Seyahat, bir gezginin yaşamının ayrılmaz bir parçası. Evrenin boyutları düşünüldüğünde oldukça küçük bir nokta olan dünyamız bir insanın keşfetmesi için hayli büyük bir gezegen. İnsanlar henüz zamanları ve fırsatları varken dünyanın farklı noktalarını gezmeye çalışıyor. Elbette uzun yolculukların olmazsa olmazı uçak seyahatleri keşif gezilerinin ayrılmaz bir parçası. Bugün sizler için uçak yolculuklarının en çok merak edilen konularından biri olan transit vizeyi inceleyeceğiz.

Transit Vize Nedir? 

Biliyorsunuz ki, seyahat mesafeniz arttıkça uçuşlarınız için aktarma yapma gerekliliği ortaya çıkıyor. Transit vize de tam bu noktada gerekli olan belge. Transit vize aktarmalı yurt dışı uçuşlarda, aktarma yapılacak ülke tarafından yolculardan istenen kısa süreli vizedir. Her şeyden önce bu konuda ülkelerin kendi kuralları olduğunu bilmeniz gerekiyor. Aktarma yapacağınız ülke orada kalacağınız süreyi dikkate almadan sizden transit vize isteyebilir. Bazı ülkeler ise bekleme süreniz 12 – 24 saat arasında olduğu zaman sizden bu belgeyi istiyor. Konuyla ilgili olarak bilinmesi gereken bir diğer önemli nokta; bir ülkenin transit vizesine sahipseniz aktarma esnasında havalimanından çıkamayacağınızdır. Aynı zamanda bagajlarınızı da teslim alamazsınız. Aktarma süresi boyunca havalimanında bulunan transit bekleme salonlarında beklemeniz gerekiyor.

Yurt dışı seyahatleriniz sırasında uçak bileti alırken ülke, havalimanı, saat farkı, bekleme süresi gibi noktaların yanı sıra transit vize uygulamasına da dikkat etmeniz gerekiyor. Peki, transit vize almazsanız ne olur? Eğer aktarma yapacağınız ülke sizden transit vize talep ediyorsa ve siz de bu belgeye sahip değilseniz havayolu personeli tarafından uçuşa alınmıyorsunuz. Ayrıca kurallara göre bu belgeye sahip olmadan havalimanına giriş yapan gibi gümrük polisi ve ilgili makamlar tarafından cezaya çarptırılıyor.

Hangi Ülkeler Transit Vize İstiyor? 

Aktarmalı uçuşlar gerçekleştirmeden önce bilmeniz gereken önemli konulardan bir tanesi T.C vatandaşı olan kişiler için bazı ülkelerin transit vize zorunluluğu olmasıdır. Eğer uygulanan bu kuralı atlarsanız harika tatil planlarınız hiç istemediğiniz şekillerde sonlanabilir. Bazı Avrupa ülkeleri doğrudan transit vize isterken “İspanya, İtalya, Fransa” gibi ülkeler 12 saate kadar olan aktarmalarda transit vize istememektedir. Ayrıca Çin ve Rusya da 24 saate kadar olan aktarmalarda T.C vatandaşı olan kişilerden transit vize istememektedir. Eğer aktarma yapacağınız ülkenin vizesine sahipseniz ayrıca transit vize alma zorunluluğunuz bulunmuyor. Ülkemizden transit vize isteyen ülkelere kısaca göz atalım.

Almanya: Eğer Schengen vizeniz varsa Almanya üzerinden sorunsuz şekilde geçiş yapabilirsiniz. Ancak bu vizeye sahip değilseniz Almanya aktarma süresine bakmazsızın T.C vatandaşlarından transit vize istemektedir. Transit vize başvurularınızı doğrudan konsolosluklara yapmanız gerekiyor.

İngiltere : Eğer İngiltere aktarmalı uçuş yapmak istiyorsanız, Schengen vizeniz olsun ya da olmasın mutlaka transit vize almanız gerekiyor.

Çek Cumhuriyeti: Eğer Schengen vizeniz varsa ayrıca transit vize almanız gerekmiyor. Ancak aksi durum için transit vize başvurunuzu konsolosluklara yapabilirsiniz.

İsviçre : Eğer Schengen vizeniz yok ise İsviçre üzerinden aktarmalı uçuş gerçekleştirmek için transit vize talep ediliyor.

Yunanistan : Eğer Schengen vizeniz bulunuyorsa Yunanistan için transit vize almanıza gerek yoktur.

Kanada : Kanada transit vizesinden ücret talep etmemektedir. Ancak yapacağınız bütün Kanada aktarmalı uçuşlar için mutlaka transit vize istemektedir.

Bulgaristan: Schengen ülkeleri arasında bulunan Bulgaristan, Schengen vizesi olanlar için transit vize istememektedir. Ancak eğer bu belgeye sahip değilseniz Schengen vizesi için başvuru yapmalısınız.

Transit Vize İçin Gerekli Evraklar Nedir? 

  • Tam ve doğru şekilde doldurulmuş transit vize başvuru formu.
  • En az altı ay geçerli pasaport
  • 2 Adet biyometrik fotoğraf
  • Konsolosluğa hitaben yazılmış Transit Vize talep dilekçesi ve varsa davetiye mektubu
  • Seyahat sağlık sigortası
  • Gidiş – dönüş uçak biletleri ve otel rezervasyonu

Gerekli evrakları tamamladıktan sonra yapmanız gereken ilk şey hangi ülkenin transit vizesini almak istiyorsanız, ilgili ülkenin konsolosluğundan randevu almak olmalıdır. Belirlediğiniz tarihte randevu saatiniz geldiğinde gerekli evraklar ile vize başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Transit vize işlemleri için belirli bir miktar ödeme de yapmanız gerekiyor ancak ödenecek tutar ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor. Tedbiri elden bırakmamak adına transit vize için gerekli evrakların listesini konsoloslukların sitesinden kontrol edebilirsiniz. Avrupa ülkelerinden ortalama transit vize ücreti 60 euro olarak karşınıza çıkmaktadır. Son olarak, “İtalya, Hollanda, Fransa, İspanya, Rusya, Polonya, Dubai, Ukrayna, Avusturya, Azerbaycan, Arabistan” gibi ülkelerin transit vizesi istemediğini söylemek de faydır.

NeredenNereye.com tüm seyahatlerinizde iyi yolculuklar diler!   

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin