Seyahatlerimiz sırasında hiç şüphesiz ilgimizi çeken en önemli etkenlerden biri de gittiğimiz noktaların kendine özgü yöresel lezzetleri olur. Bu konuda, Türkiye – Anadolu toprakları en iyi örneklerden biri olabilir. Türk mutfağı binlerce yıllık kadim geçmişi ile yalnızca ülkemizde değil, yurt dışında da son derece ünlü. Yaklaşık 5000 yıllık tarihi geçmişi boyunca topraklarında ağırladığı onlarca farklı medeniyetin oluşturduğu kültür ile birlikte Anadolu eşsiz lezzetlere ev sahipliği yapıyor. Özellikle Anadolu‘nun hemen her yöresinin leziz çorbaları son derece ünlü. 

Çorba Küresel Bir Tarih” isimli kitabın yazarı Janet Clarkson, bu konuda çorbaların binlerce yıllık insanlık tarihi boyunca en eski gıdalardan biri olduğunu ve yapıldıkları bölgenin tarım, yemek kültürü hakkında bizlere bilgi verdiğini söylüyor. “Her kültürün bir çeşit çorbası var ve çok eski kökleri bulunuyor,” diyerek ekliyor. Kitap içerisinde insanların ilk yerleşimlerinden itibaren Tunç Çağından bu yana insanların kaplumbağa kabuklarından bambuya kadar her şeyi kaynatarak farklı çorbalar yaptığını belirtiyor. Eski dönemlerde kaynatılan suyun içerisine şifalı olduğuna inanılan bitkilerin eklenmesi ile çorbaların tedavi amaçlı kullanılması da kitapta yer alıyor. Bundan dolayı hastalanan insana hemen çorba yapılmasının binlerce yıllık kadim bir gelenek olduğunu ve bu geleneğin izlerinin günümüzde de devam ettiğini belirtiyor.

Tüm bu bilgiler ışığında geçtiğimiz günlerde dünyanın en büyük medya kurumlarından biri olan CNN, ait oldukları bölge ile birlikte dünyanın en iyi çorbalarını açıkladı. CNN listesinde Anadolu topraklarından da hepimizin bildiği enfes bir çorba yer alıyor. Sizler için dünyanın en iyi çorbalarını kısaca listeledik. 

Banga Çorbası – Nijerya 

Nijerya’da son derece popüler olması nedeniyle kimi noktalarda hazır olarak da satılan bu çorba yalnızca yerel halk arasında sevilmiyor. Ülkeye yurt dışından gelen insanlar tarafından da bir hayli beğeniliyor. İçerisinde bol malzeme bulunan bu çorbanın neden bu kadar ünlü olduğunu anlamak zor değil. Banga çorbası, yağlı palmiye ağacından elde edilen meyveler hem yağ hem de lezzet katmakta. Taze yayın balığı, sığır eti ve kurutulmuş deniz ürünleri de içerisinde kendine yer bulmakta. 

Borş Çorbası – Ukrayna 

Ukrayna mutfağının en önemli lezzetlerinden biri olan Borş çorbası, Doğu Avrupa’da son derece ünlü. Besin değeri yüksek olan bu çorba, son derece doyurucu. Pancar, patates, havucun rendelenerek haşlanması ile yapılan çorbada daha sonra soğan ve lahana eklenerek kısık ateşte 15 dakika pişiriliyor. Ardından küp küp doğranarak haşlanan pancarlar çorbanın üzerine ilave ediliyor. 

Beef Pho – Vietnam 

Dana eti, soğan, sarımsak, zencefil, yıldız anason, tarçın, kakule ve kişniş tohumlarının birleşimi ile yapılan bu çorba Asya kıtasının en ünlü lezzetlerinden bir tanesi. Özellikle doğu mutfağının baharatlı yapısını sevenlerin mutlaka denemesi gerektiğini düşündüğümüz bu lezzet besleyici ve doyurucu. Tüm bu nedenlerden dolayı olsa ki, dünyanın en ünlü çorbalarından bir tanesi. 

Caldo Verde – Portekiz 

Portekiz mutfağının dünyaca ünlü bu çorbası, karalahana, patates, zeytinyağı, karabiber, tuz, soğan ve sarımsak temel malzemeleri ile hazırlanıyor. Kullanılan malzemelerden de anlaşıldığı üzere vücut direnci ve bağışıklık sistemi için son derece etkili bir gıda takviyesi. Oldukça da lezzetli olan bu çorbanın bu denli ünlü olmasına şaşmamak gerek. 

Çorba Frik – Cezayir, Libya ve Tunus

Koyun eti, kuru fasulye, nohut, soğan, domates, dolmalık biber, sarımsak, maydanoz, şehriye, kekik, kırmızı biber, karabiber, zeytinyağı, tuz temel malzemeler ile yapılan çorba sizlerin de görebileceği üzere son derece zengin bir içeriğe sahip. Tüm bu malzemelerin uygun ölçüde ve ortamda ahenkle karıştırılması ile hazırlanan çorbanın lezzeti de bir hayli meşhur açıkçası. 

Chupe de Camarones – Peru

Balık suyu, taze karides, soğan, yumurta, süt, peynir, sarımsak ve sarı patates ile yapılırken, pirinç, fasulye, havuç ve bezelye her zaman olmasa da sıklıkla kullanılması ile yapılan bu çorba Peru’nun binlerce yıllık bir geleneği. Tüm bu malzemeleri doğru oranda binlerce yıldır karıştıran Peru halkı, nihayetinde muhteşem ahenkle ulaşmış diyebiliriz. Temelde bir karides çorbası olarak biliniyor olsa da sizlerinde gördüğü üzere son derece geniş bir malzeme listesine sahip. 

Gazpaço – İspanya 

İspanya’nın  bu meşhur çorbası, domates, yeşil biber, salatalık, soğan, sarımsak, limon suyu, zeytinyağı, ekmek içi ve tuz gibi geleneksel malzemelerin birleşimi ile hazırlanıyor. Ancak damak zevkinize göre limon suyu yerine sirke de kullanabilirsiniz. Tüm bu malzemelerin özenli şekilde hazırlanması ve kaynatılması ile hazırlanan çorba kelimenin tam anlamı ile bir şifa kaynağı. Bu nedenle insan geçmişten günümüze bu denli ünlü olmasına şaşırmıyor. 

Yer Fıstığı Çorbası – Batı Afrika

Oldukça lezzetli olmasının yanı sıra hastalıklara karşı da tam bir takviye olan yer fıstığı çorbası, kıtanın en ünlü yemeklerinden bir tanesi. Tavuk, domates, yer fıstığı ezmesi, soğan ve acı biberin su içerisinde harmanlanarak kaynatılmasıyla yapılan bu çorba son derece pratik. Bu nedenle evinizde kolayca hazırlayabilir, şık sunumlar ile misafirlerinize sunabilirsiniz. Farklı bir kültürden farklı bir tat arayanlar için hazırlaması kolay bu çorba biçilmiş kaftan diyebiliriz. 

Kharcho – Gürcistan 

Sırada ülkemize yakın bir coğrafyadan, Kafkaslardan gelen bir lezzet var. Gürcistan mutfağının dünyaca ünlü çorbası Kharcho, kuzu eti, nane, tarhun ve isteğe bağlı yeşilliklerin kaynatılması ile hazırlanıyor. Taze kuzu etinin küp küp doğranarak eklendiği bu çorba lezzetli olduğu kadar doyurucu da… Bu nedenle yörenin sofralarında kendisine ana yemek olarak bile yer bulabiliyor. 

Yayla Çorbası – Türkiye

Evet, CNN’nin en iyi çorbalar listesinde Türk mutfağından da enfes bir çorbanın bulunduğundan bahsetmiştik. Yayla çorbası hazırlaması son derece kolay ancak bir o kadar da lezzetli bir çorba. Tam anlamı ile bir başlangıç sunan bu hafif lezzet, Anadolu’nun farklı noktalarında düğün çorbası, yoğurt çorbası gibi isimlerle anılarak da yapılıyor. Pirinç, yoğurt, nane, yumurta, un, sıvı yağ, tereyağı, tuz gibi geleneksel malzemelerle hazırlanan bu lezzet son derece pratik. Elbette kendi damak zevkinize göre farklı malzemeler de eklemeniz mümkün.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin