Mardin, ülkemizin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde tarihi dokusu, taş evleri, renkli kültürü ve enfes yöresel lezzetleri ile tanınan bir şehrimiz. Kent için Mezopotamya’nın altın şehri demek yerinde olacaktır. Tarihi boyunca birbirinden farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış Anadolu topraklarının özellikle eski Mezopotamya uygarlıklarının kesişim noktasında yer alan Mardin kozmopolit demografik yapısı ile günümüzde de dikkat çekiyor. Kentin tarihi İpek Yolu üzerinde kurulmuş olması çok yönlü ve çok kültürlü bir yapıya sahip olmasında birincil etken olarak görülüyor. Yerleşimin başladığı tarihten günümüze değin farklı medeniyetlere ev sahipliği yapması Mardin’in tarihi ve mimari yapısı üzerinde olduğu kadar yemek kültürü üzerinde de etkili olmuş. Yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi gören kent, mimari ve tarihi dokusu kadar yöresel lezzetleri deneyimlemek isteyenler turistler tarafından da ziyaret ediliyor. 

Mardin mutfağı denildiği zaman binlerce yıl boyunca farklı kültürden beslenen bir mutfak kültürünü düşünmek gerek. Elbette bunlar içerisinde Süryani lezzetleri bir hayli ön plana çıkıyor. Et ağırlıklı bir mutfak olan Mardin mutfağında yemekler bol baharatlı, salçalı ve biber ağırlıklı hazırlanıyor. Mardin seyahatiniz sırasında sofra kültürünün dikkat çeken bir özelliğini hemen fark edebilirsiniz. Mardin’de yemekler, pişer pişmez sıcak olarak gümüş ya da bakır kaplarda servis ediliyor. Görsel olarak güzel durduğu kadar, yemeğin lezzetini koruması için de önemli olduğunu söylemek gerek. Bugün siz sevgili ziyaretçilerimiz için Mardin mutfağının en harika yöresel lezzetlerini kısaca derledik. 

Kibbe 

Mardin içerisinde yörelere göre “Kibbe” ya da “Kibe” olarak anılıyor. Kibbe temelde bir tür işkembe dolması. Kuzu ya da Oğlak işkembesi kullanılarak yapılan bu yemek için, işkembenin taze ve özenli şekilde temizlenmiş olması gerekiyor. İşkembe, titizlikle hazırlandıktan sonra içerisi et, pirinç, nane, yeni bahar ve isteğe bağlı olarak nohut ile dolduruyor. Lezzetinin yanı sıra son derece doyurucu bir lezzet olduğundan da bahsetmek gerek. 

İrok

İrok, Mardin usulü içli köfte olarak bilinen bir tür yöresel lezzet. Bölge sofralarında son derece yaygın olduğunu görmek mümkün. Ancak, içli köfte başlı başına Güneydoğu bölgesinin vazgeçilmez bir lezzeti. Mardin içli köftesini özel kılan ise kullanılan baharatlar ve bin bir emekle hazırlanan köfteler. Kızgın yağda kızartılan köftelerin neden bu kadar ünlü olduğunu tadına baktığımızda hemen anlıyorsunuz. İrok, Mardin seyahatiniz sırasında mutlaka denemeniz gereken yöresel lezzetlerin başında geliyor. 

Mardin’de ayrıca kızartma olarak yapılmasının dışında haşlama olarak da içli köfte yapılıyor. Haşlama olarak yapılan içli köfte ise bölgede “İkbebet” olarak isimlendiriliyor. Klasik içli köfte haricinde haşlama usulü yapılan da son derece lezzetli oluyor. 

Soğan Kebabı

Et yemekleri ile ünlü olan Mardin sofrasında kebabın kendine yer bulamaması bir hayli garip olurdu. Kebab, başlı başına Türk mutfağı ile özdeşleşmiş bir lezzet ve hemen hemen her bölgemizde farklı şekillerde son derece lezzetli olarak yapılıyor. 

Soğan kebabı da Mardin sofralarının kendine has bir lezzeti. Küçük soğanların, içerisi kıymalı harçla doldurulup salça sosu ile kaplandıktan sonra fırına veriliyor. Henüz hazırlanış aşamasında yükselen kokular nedeniyle yemeğin lezzetine dair bir fikir edinebiliyorsunuz. Ancak, dikkat etmelisiniz, seçtiğiniz soğanlar ceviz büyüklüğünü geçmemeli…

Kaburga Dolması 

Kaburga dolması kelimenin tam anlamı ile Mardin mutfağının en iştah kabartıcı et yemeği olabilir. Öyle ki; Bu doyurucu lezzet başlı başına bir sofra için yeterli olacaktır. Bütün bir kaburga kullanılan yemek için içlik hazırlanması kısmında gene kuşbaşı doğranmış dana eti kullanılıyor. Pirinç, çeşitli baharatlar, kuş üzümü ve enva i çeşit malzeme ile hazırlanan bir içlik ile pişen bu yemeği tüketmek günü geçirmeniz için yeterli olacaktır. Hem lezzetli hem doyurucu … Daha ne olsun?

Dobo 

Mardin’in et yemekleri ile ünlü olduğundan bahsetmiştik. Listede görüldüğü üzere neredeyse tüm lezzetler de et ve türevleri kullanılıyor. Kuzu kol ile hazırlan Dobo da Mardin’in en önemli et lezzetlerinden bir tanesi. Büyük bir parça etin, patlıcan ve isteğe bağlı farklı malzemeler ile pişirilmesiyle yapılan bu lezzet son derece doyurucu. 

Firkiye 

Firkiye, Mardin’in en kendine özgü lezzetlerinden bir tanesi. Kuşbaşı doğranmış kuzu etinin temel malzeme olarak alındığı bu lezzetin içerisine çağla da ekleniyor. Hazırlanışı sonunda üzerine limon sıkılarak ve ince ince doğranmış maydanoz serpilerek servis edilen bu yemek son derece farklı bir lezzete sahip. Başka yerlerde benzerini görmek pek mümkün olmadığından Firkiye yemeğini Mardin seyahatiniz sırasında ustalarının ellerinden denemeniz yerinde olacaktır. 

Sembusek 

Pide, Türkiye’nin hemen her ilinde farklı çeşitlerde yapılıyor. Sembusek ise kısaca Mardin usulü pide ya da kapalı lahmacun olarak isimlendirilebilir. Özenle hazırlanan hamurun iç harcının da yöreye özel olarak hazırlanıp, hamur içerisinde fırınlanması ile yapılıyor. Mardin’de özellikle güne başlarken kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi diyebiliriz. Elbette isteğinize bağlı olarak kent sofralarında sık sık kendine yer bulan bu yöresel lezzeti günün her öğününde tüketmeniz mümkün. 

Alluciye 

Sırada gene Mardin’in en kendine özgü lezzetlerinden biri olan erik yahnisi yani yörede bilinen ismi ile Alluciye yer alıyor. Kuşbaşı doğranmış kuzu etinin yahninin temel malzemesi olduğu bu lezzette bu kez sıra dışı olarak kuzu etine erik eşlik ediyor. İlk kez deneyenler için biraz garip gelse de Mardin sofralarında Alluciyeden bir çatal aldıktan sonra fikriniz tamamen değişiyor. Son derece farklı bir lezzet sunan bu yemeğin tarifini seyahatiniz sırasında ustalarından öğrenebilirsiniz. 

Accin 

Görüldüğü üzere Mardin mutfağının yemek zenginliği anlatmak ile bitecek gibi değil. Ancak, şehir ile özdeşleşmiş bir lezzet daha var ki; mutlaka bu listede bahsedilmesi gerek. Accin hem lezzeti ve doyuruculuğu ile hem de görüntüsü ile listede yer almayı hak ediyor. Dana eti, bulgur, yumurta ve isteğe bağlı malzemelerle hazırlanan bu yöresel lezzeti hazırlamak zor olduğundan Mardin seyahatiniz sırasında mutlaka ustalarının ellerinden denemelisiniz. 

Zingil 

Yemek kültürü içerisinde bir tatlıdan bahsetmezsek eksik olur. Bu noktada Mardin’in ünlü lokma tatlısı zingil devreye giriyor. Bilindiği üzere hamurun şerbet içerisinde kızartılması ile hazırlana bu lezzet kentin zengin ve doyurucu lezzetlerinden sonra oldukça iyi gelecektir. 

Mırra

Bunca lezzetin üzerine bir de kahve içilmezse olmaz değil mi? Eğer içtiğiniz kahve size hafif geliyor ve daha zinde tutacak sert bir lezzet arıyorsanız, Mardin’in mırra kahvesi tam size göre… Hazırlanmasından dolayı son derece sert olan kahve, kulpsuz ve Türk kahvesi fincanından bile küçük fincanlar ile servis ediliyor. Tek yudumda içilmesine karşın tüm gün zinde tutacak kadar etkili olduğunu söylemek gerek. 

Mardin’in birbirinden harika yöresel lezzetlerini zaman kaybetmeden denemek için Türkiye’nin her yerinden en uygun Mardin otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin