Hepimizin bildiği gibi tüm Dünya’da ve Türkiye’de 2020 yılı oldukça zorlu başladı. Çin’in Wuhan bölgesinde yayılmaya başlayan Covid – 19 virüsü çok sayıda ülkede yayılmaya başladı ve neticesinde farklı ülkelerde farklı uygulamalar ile salgının önüne geçilip sağlık sistemlerinin aşırı yüklenmeden dolayı çökmesi engellenmeye çalışıldı. Ülkemizde de bu süreç boyunca hepimizin bildiği farklı uygulamalar yürürlüğe konuldu. Otobüs yolculuklarına getirilen kısıtlamalar da salgın döneminde Türkiye’de uygulanan önlem kararlarından biriydi. Otobüs yolculuklarında taşıma kapasitesinin yarıya düşürülmesinden sonra otobüs firmaları zarar etmemek için otobüs biletlerinde yüksek fiyat uygulamasına başvurdu. Ancak son günlerde ülkemizde vaka sayılarının olumlu yönde açıklanması ve normalleşme sürecine geçilmesi ile birlikte otobüs seyahatlerinde yolcu sayısının arttırılmasının ardından otobüs biletlerinde yüksek fiyat uygulamasından feragat edilerek büyük oranda indirim uygulanacağı açıklandı. 

Karayolu ile seyahat eden ve yolculuklarında otobüs kullanmayı tercih eden yolcuların mağdur edilmemesi amacı ile uygulanan otobüs biletlerinde tavan fiyat uygulaması üzerinden indirim yapılacağı açıklandı. Daha öncesinde uzmanlar otobüs biletlerinde otobüs firmalarının çok yüksek rakamlar ile otobüs bileti satışında bulunmasını engellemek amacı ile sefer uzunluğuna bağlı olarak tavan fiyat uygulaması belirlemiş ve yürürlüğe koymuştu. Daha önceki karar ile 31 Temmuz tarihine kadar yürürlüğe alınan otobüs biletlerinde tavan fiyat uygulamasında yüzde 25 indirim yapılması kararı alındı. Bu karara bağlı olarak artık yolcular aynı aileden olmak kaydı ile yan yana oturabilecek ve İstanbul – Ankara arasında sefer düzenleyen firmaların söz konusu güzergahtaki otobüs biletlerini 120 TL’den alabilecek. 

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan ve Ulaştırma Bakanlığı tebliğinde değişiklik öngören tebliğe göre, karayoluyla yurt içi yolcu taşımasında tavan ücretlerde yapılan indirim sonrası; gidilen mesafeye bağlı olarak 70 TL ile 375 TL arasında ücret ödenecek. Yolcuların bildiği gibi daha öncesinde yayınlanan karar seyahat edenlerin yüksek fiyatlar karşısında mağdur olmasını önlemek amacı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı kararı ile uygulamaya alınmıştı. 14 Mayıs tarihinden itibaren geçerli olan bu kararlar ile otobüs firmalarının sefer düzenlediği güzergahların uzunluğu göz önüne alınarak hem firmaların hem de yolcuların zarar etmemesi adına tavan fiyat uygulamasına gidilmişti. Ancak ülkemizde Covid -19 salgın durumunun iyiye gitmesinin ardından normalleşme süreci ile birlikte otobüs firmalarının taşıyabilecekleri yolcu sayısı da arttırıldı. Bu durumu göz önüne alan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı daha önce yayınlamış olduğu kararname de değişikliğe giderek otobüs biletlerinde uygulanan tavan fiyat uygulamasında yüzde 25 indirime gitti. 

NeredenNereye.com ailesi olarak tüm Türkiye’ye sağlıklı ve mutlu günler dileriz. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin