İnsanlar ve hayvanların dostluğu üzerine birçok kitap, film,dizi gibi esere rastlamışsınız ya da duymuşsunuz. Küçük sevimli dostlarımız, kimi zaman bize birçok insandan çok daha yakın bir konumda bulunabiliyorlar. Onlarla geçirdiğimiz uzun yıllar boyunca paylaştığımız anılar ve karşılıklı sevgi eşine ender rastlanır bir birlikteliği beraberinde getiriyor. Henüz yavru iken beraber bir yola çıktığımız sevimli dostlarımız; kedimiz, köpeğimiz, kuşumuz belki de ailemizin ayrılmaz bir parçası haline gelebiliyorlar. Hal böyle olunca onları her daim yanımızda görmek istiyoruz. Bir yandan evcil hayvanımızla neşeli zamanlar geçirirken diye yandan bir yolculuğa çıkmamız gerektiğinde bir sorun da başlıyor. Yolculuk sırasında küçük dostumuzun sağlık koşullarının iyi şekilde sağlanmasından yolculukta bizimle seyahat edebilecek olmasına kadar farklı sorunlarla karşılaşıyoruz. Bu yazımızda küçük dostlarından ayrılmak istemeyen seyahat severler için sevindirici bir haberimiz var.

Otobüs yolculuklarımızda bizler ve sevimli dostlarımız; evcil hayvanlarımız için yeni bir dönemin başlangıcından söz edebiliriz. Hepimiz bildiği üzere bundan önce şehirler arası yolculuklarda evcil hayvanlarımız yalnızca kafes içerisinde bagaj bölümünde gitmesine olanak tanınıyordu. Ancak Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre aşı karneli kedi, köpek ve kuş gibi evcil hayvanlar, yolcunun kucağında veya oturduğu koltuğun ön bölümünde otobüslerde bizimle birlikte seyahat edebilecek.

10 Ocak tarihli Resmi Gazete’de Ulaştırma Bakanlığı’nın, Kara yolu Taşıma Yönetmeliği’nde değiştirdiği madde şu şekilde yayımlandı:

MADDE 5 – Aynı yönetmeliğin 38’inci maddesinin maddesinin altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(6) Aşı karneli kedi, köpek (tehlike arz edenler hariç) ve kuş (saka, muhabbet ve kanarya) gibi evcil hayvanlar, özel kafesleri kilitli olmak şartıyla bagaj taşımaya mahsus bölümün dışında hayvan sahibi yolcunun kucağında veya oturduğu koltuğun önünde de taşınabilir. Gerekli hallerde, yolcu alınmaksızın evcil hayvanların taşıtın içinde taşınabileceği özel sefer düzenlenebilir. Bu fıkraya uymayan yetki belgesi sahiplerine 2 uyarma verilir. ”

Görüldüğü üzere Ulaştırma Bakanlığı’nın yaptığı değişiklik üzerine evcil hayvanlarımızla yurt içinde gerçekleştirebileceğimiz şehirler arası otobüs yolculuklarının tamamında sevgili dostlarımızla birlikte seyahat edebileceğiz. Yayınlanan bu karar hayvanseverleri mutlu etse de her kesim için bunu söylemek mümkün değil. Toplumun bazı kesimlerinin karara olan olumsuz tutumları sosyal medya üzerinde kendine yer buldu.

Evcil Hayvanı ile Seyahat Edeceklere Tavsiyeler

Evcil hayvanı ile birlikte seyahat edecekler için öncelikle belirtilmesi gereken konuşu ki; kara, deniz vb. hangi ulaşım yolunu seçerseniz seçin hayvanınızı uyutmayın. Birçok otobüs firması yolculuğunuz sırasında köpeğin uyutulmuş olmasını istiyor ancak uzman veterinerler ile görüşme yapıldığında bu tamamen karşı olduklarını söylesek yeridir. Elbette bunun bir nedeni var. Uyutma işlemine maruz bırakılan evcil hayvanınızın seyahat sırasında dilinin boğazına kaçarak boğulmaya sebep olmasının çok olası bir durum olduğunu belirtiyorlar. Ayrıca buna göre daha masum görünen sakinleştirici ilaçlar da veterinerlere göre uygulanmaması gerekenler arasında yer alıyor. Bu ilaçlar hayvanınızın solunumun hızlanmasına neden olduğundan yolculuk sırasında oldukça sıkıntılı zamanlar geçirmesine neden olabiliyor. Uzman veterinerler evcil hayvanla seyahat edilmek istediğinde en uygun aracın araba olduğunu, uçakta sarsıntılı kargo yolculuklarının kötü sonuçlar doğurabileceğini bildiriyor. Araba yolculuğu uzun mesafe olsa dahi evcil hayvanınız sizinle birlikte olduğundan kendini güvende hissediyor ve özgürce verebildiğiniz molalar sayesinde ihtiyaçlarını rahatlıkla giderebiliyor.

Eğer köpeğiniz ile birlikte uzun bir yolculuğa çıktıysanız aklınızda bulundurmanız gereken en önemli konulardan biri de; köpeklerin ısıya son derece duyarlı oldukları. Biz insanların rahatlıkla oturabildiği sıcaklık ve ortamlarda onlar daralabiliyor. Bu nedenle uzun yaz günleri boyunca yolculuk yaparken köpeğinizi asla arabada bırakmayın. Elbette bütün bir yolculuk deneyimden önce evcil hayvanınızı uzman bir veterinere getirerek tavsiyesini almak son derece yerinde olacaktır.

Türkiye’nin her yerine evcil hayvanınızla seyahat edebilmek için en uygun otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin