Rusya, tartışmasız dünyanın en büyük ve en güçlü ülkelerinden bir tanesi. Soğuk coğrafyası ve geniş toprakları ile birbirinden farklı kültürlere ev sahipliği yapması onu aynı dünyanın en ilgi çekici ülkelerinden biri haline getiriyor. Ancak farklı ve zorlu coğrafyası nedeniyle dünyanın geri kalan toplumlarından farklı bir kültürel yapıya sahipler. Mutfak kültürünün de toplumların tarihi birikimi ile ilgili olduğunu göz önüne alırsak Rus mutfağı da kendine özel enfes lezzetlere ev sahipliği yapıyor. Çeşitli kültürlerin yemek zevkinden de etkilenen Rus mutfağı oldukça geniş bir lezzet yelpazesi ile karşımıza çıkıyor. Peki, Rusya’da ne yenir? Yakın zamanda bu topraklara bir seyahat düzenlemeyi düşünenler için Rus mutfağından harika lezzetleri sizler için derledik. 

Solyanka 

Solyanka, Rus mutfağının en ünlü lezzetlerinden bir tanesi diyebiliriz. Bu harika lezzet, hem kendi başına bir öğün olarak hem de ara yemek olarak tüketilebilir. İçerisinde kullanılan malzemeler bakımından son derece zengin olan bu yemeği, lezzetin yanı sıra bir o kadar da doyurucu. Solyanka içerisinde, sosis, sığır eti, domuz pastırması ve daha başka çeşit et türleri yer alıyor. Aynı zamanda sebze türlerinden patates, soğan, lahana ve havuç gibi bitkiler de içerisine ekleniyor. En önemli noktası ise her biri farklı bir tada sahip olan bu malzemeleri ahenk içerisinde harmanlayabilmek. Bu nedenle evde denediğinizde ilk seferinde çok başarılı bir iş ortaya çıkarmak hayli zor. Rusya seyahatiniz sırasında ustalarının ellerinden yemenizde fayda var. 

Pirozhki 

Türk mutfağındaki karşılığı poğaça olan Pirozhki de bizde olduğu gibi Rus mutfağında bir hayli ünlü. İster pişirerek isterseniz de kızartarak bu lezzeti hazırlamanız mümkün. İçerisine lahana, peynir, sosis gibi tercihinize göre değişen harçlar hazırlayabiliyorsunuz. Puf börek şeklinde karşınıza çıkan bu lezzet Rusya’da son derece ünlü olduğundan gittiğiniz her noktada karşınıza çıkabilir. Yapımının da son derece basit olmasından dolayı sıklıkla tercih edilen bir lezzet. 

Pelmeni 

Pelmeni, bizdeki karşılığı ile mantı olarak tanımlanabilir. Mantı, yalnızca Türk ve Rus mutfağında bulunmuyor elbette. Her ülkede mantıyı oldukça andıran bir tarif bulmanız mümkün. Rus mantısı olarak bilinen Pelmeni de ziyaretçilerin en çok denediği ve yerel halkın son derece sevdiği lezzetlerden bir tanesi. Rusya’nın geleneksel yemekleri arasında ilk sıralarda bulunan pelmeni son derece lezzetli. Kıyma ile doldurulmuş bohça şeklindeki hamurla hazırlanan bu lezzet üzerine tereyağı eklenerek servis ediliyor. Elbette mantıdan bildiğimiz üzere son derece doyurucu bir yöresel lezzet. 

Blini 

Güzel bir Rus kahvaltısı tasvir ettiğinizde blini mutlaka sofralarda kendisine yer buluyor. Bu lezzet, Rusya’nın geleneksel kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanesi. Bir nevi krep olarak tasvir edebileceğimiz bu lezzet üzerine bal, havyar, çikolata gibi lezzetlerin eklenmesi ile servis ediliyor. Ayrıca Rusya özelinde sıklıkla kullanılan yerel soslar da bu kreplerin üzerine sıklıkla ekleniyor. Doyurucu olması yanı sıra sonradan eklenen malzemeler ile güne enerjik başlamanız için harika bir lezzet haline dönüşüyor. Ancak yalnızca kahvaltı olarak düşünmemelisiniz, blini günün her öğününde rahatlıkla tüketebileceğiniz bir lezzet. Rusya seyahatiniz sırasında mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden bir tanesi. 

Havyar

Havyar, Rus mutfağının global anlamda kesinlikle sembol haline gelmiş lezzetlerinden bir tanesi. Dünyanın her ülkesinde bir şekilde tüketiliyor diyebiliriz. Ancak, tarifsiz lezzetinin yanı sıra oldukça pahalı olması nedeniyle insanların ulaşmakta zorlandığı bir lezzet, bir meze diyebiliriz. Havyar bulunduran restoranlarda hem kahvaltılar da hem de her türlü yemeğin yanında tüketebiliyorsunuz. Elbette ana vatanında denemek istiyorsanız, seyahatiniz sırasında bunun için de bir ekstra bütçe düşünmelisiniz. Gezginler özellikle Rusya’da krep üzerine sos olarak kullanılan havyarın mutlaka denenmesi gerektiğini dile getiriyor. 

Smetana 

Aslında bir sos, krema olarak tanımlayabileceğimiz Smetana Rusya’ya özgü olmasının yanı sıra özellikle borsch çorbasının içerisinde kullanılmasından dolayı listemizde yer alıyor. Bilindik krema tadından farklı olarak, ekşi bir tadı bulunan bu sos Rus mutfağının yöresel lezzetleri ile harika bir uyum içerisinde. Bu nedenle de Rusya’da tüketilen birçok yemeğin içerisinde sıklıkla görebilmeniz mümkün. Rusya seyahatiniz sırasında özellikle borsch çorbası üzerinde kullanılan smetana tüketmeniz şiddetle tavsiye ediliyor. 

Knish 

Knish, Rus mutfağının en ünlü hamur işi lezzetlerinden bir tanesi. Sevimli, küçük hamur parçalarının içerisinin bohça şeklinde kıyma, patates gibi isteğe bağlı olarak malzemelerle doldurulması ile hazırlanan bu lezzet sıcak sıcak tüketiliyor. Soğuk iklimi ile ünlü olan Rus coğrafyasında knish özellikle yanında sıcak bir içecek ile içinizi ısıtan koyu bir sohbet eşliğinde tüketiliyor. Knish, sofralarda genellikle atıştırmalık olarak yerini alıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin