Hepimizin bildiği gibi özellikle ülkemizin yetkili kurumlarından yapılan açıklamaların ardından Koronavirüs gündemimizi çok daha yoğun şekilde meşgul eden bir problem haline geldi. Çin’in Wuhan bölgesinde tespit edildiği günden bu yana endişe verici biçimde yayılmaya devam eden, dünyanın farklı ülkelerinde Çin’deki kadar olmasa da binlerce kişinin enfekte olmasına neden bu hastalığın teşhisi ülkemizde de konulmuş bulunuyor. Seyahatler hayatımızın bir parçası ve virüsün farklı bölgelere yayılmasında oldukça etkili rol oynuyor. Bu nedenle her şeyden önce uzmanların da tavsiye ettiği gibi salgının daha kötü boyutlara ulaşmasını engellemek adına seyahatlerden, kalabalığın bulunduğu park, avm gibi alanlardan uzak durmaya özen göstermenizi tavsiye ederiz. Eğer herhangi bir şekilde enfekte olduğunuza dair bir şüpheniz varsa, mümkün olduğunca kısa süre içerisinde mümkün olduğunca az kişi ile temasa geçerek en yakın yetkili sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekiyor. Bütün dünyada yeni vakalar gözlenirken ve her geçen gün rakamlar artarken dünyanın farklı köşelerinde salgının daha da yayılmaması adına çeşitli önlemler alınıyor elbette. NeredenNereye.com aile olarak Koronavirüs  hakkında sevgili okurlarımızı bilgilendirmek istedik. Koronavirüs ne kadar tehlikeli, kimler risk altında, korunmak için neler yapabiliriz, bu soruların cevabına gelip hep birlikte kısaca göz atalım.

Koronavirüs 2019 (COVID-19) Nedir?

Biraz yakın tarihe baktığımızda Corona Virüs olaylarının ilk kez görülmediğini görebilirsiniz. Aslında Corana bir virüs ailesinin adını temsil ediyor ve sıklıkla mutasyon geçirebilen bu virüs türünün hemen hemen her yıl farklı alt türleri nedeni ile çeşitli grip rahatsızlıkları yaşanıyor. Ancak dünya genelinde yaşanılan olaylarla birlikte adını hafızalarımıza kazıyan Koronavirüs, “2019-nCoV” olarak tıp literatürüne girdi. Bu virüsü tehlikeli hale getiren ise yayılma hızının yakın akrabalarından çok daha yüksek olması ve bulaştığı kişilerde çok ağır grip semptomları göstererek özellikle 50 ve üstü yaşlar için ölümcül sonuçlar doğurması. Yayılma katsayısının oldukça yüksek olması nedeni ile birkaç ay içerisinde dünyanın farklı köşelerinden binlerce vaka ortaya çıkmış durumda. Dünya Sağlık Örgütü, virüsü COVID -19 olarak tanımlamış olsa da ilk olarak Çin’in Wuhan bölgesinde görüldüğü için halk arasında Wuhan Virüsü olarak da biliniyor.

Koronavirüs (COVID-19) Belirtileri Nelerdir?

Koronavirüsü başlarda grip gibi semptomlar gösterdiğinden kişiler tarafından ayırt edilmesi oldukça zor. Virüsün tespit edilmesi için özel testlerin uygulanması gerekiyor. Bu nedenle hafif grip belirtileri gösterildiğinde hemen paniğe kapılmamanız ve en kısa süre içerisinde bir uzmana görünmeniz ilk ve en önemli adımlardan bir tanesi. Koronavirüs’ün kuluçka süresi 2 -14 gün arası olarak biliniyor ve bu süreçten sonra şiddetli olarak, yüksek ateş, öksürük, nefes darlığı görülüyor. Bazı şiddetli vakalarda böbrek yetmezliği, zatürre ve solunum yetmezliği görülmektedir.

Koronavirüs (COVID-19) Tedavisi Var Mı?

Ne yazık ki, tüm dünyanın bu sorunun olumlu bir cevabını beklediğini söyleyebiliriz. Ancak henüz Korana Virüs için etkin bir tedavi yöntemi bulunmuş değil. Şimdilik bize düzen gerekli önlemleri almak ve herhangi bir şüpheli durumda en yakın yetkili sağlık kurumunda testleri yaptırmak.

Koronavirüs (COVID-19)’dan Korunma Yöntemleri

Belirtmiş olduğumuz gibi henüz Koronavirüsü’nden kurtulmak için etkili bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Bu nedenle hastalığın oluşturduğu risk çok daha büyük. Bu salgından korunmak için şu an yapılabilecek en önemli şey hastalığın bize bulaşmasını engelleyecek önlemler almak. Korunmak için en önemli etkinliklerin başında kişisel hijyene dikkat etmek geliyor elbette. Koronavirüs’nden korunmak için şu an için en etkili yöntem dışarı ile sürekli temas halinde olan ellerimizi 20 saniye sürecek şekilde sabun ile bol bol yıkamak. Bir diğer önemli unsur ise öksürürken veya hapşırırken tek kullanımlık mendil kullanmak eğer yoksa dirseklerimizin iç kısmı ile ağzımızı ve burnumuzu kapatmak. Grip belirtisi gösteren insanlardan mümkün olduğunca uzak durmak ve hatta son yapılan açıklamalardan sonra mümkünse kalabalık ortamlardan uzak durmak yerinde olacaktır.

Seyahatlerde Koronavirüs’ten Nasıl Korunulur?

Koronavirüs’ten korunmak için uyguladığınız genel hijyen kuralları seyahatler içinde geçerli. Bu nedenle seyahat çıkmadan önce içerisinde kişisel hijyen malzemelerini barındıran ufak bir çanta hazırlamanız yerinde olacaktır. Eğer yurt dışı seyahatiniz varsa bunu bir süre ertelemeyi düşünmelisiniz. Eğer zorunlu bir seyahat ise gidilecek ülkenin risk durumuna bakmak yerinde olacaktır. Elbette enfekte olmanızı engelleyecek maske ve hijyen kurallarına mutlaka uymalısınız. Otobüs yolculuklarında ise otobüslerin düzenli olarak havalandırılması son derece önemli. Bu nedenle bilet almadan önce bu durumu firmanıza danışabilirsiniz.

Koronavirüs Risk Grupları Nedir?

Dokuz yaşın altındaki çocuklarda çok görülmeyen Korona geri kalan yaş grupları için büyük bir tehlike oluşturuyor. Virüsün yayılma ve ölüm oranlarına bakıldığında özellikle 50 ve üzeri yaş grubunda oldukça tehlikeli bir tablo oluşturduğu görülüyor. WHO’nun yayınlamış olduğu istatistiklere göre hastalığın görüldüğü kişilerde %81’i hafif atlatırken, %14’ü hastalığı ciddi geçiriyor. Geri kalan %5 ise hastalığı şiddetli olarak yaşamaktadır.

Not : Koronavirüsü’ne dair güncel verileri (https://www.worldometers.info/coronavirus/) adresinden takip edebilirsiniz.

NeredenNereye.com olarak her daim sağlıklı seyahatler dileriz. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin