gerekenler listemize devam edelim. Uçuş gerçekleştirecekler için en önemli konulardan bir tanesi de check-in işlemleridir. Özellikle online bilet alanlar için check-in işlemlerini nasıl gerçekleştirebileceğini kısa ve öz olarak anlatacağız.

PNR kodu nedir?

Pnr kodu, kısaca bilet alma işleminizi tamamladığınızda oluşturduğunuz bilete karşılık size gönderilen bilet bilgileriniz ile birlikte elinize ulaşan bir kod olarak tanımlanabilir. Adınıza bir yerin ayrılmış olduğunu belirten bu kod bundan sonraki bilet işlemleriniz için gerekli olacaktır. Bilet alırken belirtmiş olduğunuz iletişim bilgilerinin doğruluğundan amin olmanızı tavsiye ederiz. Çünkü biletiniz ile ilgili tüm bilgiler bu iletişim adresleri üzerinden elinize ulaşacaktır.

Check-in yapmak için süre sınırlaması var mıdır?

Her şeyden önce gerekli uçuş işlemlerinin sorunsuz gerçekleşebilmesi için sefer saatinden 60 dk kadar önce havaalanında olmanızı tavsiye ederiz. Check-in işlemleri yurt içi işlemler için ortalama 45 dk kadar sürerken bu süre yurt dışı işlemler için 60 dk kadar sürebilmektedir. Aynı şekilde daha sonra bahsedeceğimiz üzere check-in işlemlerinizi online olarak da gerçekleştirebilirsiniz.

Nasıl online check-in gerçekleştirebilirim?

Günümüzde check-in işlemleri online olarak gerçekleştirilebilmektedir. Bu işlemleri bilgiyasayarınızı yada mobil cihazlarınızı kullanarak kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Tam bu kısımda ufak bir not olarak belirtmek isteriz ki, bazı hava yolu firmaları online check-in işlemleri için bir ücret talebinde bulunabilmektedir.

Bu işlemler için gereken süre firmalara göre değişiklik göstermek ile birlikte 24 saat ile 72 saat arasında değişiklik göstermektedir. Bazen bu durum son 40- 60 dakikaya kadar devam edebilmektedir. Onlince check-in işlemlerini gerçekleştirmek ise oldukça basittir. Tek yapmanız gereken biletinizi almış olduğunuz firmanın internet sitesi üzerinden online check-in sekmesini tıklamak. Bu noktada sizden daha önce sizinle paylaşılan bilet bilgilerinizin kontrolü isteniyor. Kontrolü sağladığınızda size iletişim bilgileriniz üzerinden bir barkod yollanacaktır. Bu barkodu kullanarak havaalanlarında yer alan kontrol noktalarından geçiş sağlayabilirsiniz.

Bagaj İşlemleri

Uçak seyahatleri için en çok merak edilen konulardan bir tanesi de bagaj limitleri ve bavulunuzda bulunması yasak olan yada olmayan maddelerdir.

Bagaj limitleri ne kadardır?

Uçak yolculuklarında genel bagaj limiti 55x40x23 cm ebatlarında ve maksimum 8 kg’dır. Bu limitin özel durumlarda firmalara göre değişiklik gösterebileceğini unutmamak gerekir. Ayrıca uçak biletleri ekonomi sınıfı, business class gibi farklı kategorilerde değerlendirildiğinden almış olduğunuz bilet türüne göre de bagaj limitiniz değişiklik gösterebileceğini unutmayın.

Bu konuda bir diğer önemli nokta ise evcil hayvanlar ile seyahat edebilme durumudur. Havayolu firmaları türüne göre değişiklik göstermek ile birlikte evcil hayvanınızla seyahat imkanı sağlamaktadır. Ne şartlarda hangi evcil hayvanlar ile yolculuk gerçekleştirebileceğinizin detaylarını firmanızdan öğrenmenizi tavsiye ederiz.

Bagajlarında taşınması kesinlikle yasak olan maddeler ise aşağıda sıralanmıştır:

  • Alarm ile donatılmış evrak çantaları, güvenlikli ataşe çantaları
  • Lityum pil içeren veya işaret, aydınlatma mühimmatı içeren maddeler>
  • Patlayıcılar, mühimmat, havai fişek ve işaret fişekleri
  • Kamp gazı ve sprey gibi gazlar (yanıcı, yanıcı olmayan, derin dondurulmuş ve zehirli)
  • Boya, çakmak gazı ve tiner gibi yanıcı maddeler
  • Kibrit ve kolayca tutuşan maddeler, kendiliğinden tutuşabilen maddeler, suyla temas ettiğinde tutuşabilen maddeler gibi yanıcı katılar
  • Oksitleyici maddeler (ağartıcı tozu ve peroksit gibi)
  • Zehirli (toksit) ve bulaşıcı maddeler
  • Radyoaktif maddeler
  • Aşındırıcılar (cıva içeren termometreler, asitler ve sıvı akü gibi)
  • Yaralayan aletler, yüze püskürtülünce insanı sersemleten kimyasal maddelerle, biber gazı spreyi gibi tahriş edici veya insanı güçsüz duruma getiren maddeler
  • Manyetik maddeler,
  • Medikal oksijen tüpleri
  • Her türlü silah

Sizinle paylaşmış olduğumuz yasaklı maddeler haricinde lütfen bu yasakların ülkeden ülkeye farklılık göstermekte olduğunu unutmayınız. Bu nedenle bavulunuzu hazırlamadan önce bileti satın almış olduğunuz firmayı arayarak sizin güzergahınızda taşınması yasak maddeler hakkında detaylı bilgi alınız.

Online uçak biletiniz için iptal ve iade işlemi

NeredenNereye.com üzerinden almış olduğunuz uçak biletinizi, firmanın belirlediği zaman içerisinde iptal ve iade edebilirsiniz. PNR kodunuz ile biletinizi doğruladıktan sonra bilet ile ilgili talebinizi iletebilir ya da biletinizi iptal edebilirsiniz. Burada bir diğer önemli husus promosyon biletlerdir. Belirtmek isteriz ki, dünyanın her yerinde alınan promosyon biletler üzerinde değişiklik ve iptal işlemi uygulanamamaktadır. Bu nedenle bu biletleri alırken kesin suretle kullanacağınızdan ve belirlediğiniz tarih aralığında seyahatinizi gerçekleştireceğinizden emin olmanızı tavsiye ederiz.

Seyahatlerinizi gerçekleştirmek için kısa süre içerisinde uygun fiyata otobüs ya da uçak bileti almak için NeredenNereye.com’u kullanabilirsiniz. Ayrıca kampanyalardan ve indirimlerden yararlanmak için sitemizde üyelik oluşturarak mail grubumuza dahil olabilir ya da sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.