Ramazan Bayramı’nda Sokağa Çıkmaya Yasağı ve Detayları 

Hepimizin uzun süredir odak noktasında olduğu gibi Koronavirüs tüm Dünyada etkilerini göstermeye devam ediyor. #Evdekal çağrısı kapsamında sosyal izolasyon adına herkesi tedbirli olmaya ve sosyal mesafeyi korumaya davet ediyoruz. Dünyanın farklı köşelerinde karantina süreci boyunca farklı önlemler uygulanıyor. Ülkemizde uygulanan sokağa çıkma yasağı işlemlerini de yakından biliyoruz. Neredeyse düzenli hale gelmiş olan sokağa çıkma kısıtlamaları herkesin takip ettiği bir haber durumunda. Resmi tatillerde özellikle uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları birçok soruyu da akıllara getiriyor.

NeredenNereye.com ailesi olarak Ramazan Bayramı’nda arefe gününden bayramın son gününe kadar 23 -26 Mayıs tarihleri arasında 81 ilimizin tamamında uygulanacak sokağa çıkma yasağının detaylarını sizinle paylaşıyoruz. 

81 İlde Sokağa Çıkma Yasağı

Yapılan kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ramazan Bayramı’nda sokağa çıkma yasağı uygulanacağını belirtmişti. İçişleri Bakanlığı da bir genelge yayınlayarak uygulanacak olan sokağa çıkma yasağının detaylarını belirtti. Peki, bayramda sokağa çıkma yasağında nereler açık olacak, kimler muaf tutulacak bu soruların cevaplarını okuyucularımız ile paylaşıyoruz. 

– Arefe gününden bayramın son gününe kadar 23 -26 Mayıs’ta 81 ilimizin tamamında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır. 

– 21 Mayıs Perşembe ve 22 Mayıs Cuma günü market, bakkal, kasap, manavların yanı sıra kuruyemişçiler saat 23:00’a kadar faaliyetlerini devam ettirebilecek. 

– Kısıtlamanın olduğu 23.05.2020 Cumartesi günü market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek, vatandaşlarımız (65 yaş ve üzeri ile 20 yaş ve altında bulunanlar hariç olmak üzere) zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelli vatandaşlarımız hariç) ikametlerine en yakın market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçilere gidip gelebilecektir. Aynı saatler arasında market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler evlere/adrese servis şeklinde de satış yapabileceklerdir.

– Pazar, pazartesi ve salı günleri üç gün boyunca market, bakkal, kasap, manav, kuruyemişçiler ve online satış yapan işletmeler kapalı olacak. 

– Sokağa çıkma yasağı uygulandığında en çok merak edilen işletmeler fırınlar gibi unlu mamüller satışı yapan yerler oluyor. Cumartesi, pazar, pazartesi, salı günleri ekmek üretimin yapıldığı üretim yerleri ve satış bayileri aynı zamanda tatlı üretiminin yapıldığı yerler ve satış bayileri açık olacak. 

-Cumartesi, pazar, pazartesi, salı günleri vatandaşların dışarı çıkamadığı saatlerde tatlı satışı yapan iş yerleri sadece eve/adrese servis şeklinde satış yapabileceklerdir. 

– Ramazan Bayramı’nda sokağa çıkma yasağının uygulandığı dönemde lokanta ve restoran tarzı iş yerleri evlere paket servis olarak çalışabilecek. 

– İlaç, tıbbi cihaz, tıbbi maske ve dezenfektan üretimi yapan iş yerleri çalışmasını sürdürebilecek. 

– Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler, veteriner klinikleri ve hayvan hastaneleri çalışmaya devam edecek.

– Havalimanları, limanlar, sınır kapıları, gümrükler, karayolları, huzurevleri, yaşlı bakım evleri, rehabilitasyon merkezleri, Acil Çağrı Merkezleri, AFAD Birimleri, Vefa Sosyal Destek Birimleri, Göç İdaresi, PTT vb. Yasağın uygulandığı tarihler kapsamında çalışmasına devam edebilecek. 

– Her 50 km için belirlenmek şartı ile otoyollar üzerinde akaryakıt istasyonları çalışmasına devam edecek. 

– Doğalgaz, elektrik, petrol sektöründe stratejik olarak faaliyet yürüten büyük tesis ve işletmeler (Rafineri ve petrokimya tesisleri ile termik ve doğalgaz çevrim santralleri gibi) çalışmalarına devam ederek vatandaşlara hizmet sunacaklar. 

– İçme suyu dolum tesisleri, gazete ve mutfak tüpü dağıtımını yapan şirketler, hayvan barınakları, hayvan çiftlikleri, hayvan bakım merkezleri, sağlık hizmetlerinin kapasitesini yükseltmeye yönelik acil inşaat yapılan işletmeler yasak boyunca çalışmalarına ve hizmetlerine devam edebilecekler. 

– Bulunduğu yerin İl/İlçe Hıfzıssıhha Kurulu tarafından izin verilmesi şartı ile makarna, un ve unlu mamüller, süt, et, balık üretimi ile gibi temel gıda maddelerinin üretiminin yapıldığı tesisler ve kâğıt, kolonya üretimi başta olmak üzere hijyen malzemeleri ile bu malzemelerin üretimi için ihtiyaç duyulacak hammaddelerin üretiminin yapıldığı tesisler de bu süreç boyunca çalışma faaliyetlerine devam edebilecekler. 

– Yurt içi ve yurt dışı lojistik sağlayan firmalar, oteller ve konaklama yerleri, gıda, temizlik ve ilaç gibi sektörlere ambalaj sağlayan işletmeler çalışmalarına devam edebilecek. 

NeredenNereye.com ailesi olarak #Evdekal önlemleri kapsamında tüm okuyucularımızdan sosyal izolasyonu korumalarını rica ediyor, sağlıklı ve mutlu bayramlar diliyoruz. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin