“Yemekten sonra dinlenilmeli ve bin adım atılmalı.” Carlos Fuentes

Yemek ve seyahat insan hayatının iki ayrılmaz parçası. Bu iki parça bir araya gelerek bir bütün oluşturduğundan ise ortaya çok daha güzel bir resim çıkıyor. Şüphesiz farklı kültürleri keşfetmek, içimizdeki merak duygusunu tatmin etmek seyahat etmemizi sağlayan en önemli etkenler arasında yer alıyor. Bir kültürün en önemli göstergelerinden biri de yemekleri. Neyse ki, Türkler bu konuda oldukça şanslı sayılır. Tarihinde üç kıtaya yayılan bir imparatorluk bulunan ve bu imparatorluğun her köşesinde topladıkları ile bir kültür oluşturan toplumun yemek kültürünün oldukça zengin olması da kaçınılmaz oluyor. Türk mutfağının gözde yemekleri yalnızca ülke içerisinde değil, ülke dışarısında da ünlü. Ne yazık ki çoğumuz kültürümüzün önemli bir parçasını oluşturan yöresel lezzetlerimizin tadına bile bakmış değiliz.

Seyahat ve farklı kültürleri keşfetmek yapbozun ayrılmaz iki parçası olduğuna göre henüz tadına bakmadığımız yöresel lezzetleri denemek de seyahat severlerin için son derece önemli olmalı. Biz de sizler için bir seyahat tutkunun mutlaka denemesi gereken beş yöresel lezzetimizi listeledik. Yolunuz düştüğünde bu yöresel lezzetlerden herhangi birini mutlaka denemenizi tavsiye ederiz. Ünlü Meksikalı yazar, Carlos Fuentes’in dediği gibi, “Yemekten sonra dinlenmeli ve bin adım atılmalı.” Bu tavsiyeyi gerçekleştirmenin en güzel yolu ise bir yandan seyahat ederken diğer yandan kaçırılmaması gereken lezzetleri keşfetmek olsa gerek.

Silifke Sıkması

Listemizin ilk  sırasında bir hamur işi yer alıyor; meşhur Silifke sıkması. Bu harika yöresel lezzet yapımı basit ancak tadını unutması son derece zor olan yemeklerimizden bir tanesi. Malumunuz Türk mutfağı denildiği zaman özellikle Anadolu’da hamur işlerinin her biri usta bir aşçının ellerinden çıkmışcasına güzel yapılır. Bu lezzeti de gününde birinde Silifke’ye yolunuz düşer yerinde tatmanız, yemeğin yanında tanrı misafirliği kapsamında bu sanatı icra eden yerel halktan insanımızla yemek üzerine tatlı misali koyu bir muhabbet kurabilirsiniz.

Silifke sıkması, ortalama beş bardak un ile hamur oluşturulduktan sonra peynir, pul biber, sıvı yağ gibi malzemelerden oluşan özel karışımının birleştirilmesi ile oluşur. Her şey tamamlandığında hazırlanan yufkalar rulo şeklinde katlanır. Tereyağı ile servis edilen bir yemek olduğu için Silifke sıkmasını sıcak yemeniz tavsiyemizdir. Unutmadan, Silifke’nin tamamen doğal ortamda hazırlanmış katıksız yoğurdu ile yapılan bol köpüklü yayık ayranını, Silifke sıkması ile birlikte denemelisiniz.

İçli Köfte

Sırada tüm Türkiye’de hatırı sayılır bir üne sahip olan içli köfte var. Bu köftenin merkezi her ne kadar Adana olarak bilinse de eşsiz lezzetinden dolayı ülkenin pek çok farklı noktasında yapılıyor. İçli köftenin püf noktalarından biri ise kendi yağı ile kavrulan kıyma ile içinin doldurulması. İnce bulgurdan yapılan harç ile oluşturulan kaplamanın içi doldurulup uygun usullerde pişirildiğinde eşsiz bir lezzet ortaya çıkmaktadır. Eh adının hakkını verir nitelikte olan bu yöresel lezzetimiz özellikle usta ellerde yapıldığında içini de dışını da yemeye doyamayacağımız bir hal alıyor. Tabi belirtmekte fayda var; içli köftenin o enfes tadını yakalamak için gerçekten bir hayli emek ve ustalık gerekiyor. Bu yüzden seyahat tutkunlarına tavsiyemiz bu yöresel lezzetimizi ana vatanı olan Adana’da bizzat ustasının elinden tüketmek.

Mantı

Türk mutfağı denildiğinde hamur işlerinin oldukça fazla yer kapladığından bahsetmiştik. Şüphesiz Türk mutfağının en gözde yöresel lezzetlerinden bir tanesi de mantıdır. Mantının ana vatanı olan Kayseri’yi bir gün ziyaret ederseniz bu harika lezzeti ustalarının ellerinden tatmayı unutmamalısınız. Burada özellikle ustasının ellerinden yemek gerek ibaresini vurgulamak isteriz zira mantı yapmak bir sanattır denebilir. Anadolu’da mantı konusunda öylesine ustalaşmış eller vardır ki, ufacık ancak içi dopdolu mantıları ile sizlere daha önce hiç yememişsiniz hissine kaptırabilirler.

Cağ Kebabı

Türk kültürü, Türk mutfağı dediğimizde kebab çeşitlerini listenizden çıkarabilir misiniz? Bizce bu sorunun cevabı hayır. Bu nedenle listemizin bu sırasında Erzurum’un etli yemeklerini temsilen sıralamaya girmiş harika bir yöresel lezzetimiz cağ kebabı yer alıyor. Kuzu, etinin tamamen kemiklerden arındırılmış şekilde hazırlanması ile ortaya çıkan bu yemek yolunuz Erzurum’a düşerse mutlaka ustasının elinden tatmanız gereken yöresel lezzetler arasındadır. Cağ kebabının püf noktası kemiksiz taze kuzu etinin toplanmadan önce sütte dinlendirilmesinde yatmaktadır.

Kağıt Kebabı

Antakya yöresine ait bu lezzet bir gezginin kesinlikle denemesi gereken yöresel yemeklerimizden bir tanesi. Doğru hazırlandığında Türk mutfağının en ilgi çekici yemeklerinden biri olmaya hazır. Enfes bir kağıt kebabı hazırlamak için kıymayı elde ettiğiniz kuzu etinin taze ve yağsız olduğundan emin olmanız gerekir. Tabi ki bu yemeğin hazırlanışında baharatların kullanılışı da hayati önem taşımaktadır. Domates, soğan, biber ve çeşitli baharatların hazırlanan kıyma ile birlikte yoğurulmasından sonra yağlı bir kağıt içerisinde birleştirilmesi ile ortaya kağıt kebabı çıkar. Bir gün Antakya’ya yolunuz düşerse mutlaka yerinde yemenizi tavsiye ederiz.

Ağzının tadını bilen bir seyahat sever olarak her gittiğiniz yerde yöresel lezzetlerin tadına bakmadan duramıyor musunuz? Öyleyse listemizde yer alan lezzetleri ustalarının ellerinden tüketmek için yolculuğa NeredenNereye.com adresinden uygun fiyata uçak yada otobüs bileti satın alarak başlayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin