Dikkat! Selfie Çubuğu Yasaktır

Selfie çağımızın hastalığı… Elbette ki şaka yapıyoruz. Biliyorsunuz Oscar töreninde ünlülerin aynı kareye sığışmaya çalışması ile birlikte bir anda tüm dünyada fenomen olan selfie o yıla damgasını vurmuştu. Neredeyse tüm seyahat acenteleri, reklam ajansları, seyahat bloggerları, sosyal medya fenomenleri bu olayın nimetlerinden sonuna kadar faydalanmayı unutmadılar. Şimdilerde ise neredeyse bir bağımlılık haline geldi. Sosyal medyada günün belirli bir bölümünü geçiriyorsanız, mutlaka ama mutlaka birkaç selfie pozuna şahitlik etmeden hesabınızı kapatamıyorsunuzdur. Böylesine popüler olunca haliyle yan ürünlerde piyasada en çok aranan ürünler arasına girdi ve patladı gitti.. Evet, selfie çubuğundan bahsediyoruz. O yılın taksim meydanında bir iki tur atanlar mutlaka hatırlayacaktır. Özellikle Asya’dan gelen turistlerin elinde boylarınca uzanan selfie çubukları ile birlikte adım başı fotoğraf çektiğini. Elbette ki karşı değiliz, oldukça eğlenceli bir seyahat alışkanlığı haline geldi. Ayrıca sosyal medyadan farklı kültürleri keşfetmeyi seven takipçiler için de her noktada çekilen selfiler ayrı bir arşiv oluşturdu diyebiliriz. Evet, burada Murpy yasaları devreye giriyor ve bunca neşeli, iyi haberden sonra hemen kötü haberi veriyoruz. Nedenini biz anlayamasakta popüler olması ile birlikte dünyanın bazı bölgelerinde selfie çubukları yetkililerce yasaklandı. Peki, hangi alanlara selfie çubuğu ile giremezsiniz, işte size sıralı tam liste 😉

Disney  

Efendim tam da selfie çekmenin moda olduğu zamanda, tam da akın akın yayıldığını dönemde dünyanın en çok ziyaretçi alan bölgelerinden bir tanesi olan Disney kendisine ait tüm alanlarda selfie çubuklarının yasaklanmasına karar verdi. Tabi bu yasak açıklamasının üzerine dünyanın her yerindeki insanlardan gelen tepkilerin önüne geçilmedi. Disney çareyi resmi hesaplarından, “Selfie çubukları hem çalışanlarımız hemde ziyaretçilerimiz açısından güvenlik sorunu,” oluşturuyor minvalinde bir açıklama yapmakta buldu.

Lollapalooza  

Festivalin müziklerine kapılıp birbirinden çılgın şeyler yapmayı kendine görev edinen ziyaretçilerden bıkmış olsalar gerek, Chicago şehrinin en büyük müzik festivali olan Lollapalooza yetkilileri festival alanında selfie çubuğu kullanmayı ve tabi daha bir çok şeyi yasakladı.

The Palace Museum, Pekin

Ta M.Ö 5000’li yıllara kadar uzanan bir kültür. Çin ve onun kültürel devrimleri, gerisinde bıraktıkları pek çok insan tarafından merak ediliyor. Bu devasa imparatorluk özellikle batılı insanlar tarafından keşif gezilerinin en önde bölgelerinden bir tanesi.  Ancak turistlerin gezmeyi çok sevdiği tarihi saray müzesi içerisinde şöyle keyifle bir selfie çekemiyorsunuz. Yetkililer etrafta dolaşan ve belki milyon dolarlık klasik Çin vazolarına çarpma tehditi bulunan çubuklardan pek de hoşlanmışa benzemiyor.

Güney Kore

Evet, listemizin bu sırasındaki ismi görünce biraz şaşırmanız gayet normal. Güney Kore son dönemin en fazla gelişim gösteren ve aynı zamanda teknolojinin merkezi haline gelen ülkelerinden bir tanesi. Ancak ülkede satılan bazı selfie çubuklarının bluetooth aracılığı ile telefonlardaki kişisel bilgilere erişim sağlayabilmesi yetkilileri bir hayli kızdırmış.

Tahoe Gölü, California, Nevada

Aslında bu doğal yaşam parkı içerisinde konulmuş en mantıklı yasaklardan biri diyebilirim. Çünkü bu alan içerisinde 2013 yılı içerisinde yakından yabani bir geyiğin fotoğrafını çekmeye çalışan çiftin başına gelenler biraz korku filmi senaryosunu andırıyor. Yani adı üstünde yabani hayvan bunlar. Evcil kedinizi omzunuza alıp selfie çekmek ile bu parkta yaşayan bir ayıyı arkanıza alıp selfie çekmeyi aynı görmemek lazım.

The Van Gogh Museum, Amsterdam

Efendim aslında yasak olan selfie çekmek değil, fotoğrafa dair her şey yasak diyebiliriz bu müzede. Dünyanın en önemli sanat müzelerinden biri olan bu yerde yetkililer kesinlikle fotoğraf çekilmesine karşılar.

Mekke, Suudi Arabistan

Efendim burada durum biraz karışık aslında. Hepimiz biliyoruz Hac, İslam dininin en önemli ibadetlerinden bir tanesi. İnsanların bu dini görevi yerine getirirken sürekli fotoğraf çekip sosyal medya üzerinde paylaşması pek hoş karşılanmıyor. Ancak kesin olarak yasaklanmış da değil. Bu konuda bazı din büyüklerinin olumsuz yönde eleştirileri mevcut.

Sistine Şapeli,  Vatikan

Bir sanat meraklısının dünyadan ayrılmadan önce kesinlikle görmesi gereken yerlerden 3 tane say deseniz Sistine şapeli bence kesinlikle bu listeye girerdi. O nasıl muazzam bir çalışmadır. Michelangelo’nun muazzam çalışmasının fotoğraflanması 1980 yılından bu yana yasak. Bu eşsiz eser yalnızca insan hafızasına sunulmuş durumda.

Garoupe Beach, Fransa

Fransa’nın en güzel plajlarından biri olan Garoupe plajına selfie çubuklarının girmesi yasak. Fransızlar buraya kadar böylesi bir güzelliğin içerisinde sürekli olarak fotoğraf çekmeyi isteyen kişilerden bir hayli rahatsız oluyorlarmış. Ne kadar özgürlük kavramını zedeleyen bir karar orası bizim tartışma konumuz değil elbette.

Boğa Yarışları, Pamplona

Efendim selfie çılgınlığının ne boyuta ulaştığının en güzel örneklerinden biri aslında bu etkinlik. Düşünün, arkanızdan yüzlerce çılgın boğa üzerinize doğru koşuyor ve siz o kaosun ortasında durup, “Merhaba boğa kardeş, bir selfie yapalım mı,” diyorsunuz. Pek akıl karı bir davranış elbette. Gene de ziyaretçilerin bu yönde eğilimleri olmuş olsa gerek ki selfie burada yasaklanmış.

Efendim selfie çubukları ile giremeseniz de listemizde yer alan yerler seyahat severlerin görmesi gereken yerler arasında, bu noktalara zaman kaybetmeden seyahat etmek için yolculuğunuza NeredenNereye.com üzerinden uçak bileti satın alarak başlayabilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin