Sokağa Çıkma Kısıtlaması

Hepimizin bildiği üzere 2020 yılının ilk aylarından bu yana tüm dünya ile birlikte Koronavirüs (COVID -19) salgınını önlemek için alarm durumundayız. Dünya’nın farklı noktalarında salgın ile mücadele kapsamında çeşitli önlemler alınıyor ve sosyal izolasyon yaratılarak virüsün yayılmasının önüne geçilmeye çalışılıyor. Ülkemizde de vakaların giderek artması neticesinde bugüne kadar çeşitli önlemler uygulandı. Şehirler arası seyahatlerin izne bağlanması, 65 yaş üstü ve 20 yaş altı için sokağa çıkma yasağı getirilmesi bunlardan birkaç tanesiydi.. Şimdi ise hafta sonları dışarı çıkma yasağı gündemde… 

Sokağa Çıkma Yasağı Ne zaman?

Nisan ayı içerisinde havaların güzelleşmesi ile birlikte hafta sonları insanların bunu bir fırsat olarak görüp sokağa dökülmesini engellemek amacı ile sınırlı (sadece hafta sonu 2 gün) şekilde sokağa çıkma yasağı getirilmişti. Alınan sokağa çıkma yasağı iki haftadır uygulanıyor.

Güncelleme (20 Nisan 2020) : 23 Nisan resmi tatilinin perşembe gününe denk gelmesi ile cuma günüde dahil edilerek 4 günlük bir sokağa çıkma yasağı yani kısıtlaması getirildi.

İstanbul, Ankara, İzmir, Konya, Bursa’nın da dahil olduğu 30 Büyük Şehirde ve Zonguldak’ta sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bu yıl, 2020’de Ramazan ayı 23 Nisan Perşembe günü ilk sahur ile birlikte başlıyor. “23 Nisan’da sokağa çıkma yasağı olacak mı?” sorusu bir süredir insanların aklında yer alıyordu. Cumhurbaşkanımız hafta başında 23 Nisan’da sokağa çıkma yasağının olacağını duyurdu. Bu kapsamda 23 Nisan tarihinden itibaren 4 günlük yasak ilan edildi. 

Sokağa çıkma yasağı Ramazan ayının ilk günlerinde de uygulamada olacak. 23 Nisan tarihinde ilk sahur ile birlikte başlayacak olan Ramazan ayında insanların bu tarihte sokaklara dökülmesini ve sosyal izolasyonu hiçe sayma tehlikesi göz önünde bulundurularak sokağa çıkma yasağına devam edilmesi kararı alındı. 

Güncelleme (28 Nisan 2020): 1 Mayıs 2020 İşçi Bayramı’nın resmi tatil olması sebebi ile 3 günlük sokağa çıkma kısıtlaması getirildi. Geçen hafta olduğu gibi 1 Mayıs Cuma günü marketler 9:00-14:00 arasında hizmet verecek. 2 Mayıs Cumartesi -3 Mayıs Pazar günleri ise sadece fırınlar ve tatlı satışı yapan kurumlar açık olacak.

Güncelleme (5 Mayıs 2020): 7 ilde sokağa çıkma ve seyahat kısıtlaması kaldırıldı. Bu kapsamda yasağın devam ettiği diğer 24 İlde 8.5.2020 Saat 24.00 İle 10.5.2020 Saat 24.00 Arasında Sokağa Çıkma Kısıtlaması Uygulanacak. Büyükşehir statüsündeki Adana, Ankara, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Mardin, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van ve Zonguldak.

Güncelleme (12 Mayıs 2020): Geçtiğimiz hafta 9 ile de de yasakların kalkması ile birlikte kalan 15 şehirde 15 Mayıs 2020 Cuma günü saat 24.00 ile 19 Mayıs 2020 Salı günü saat 24.00 Saatleri Arasında Sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Yasağın uygulanacağı iller ise şöyle:Ankara, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun, Van ve Zonguldak

Market, Bakkal, Manav ve Kasap Belirli Saatlerde, Fırın Sürekli Açık Olacak

Sokağa çıkma yasağı (kısıtlaması) dahilinde “Marketler ve fırınlar kapalı olacak mı?” sorusu pek çok vatandaşın aklında yer alıyor. Bakanlık market, bakkal, manav ve kasapların çalışma saatlerinde düzenleme yaptı. Bu kapsamda insanların alışveriş yapmasına imkan tanınması için marketler belirli sürelerle açık tutulurken, fırın ve tatlı satışı yapan işletmeler açık olacak.

Sokağa Çıkma Kısıtlaması Kapsamında Hangi İşletmeler Açık Olacak

Ramazan ayı nedeniyle, sokağa çıkma kısıtlamasının olacağı günlerde sadece evlere paket servis şeklinde olmak üzere lokanta ve restoran tarzı iş yerleri, ilaç, tıbbi cihaz, tıbbi maske ve dezenfektan üretimi, nakliyesi ve satışına ilişkin faaliyetleri yürüten işyerleri, kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler, veteriner klinikleri ve hayvan hastaneleri, zorunlu kamu hizmetlerinin sürdürülmesi için gerekli kamu kurum ve kuruluşları ile işletmeler (havalimanları, limanlar, sınır kapıları, gümrükler, karayolları, huzurevleri, yaşlı bakım evleri, rehabilitasyon merkezleri, Acil Çağrı Merkezleri, AFAD Birimleri, Vefa Sosyal Destek Birimleri, Göç İdaresi, PTT ve benzeri) ve bunun haricinde : 

– Valilikler/Kaymakamlıklar tarafından belirlenen yasal düzenleme kapsamında ihtiyacı karşılayacak şekilde akaryakıt istasyonları da açık bulunacak. Akaryakıt istasyonlarının 50 km’de bir şekilde açık olması planlanıyor. Aynı zamanda araç sahiplerinin ihtiyaçlarını gidermek adına aynı düzenleme ile lastik tamircilerinin de açık olması planlanıyor. 

– Sokağa çıkma sınırlaması kapsamında açık olan doğal gaz, elektrik, petrol sektöründe stratejik olarak faaliyet yürüten büyük tesis ve işletmeler (rafineri ve petrokimya tesisleri ile termik ve doğal gaz çevrim santralleri gibi), su, gazete ve mutfak tüpü dağıtım şirketleri, hayvan barınakları, hayvan çiftlikleri ve hayvan bakım merkezleri, sağlık sisteminin kapasitesini artırmaya yönelik acil inşaat, donanım benzeri faaliyet yürüten işletmeler, bulunduğu yerin il/ilçe Hıfzıssıhha Kurulu tarafından izin verilmesi şartı ile Makarna, unlu mamüller, süt gibi gıda üretiminin yapıldığı tesisler açık olacak. 

Düzenlenen yasal uygulama kapsamında kimlerin işlerine devam edeceği ve hangi kuruluşların faaliyetlerine devam edeceğini bakanlığın yayınladığı genelgede oldukça detaylı şekilde görmek mümkün. 

Ramazan bayramına kadar olan tüm hafta sonlarında sokağa çıkma yasağı olması bekleniyor. Gelişmeler açıklandıkça yazımızı güncelleyeceğiz.

NeredenNereye.com ailesi olarak tüm ziyaretçilerimize #Evdekal çağrısında bulunuyor, sağlıklı ve mutlu günler dileriz. 

Kaynak: www.icisleri.gov.tr

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin