“Aça dokuz yorgan örtmüşler gene de uyuyamamış.” -Atasözü-

Yemek bir toplumun kültürünün en önemli parçalarından bir tanesidir. Toplumun beslenme alışkanlıkları, ikram gelenekleri, yaşamı yemek kültürü üzerinde her zaman etkili olmuştur. Bir seyahat severin de en büyük tutkularından biri keşfettiği yerlerin eşsiz yöresel lezzetlerinin tadını çıkarmaktır. Durum böyle olunca Türkiye için yaklaşık 700 yıllık bir egemenliğe sahip olan Osmanlı’dan söz etmek olmaz. Osmanlı kendi döneminde üç kıtaya hükmetmiş ve onlarca kültürün birbiri ile harmanlanarak ortaya bir kültür mozaiği çıkmasına neden olmuştur. Aynı zamanda bizlere bugün tüm dünyada tanınan bir yemek kültürünü de miras bırakmıştır. Türk mutfağı içerisindeki birbirinden renkli yemek tarifleri ve eşsiz lezzetleri ile Avrupa’nın en değerli mutfaklarından biri olarak kabul edilmektedir.  Bugün bir yandan seyahat ederken bir yandan ünü ülkeleri aşmış yöresel lezzetleri tatmaktan geri kalmayanlar için Osmanlı’dan kalan beş yöresel lezzeti listeledik.

Türk Kahvesi

Türk mutfağı denildiğinde akla ilk gelen içeceklerden bir tanesidir Türk Kahvesi. Üstelik yalnızca ülkemizde değil tüm dünyada da oldukça ünlüdür. Kendine has bir yapımı ayrıca az bilinen sunum şekilleri vardır. Günde bir fincan Türk kahvesi sağlık açısından da oldukça yararlı olup, enerji verir. Türk kahvesi denilmesinin nedeni Afrika bölgesinden gelen kahve çekirdeklerini bize ait olan özel bir yöntem ile kavrulması ve hazırlanmasıdır. İyi bir Türk kahvesi hazırlamak yemek dünyası içerisinde bir sanattır denilebilir. Halk arasında bol köpüklüsü makbuldür ancak bunu herkes başaramaz. Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırının olduğu topraklarda bu enfes lezzetin ne kadar değerli olduğunu anlamak zor olmasa gerek. Bol köpüklü Türk Kahvesini ikram ederken yanında Türk lokumu ile servis etmeyi unutmamanızı tavsiye ederiz.

Ezo Gelin Çorbası

Çorbalar hemen hemen dünya mutfağının her bölümünde yer alan lezzetlerdir. Söz konusu köklü geçmişe sahip olan Türk mutfağı olduğunda da ön planda yer alırlar. Sofralarımızda yemekten önce bir kase çorba sunulmadığı pek görülmez. Türk mutfağı içerisinde hepsi birbirinden lezzetli onlarca çorba tarifi bulabilirsiniz. Türk mutfağında yer alan çorbalardan en ünlülerinden bir tanesi de ezo gelin çorbasıdır. Hemen hemen her yörede yapılmasına karşın içerdiği malzemeler ve hazırlanış şekli ile yöreden yöreye farklılık gösterir. Bir çok malzemenin bir araya getirilip kurutulması ile hazırlanan ezo gelin çorbası besin değeri açısından son derece zengindir. Karadeniz bölgesininde hazırlanmış bir ezo gelin çorbasını tatmanızı tavsiye ederiz.

Güllaç

İçerisinde bulunduğumuz Ramazan ayı içerisinde ismi en çok anılan tatlılardan bir tanesidir. Hafif bir tatlı olması nedeni ile özellikle ramazan ayı içerisinde iftardan sonra tüketilmesi ile ünlü olan bir tatlıdır. Ustasının ellerinde yapıldığında kendisine hayran bırakan bir tatlı olma potansiyeli yüksektir. Osmanlı döneminde yapım aşamasında bal kullanılan bu tatlı için günümüzde şeker kullanılmaktadır. Bu nedenle güllaç yapımında usta ellerin ortaya çıkardığı bir güllaç yemek ayrıcalık olacaktır.

Kuzu Kapama

Saray mutfağında etli yemekler oldukça büyük yer kaplamaktadır. Et ise Osmanlı’nın vazgeçemediği yemek malzemelerinden bir tanesiydi. Hatta kimi tarihçileri bakarsanız, Osmanlı mutfağında fazla et tüketilmesinden dolayı saray halkı gut hanesinden mustarip. Saray mutfağına dahil olan etli yemeklerin en ünlülerinden bir tanesi de kuzu kapamadır. Taze kuzu ile usta bir aşçının yapıldığında tekrar tekrar yemek isteyeceğiniz unutulmaz bir lezzet ortaya çıkmaktadır. Genel olarak yanında pirinç pilavı ile ikram edilir.

Zeytinyağlı Yaprak Sarması

Benim de favori lezzetlerimden biri zeytinyağlı yaprak sarması bizlere Osmanlı mutfağından miras kalmış en değerli yemeklerden bir tanesidir. Ülkenin hemen hemen her yöresine yayılmış ve afiyetle tükettiğimiz bir lezzet haline gelmiştir. Annemin zeytinyağlı yaprak sarması konusunda oldukça iddialı olduğunu da belirtmek isterim. Anneme göre işin püf noktası kesinlikle taze asma yaprağı bulmakta yatıyor. Özellikle henüz yaprak damarları kalınlaşmamış genç asma yaprağı ile hazırlanan zeytinyağlı dolmaları yemesi ayrı bir keyif.

Listemizde yer alan Osmanlı mutfağının en değerli lezzetlerini yada çok daha fazlasını meşhur olduğu yörelerde ustalarının ellerinden yemek için yolculuğunuza NeredenNereye.com üzerinden en uygun otobüs yada uçak biletlerini satın alarak başlayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin