Kadim topraklar olan Anadolu’nun şehirleri de en az kendisi kadar görkemli bir tarihe sahip. Ülkemizin doğusu ile batısını, kuzeyi ile güneyini birbirine bağlayan Anadolu’nun 5 binlik tarihi ve kültürü ile dikkat çeken şehri Kayseri hiç şüphesiz en değerli kentlerimizden bir tanesi. Onlarca farklı kültüre ev sahipliği yapan Kayseri, 5 bin yıllık geçmişi boyunca biriktirdiği kültürel mirası ile büyülüyor. Bu kültürel birikimin şüphesiz en değerli örneklerinden biri de Kayseri mutfağı olarak karşımıza çıkıyor. Hamur işlerinden otlu yemeklere, etin her türlüsüne dair enfes bir tarifin bulunduğu kayseri mutfağı hem ülkemizde hem de dünyada ünlü. NeredenNereye.com ailesi olarak bugün sizler için Kayseri mutfağının enfes lezzetlerini kısaca derledik. 

Mantı 

Kayseri’nin adı anıldığı zaman mantıdan bahsetmemek büyük bir hata olacaktır sanıyoruz. Şehrin kadim mutfağından çıkmış ve öylesine ünlü olmuş bir lezzet ki mantı, bugün ülkemizin hemen her kentinden aynı şekilde olmasa da farklı türlerinin yapıldığını görmek mümkün. Öylesine seviliyor ki; Kayseri’de de mantının farklı türleri yapılıyor. Ancak en çok tüketilenin hepimizin aşina olduğu minik hamurların içerisine kıyma konularak yapılanı olduğunu söyleyebiliriz. Kayseri mantısının taneleri biraz daha ufak, misket büyüklüğünde oluyor. Yoğurt ve salça sosu ile servis edilen mantıdan uzun uzadıya bahsetmek anlamsız ancak bu kadim lezzeti Kayseri seyahatiniz sırasında ustalarının ellerinden denemek de ayrı bir lezzetli olacaktır. 

Yağlama 

Konya için etli ekmek ne ise Kayseri için de yağlama o diyebiliriz. Hemen her ailenin sofrasında kendisine yer bulan yağlama, incecik açılmış hamurun arasına kat kat serpilen kıyma, domates salçası ve soğanın harmanlanması ile yapılıyor. Yapımı pratik ve bir o kadar da lezzetli. Ancak, Kayseri’de bir ustanın kıvamını tutturmak o kadar da kolay olmasa gerek. Yağma, farklı öğünlerde doyurucu bir lezzet olarak kendine yer buluyor. Genel itibari ile yoğurt ve nane ikilisi eşliğinde servis ediliyor olsa da kendi damak tadınıza uygun şekilde servisinizi düzenleyebilirsiniz. 

Kurşun Aşı 

Kayseri mutfağının en ünlü lezzetlerinden biri olan kurşun aşı dana eti ve nohutla yapılan yöresel bir yemek. Kurşun aşı için kelimenin tam anlamı ile Kayseri mutfağının vazgeçilmezi diyebiliriz. Misket büyüklüğünde köfte harççından yapılma kıyma toplarının nohut ile harmanlanması sonucu ortaya çıkan bu lezzet son derece doyurucu bir o kadar da lezzetli. Domates ve biber salçası ile kavrulma aşaması geçirilen yemek, daha sonra köfte tanelerinin, nohutların eklenerek suda kaynatılması ile tamamlanıyor. 

Pöç 

Pöç, yalnızca kadim Kayseri mutfağı içerisinde deneyimleyebileceğiniz enfes bir lezzet. Aklınızda yer edecek bir kıvamda hazırlanması için uzmanlık isteyen Pöç, kelime anlamı olarak dana kuyruğu demek. Yıkanıp temizlenen dana kuyruğu, parçalara ayrılıp tuz ve karabiber ile süsleniyor. Bu aşamadan sonra iyice una bulunan pöçler, kızgın tava içerisinde mühürleme işleminden geçiriliyor. Yaklaşık 2 -2,5 saat güveçte pişirilen pöçlere ek olarak patates ve damak zevkinize göre baharatlar ekleniyor. 

Nevzine 

Mutfak kültüründen bahsediyorsak, her şehrimizde kendine yer bulan envaı çeşit tatlılardan söz etmeden olmaz. Nevzine de Kayseri mutfaklarının eksik olmayan tatlısı. Kız isteme, söz, nişan, bayram gibi günlerce evlerde mutlaka yapılıyor diyebiliriz. Şerbetinin hazırlanması sırasında doğal pekmez kullanılan bu tatlı Kayseri de bir gelenek olarak, yeni doğum yapmış kadınlara ve şehir dışından gelmiş önemli misafirlere mutlaka ikram ediliyor. 

Develi Cıvıklısı 

Türkiye’de pide ya da pidenin bir türevi yapılmayan bir il bulmanız gerçekten zor. Binlerce yıl boyunca lezzeti ve doyurucu özelliği nedeniyle adeta Anadolu toprakları ile özdeşleşen pidenin bir türü de Kayseri’de yapılan Develi cıvıklısı. Sıklıkla yapıldığı yöreden adını alan bu pide, ince açılmış pide hamurunun üzerine kuşbaşı şeklinde etlerin dizilmesi ve yöreye özel şekilde çitli otlarla baharatların harmanlanması ile yapılıyor. 

Sucuklu Köfte

Hem sucuk hem de köfte Türkiye’nin her kentinden mutlaka tüketilen, onlarca belki de yüzlerce farklı tarifi bulunan iki lezzet. Ancak Kayseri’de yapılan sucuklu köfte gerçekten ustasının elinden denenmesi gereken, sucuğu ve köfteyi harmanlamış bir yöresel yemek. Koyun veya kuzu kıymasında yapılan köftenin çemen ile birleştirilmesi neticesinde hazırlanan sucuklu köfte baharatlarından dolayı sucuğu andırıyor. Ancak, pişirip hazırlandığında kendine özgü enfes bir köfte çeşidi olduğunu tadarak deneyimliyorsunuz. 

Tahinli Katmer 

Tahin, ülkemizin farklı yörelerinde sıklıkla kullanılan bir malzeme. Birçok yöresel lezzet içerisinde tahin ile karşılaşabilirsiniz. Sağlık açısından son derece faydalı olduğunu da ayrıca belirtmek gerek. Tahinli katmer ise Kayser mutfağının vazgeçilmez tatlılarından bir tanesi. Türkiye’nin çeşitli yörelerinde farklı çeşitleri olan katmerin Kayseri usulü ise açılan hamurun üzerine ılık yağ ve tahin karışımı dökülerek sarılmasıyla yapılıyor. İsteğe göre tahin karışımına tozşeker de ekleniyor. Böylece ortaya şahane bir lezzet çıkıyor! 

Pastırma 

Kayseri’nin sembol lezzetlerinden biri haline gelmiş olan pastırma, çok eski bir Türk yemeği olarak hem ülkemizde hem de dünyada oldukça ünlü. Sayısız yemek ile kombine edilerek, lezzetlerine lezzet katan pastırma oldukça basit şekilde çiğ etin onlarca baharat ile harmanlanması sonucunda hazırlanıyor. Gerek zorlu hazırlama süreci gerekse de kalitenin oldukça önemli olması nedeniyle Kayseri’de özenle hazırlanan pastırmalar ilk olarak tercih ediliyor. Kayseri günümüzde çıkardığı işçilik ile dünyanın en önde gelen pastırma üretici konumunda. 

Ayvalı Tahinli Yaprak Sarması 

Kayseri’de tarihi yerleşim alanı olarak anılan Talas bölgesinin yöresel yemeği olan ayvalı tahinli yaprak sarması, ülkemizin hemen her kentinde sofraların vazgeçilmez yemeklerinden olan yaprak sarmasını farklı bir noktaya taşıyor. Taze asma yaprakları içerisine sarılan ayva rendesi, pirinç, şeker, tuz, karabiber gibi malzemelerin harmanlanması ile hazırlanıyor. Yapılış itibari ile kolay olsa da harika bir lezzet ortaya çıkıyor. 

Ülkemizin en ünlü mutfak kültürlerinden biri olan Kayseri mutfağının birbirinden enfes lezzetlerini ustalarının ellerinden denemek için Türkiye’nin her yerinden en uygun Kayseri otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin