Hepimizin yakından bildiği geçtiğimiz yılın mart ayında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Covid -19 salgınını pandemi ilan etti. Bu tarihten itibaren farklı ülkelerde farklı şekillerde uygulanmaya başlayan tedbirler neticesinde alışkanlıklarımız da değişim göstermeye başladı. Bir yıl içerisinde maske ve dezenfektanlar hayatımızın ayrılmaz bir parçası olurken bulunduğumuz her ortamda sosyal mesafeyi korumak önceliğimiz haline geldi. Haliyle bu durum seyahat alışkanlıklarımız üzerinde de etkili oldu. İnsanlar bu süreci tam anlamı ile atlatmadan sosyal mesafenin korunmakta zorluk çekildiği kalabalık ortamlarda zaman geçirmeyi uygun görmemeye başladı. Bu nedenle elimize geçen tatil fırsatlarını daha çok kalabalıktan uzak, doğanın kollarında olabildiğince az kişi sayısı ile geçirmeye başladık. Özellikle bu yıl genelinde insanlar kamp etkinliklerini şehirden ve kalabalıktan kaçmak için harika bir fırsat olarak görüyor. Kamp alanlarının yanı sıra sosyal mesafeyi daha rahat koruyabileceğimiz yayla tatilleri de bir hayli revaçta. Bu nedenle NeredenNereye.com ailesi olarak siz sevgili ziyaretçilerimiz için Türkiye’de tatilinizi değerlendirebileceğiniz 10 harika yaylayı derledik. 

Gorgit Yaylası

El değmemiş doğası ile insanların dikkatini çeken bir yer düşündüğümüzde şüphesiz Karadeniz Bölgesi bu yerlerin başında geliyor. Göz alabildiğince uzanan yeşil örtünün en güzel şekilde sergilendiği Karadeniz şehirlerinin başında ise Artvin geliyor. Şehirde bulunan, insanı büyüleyen doğası ile akıllara kazınan tabiat parklarının yanı sıra burada yer alan Gorgit Yaylası da muazzam bir güzelliğe sahip. Artvin’e 68, Borçka’ya 47 km uzaklıkta bulunan bu yayla öylesine ünlü ki, Türkiye’nin diğer ucu diyebileceğimiz İstanbul’dan çok sayıda ziyaretçisi olduğu gibi dünyanın farklı köşelerinden gelen ziyaretçileri de mevcut. Gorgit Yaylası yükseltisi nedeni oksijen deposu olmasının yanı sıra biraz zorlu bir coğrafya. İnsanlar genellikle soğuk havanın etkili olmadığı yaz aylarında kamp yapmak için Gorgit Yaylasına gelmeyi tercih ediyor. Yaz aylarında yaylayı ziyaret ettiğinizde, çeşitli nedenlerden dolayı yaylada bulunan evlerine çıkan yöre halkını görebilir ve bu sıcakkanlı insanlar ile tanışabilirsiniz. Böylece doğanın kollarında güzel bir tatilin yanı sıra Artvin’in lezzetli olduğu kadar sağlıklı da olan yöresel yemeklerini deneyimleyebilirsiniz. 

Sahara Yaylası 

Söz konusu yaylalar olduğunda Artvin’den daha çok bahsedeceğimiz kesin. Karadeniz’in en doğusunda ülkemizin doğal cenneti olan bu şehirde mutlaka görülmesi gereken her biri doğal cennet tabiat parkları ve bu alanların dışında yöre halkının da gidip yaşadığı, etkinlikler düzenlediği harika yaylalar bulunuyor. Artvin’in en çok bilinen ve haklı güzelliği ile insanı büyüleyen yaylalarından biri de Sahara Yaylası. Artvin’in şehir merkezine 84 km uzaklıkta bulunan Sahara Yaylası’na ulaşım sağlamanın pek de kolay olmadığını söylemek gerek. Ancak dört bir yanınızı yeşilin ve temiz havanın kapladığı bu muazzam yayla düşünüldüğünde burada geçireceğiniz bir tatil için değer. Yüksek rakımı nedeni ile bolca oksijen depolayabileceğiniz bu yayla yürüyüş yapmak, yöre halkı ile tanışmak, kamp gibi aktiviteler için harika bir fırsat sunuyor. 

Macahel Yaylası

Gürcistan sınırına oldukça yakın konumda bulunan, Artvin merkezine 80, Borçka merkezine 46 km mesafede yer alan Macahel Yaylası, Karadeniz’in incisi Artvin’in sembolleşmiş noktalarından birisi. Bu doğa harikası yayla ölmeden önce görülmesi gereken yerler arasında gösteriliyor. Uzaklığı ve yükseltisi nedeni ile ulaşım sağlamak hayli zor. Ancak göz alabildiğince uzanan yeşil örtünün ve cıvıl cıvıl akarsuların arasında kaybolduğunuz bu doğa harikasında geçireceğiniz dakikalar için değer. Macahel Yaylası, UNESCO tarafından koruma alınmış, Türkiye’nin sayılı noktalarından bir tanesi. Eğer küçük bir grup olarak kamp etkinliği için bu yaylayı tercih etmek istiyorsanız fakat uzaklığı nedeni ile çekiniyorsanız hiç düşünmeden rotanızı Macahel Yaylasına çevirebilirsiniz. Özellikle gerçek anlamda doğa ile baş başa kalmak için daha iyisi yok diyebiliriz. Macahel Yaylası sınırlarında daha önce keşfedilmemiş bakir doğa alanları barındırıyor.

Pokut Yaylası 

Karadeniz’in sahil boyunca uzanan şehirleri söz konusu olduğunda saymakla bitiremeyeceğim kadar çok yayla vardır. Ancak bu şehirler arasında Artvin gibi Rize de yaylalar konusunda ayrıcalıklı bir şehir. Rize’nin sembolü haline gelmiş yayların başında ise bulutlara uzanabileceğiniz yükseltisi, göz alabildiğince uzanan yeşili ile Pokut Yaylası geliyor. Pokut Yaylası insanı büyüleyen doğası ile o kadar ünlü ki, her yıl yerli ve yabancı binlerce turisti misafir ediyor. Yaz dönemi geldiğinde Rize halkı tüm hazırlıklarını yaparak şehir merkezindeki ya da köydeki yaşamlarını bırakıp Pokut Yaylasına çıkıyor. Yükseltinin bir hayli fazla olduğu bu yayla da yaz haricindeki diğer mevsimlerde hava sıcaklıkları zorlayıcı olduğu için sizin de yaz mevsiminde gitmenizi tavsiye ederiz. Böylece tatiliniz sırasında yaylaya göçen yöre halkı ile tanışabilir ve yaylada düzenlenen etkinliklere katılabilirsiniz. 

Ayder Yaylası 

Karadeniz’in her köşesine yayılmış onlarca yaylaları ziyaret etme noktasında insanları zorlayan ulaşım koşulları oluyor. Ancak Türkiye’de yayla turizmi denildiği zaman ilk akla gelen isimlerden biri olan Ayder Yaylası, her geçen daha popüler hale gelmesi ile birlikte çevreye yapılan yatırımlar neticesinde ulaşımı daha kolay olan bir yayla. Enfes doğal güzelliği ile insanları büyüleyen bu yayla haklı bir üne sahip olduğu için her yıl yerli ve yabancı binlerce turisti ağırlıyor. Ziyaretçi sayısının zaman içerisinde giderek artması nedeni ile Ayder Yaylası içerisinde yapılaşma da artmış durumda. Ne yazık ki, bu durum yaylanın doğal yapısının bozulmasına neden oluyor. Ancak iyi tarafından bakarsanız son yıllarda turistler için yapılan yatırımlar sonucunda zorlanmadan konaklama, yeme içme gibi imkanlardan faydalanabiliyorsunuz. 

İkizdere Yaylası

Rize şehir merkezine 56 km uzaklıkta bulunan İkizdere Yaylası, doğal güzelliğinin yanı sıra yayla içerisinde bulunan termal tesisi ile de dikkat çekiyor. Bu nedenle İkizdere yaylası Karadeniz’in önemli termal turizm merkezlerinden bir tanesi. Yayla kamp, yürüyüş ve kuş gözlemciliği yapmak için son derece uygun doğal imkanlar sunuyor. Eğer görece biraz daha uzun bir tatil fırsatınız varsa İkizdere Yaylası ziyaretiniz boyunca oldukça yakın konumda bulunan Anzer Yaylası, Ovit Yaylası ve Çağrankaya Yaylası gibi diğer doğa harikası bölgeleri de görebilirsiniz. İkizdere Yaylasına ulaşım sağladığınız yol boyunca çeşitli konaklama tesisleri hizmet sunuyor; buralarda konaklayabileceğiniz gibi dilerseniz özgürce kamp yapma imkanınızda bulunuyor. 

Sis Dağı Yaylası 

Sis Dağı Yaylası, Giresun şehir merkezine 98, Görele ilçe merkezine 38 km uzaklıkta yer alıyor. Yayla 2.182 metre rakımlı olarak biliniyor. Bu nedenle son derece yüksek olan bu yaylanın tepesinde daima dokunabileceğiniz kadar yakın görünen bulutlar ve gözlerinize esrarengiz bir perde çeken bir sis yer alıyor. Bu durum yaylanın isminin nereden geldiğini de açıklıyor diyebiliriz. Ağaçların arasından süzülen yoğun bulut kütlesi burayı eşsiz kılıyor. Göz alabildiğine yemyeşil bir bitki örtüsü, yürüyüş parkurları ve elbette sis bulutu çekildiğinde Giresun’un olağanüstü manzarası insanın ruhuna hitap ediyor.

Kümbet Yaylası 

Giresun’da yer alan Kümbet Yaylası da Rize’deki Ayder Yaylası gibi son derece popüler bir nokta. Yöre halkının yazı yaylada geçirmesinin yanı sıra son yıllarda giderek artan ziyaretçi sayısı nedeni ile çeşitli tesisler yapılmış durumda. Bu nedenle Kümbet Yaylasında cami, restoran gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek yerleri bulmanız mümkün. Dilerseniz yaylada ve civarında yer alan konaklama tesislerini kullanabileceğiniz gibi özgürce kamp da yapabilirsiniz. Giresun merkezine 57 km mesafede yer alan Kümbet Yaylasına ulaşımın kolay olması nedeni ile yaz döneminde yöre halkı başta olmak üzere yerli ve yabancı pek çok ziyaretçiyi ağırlıyor. 

Perşembe Yaylası

Sıradaki durağımız Ordu’da yer alıyor. Ordu’nun Aybastı ilçesi sınırları içerisinde bulunan Perşembe yaylası muhteşem doğasının yanı sıra yeşili ile maviyi ahenkli şekilde buluşturan gölü ile de dikkat çekiyor. Ordu şehir merkezine 105, Aybastı ilçesine 19 ve Akkuş ilçesine 12 km mesafede bulunan Perşembe Yaylasına binek araçlarınız ile asfalt yolla rahatlıkla ulaşımınızı sağlayabiliyorsunuz. Şehrin en bilinen yaylalarından biri olması nedeni ile şehir halkı yaz aylarında Perşembe Yaylasına akın ediyor diyebiliriz. Yerli ve yabancı turistlerin de gelmesi ile birlikte yayla yaz ayları boyunca oldukça kalabalık oluyor. Bu nedenle yapılaşma yaylanın iç kısımlarına dek ilerlemiş durumda. Bakir doğasının korunması her geçen gün zorlaşıyor olsa da hala gezilip görülmeye değer enfes manzaralara ev sahipliği yaptığını belirtmek gerek. 

Kiraz Yaylası

Trabzon’da yer alan Kiraz yaylası, 1.660 metre rakıma doğanın tüm güzel renklerini görebileceğiniz bir yer. Trabzon’un Maçka ilçesine 22 km mesafede bulunan yaylaya yapılan asfalt yol ile kolayca ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Kendi aracınızla kolaylıkla ulaşabileceğiniz yaylaya aynı zamanda yaz aylarında ilçe merkezinden hareket eden minibüs seferlerini kullanarak da kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Önceleri el değmemiş doğası ile birçok hizmetten mahrum olsa da son dönemlerde ziyaretçilerinin artması nedeni ile günümüzde Kiraz Yaylasında konaklama, telefon, restoran imkanı gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz altyapı mevcut durumda. 

Türkiye’nin en güzel yaylalarını en kısa sürede gezip görmek için ülkemizin dört bir yanına en uygun otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin