Bize oldukça uzun süredir ev sahipliği yapan mavi gezegenimiz Dünya, pek çok farklı doğa olayına tanıklık etmemize olanak sağlıyor. Gezginlerin bazen yalnızca bu eşine ender rastlanan doğa olaylarına tanıklık etmek için Dünya’nın farklı noktalarından belirli bölgelere seyahat ettiğini biliyoruz. 

İnsanı büyüleyen doğa olayları dediğimizde, şüphesiz Kuzey Işıkları (Aurora Borealis) aklımıza ilk gelenlerden bir tanesi oluyor. Doğanın gökyüzünü rengarenk boyadığı bu eşsiz tabloyu en yüksek ihtimalle görebileceğiniz zamanlar Aralık – Mart arasında bulunuyor. 

Koronavirüs sebebi ile evden çıkmadığımız bugünlerde Kuzey Işıkları’nı nasıl ev ortamına taşıyabileceğinizden bahsedeceğiz. 

Dilerseniz öncelikle normal zamanlarda Dünya üzerinde Kuzey Işıkları’nı en şekilde gözlemleyebileceğiniz noktaları kısaca listeleyelim.

kuzey-ışıkları

Dünya Üzerinden Kuzey Işıklarını İzleyebileceğiniz Yerler

Alaska 

Kuzey Kutbu’na oldukça yakın bir konumda yer alan Alaska biraz zorlu bir coğrafya aynı zamanda ulaşmak için oldukça mesafe kat etmeniz gerekiyor. Buna karşın Alaska’da Kuzey Işıkları’nı görmeyi garanti altına alabiliyorsunuz diyebiliriz. Özellikle de Fairbanks’teki Denali Milli Parkı, Ağustos sonundan Nisan ortasına dek bu harika doğa olayını izlemek için ziyaretçilerine son derece geniş olanaklar sunuyor. Alaska’da Kuzey Işıkları’nı yakından görebilmek için bu konuda bilgilendirme sağlayan hava durumlarını takip edebilir ya da farklı turlara katılabilirsiniz. 

Grönland

Büyük bir çoğunluğu buzla kaplı olan bu ada seyahat etmek için oldukça zorlu koşullara sahip. Ancak Kuzey Işıkları gibi bir doğa olayını mutlaka görmek istiyorum derseniz tam size göre diyebiliriz. Grönland yılın neredeyse tamamında ve üstelik adanın hemen hemen her yerinden Kuzey Işıkları’nı görme imkanı sunuyor. 

Norveç

Ekim ve Şubat ayları arasında Norveç’in belirli bölgelerinde Kuzey Işıkları izlenebiliyor. Ren geyiği ve kutup ayıları gibi canlı türlerini de görebileceğiniz Svalbard Adası, kendine özgü doğası ile dünya genelinden pek çok gezginin uğrak noktası olan Lofoten Adaları bölgede Kuzey Işıkları’nı en iyi şekilde izleyebileceğiniz noktalar arasında. Norveç’in en büyük şehirlerinden biri olan Tromso da Kuzey Işıkları’nın harika şölenine tanıklık edebileceğiniz noktalardan bir tanesi. Kuzey’in harika fiyordları görmek için seyahatiniz boyunca gemi turunu çıkabileceğinizi de unutmayın.

Finlandiya

Kuzey Işıkları, Finlandiya’nın kuzey kesimlerinde son derece iyi şekilde gözlemlenebiliyor. Dünya’nın farklı bölgelerinden insanlar Kakslauttanen ve Luosto bölgelerine Kuzey Işıkları’nın görsel şölenine tanıklık etmek için geliyor. Burada ziyaretçilerin bir yandan konforu yakalamaları bir yandan da bu görsel şölene tanıklık etmeleri için camdan tavanları olan eskimo evlerinde konaklamalarına da olanak tanıyor. Ayrıca tatiliniz boyunca geleneksel Fin saunalarında, ren geyiği safarilerinde ve el değmemiş doğal parklarında harika vakit geçirebilirsiniz. 

İzlanda 

İzlanda, buzulları, sıcak su kaynakları, devasa şelaleleri ve volkanik dağları ile Dünya’nın farklı köşelerinden ziyaretçileri ağırlayan bir turizm bölgesi. Bütün bu doğal güzelliklerinin üzerine bir de Kuzey Işıkları’nın görsel şöleni eklendiğinde neden her yıl binlerce insanın İzlanda’ya akın ettiğini anlamak zor değil. Hava koşullarına bağlı olarak İzlanda’nın başkenti Reykjavik’te bile Kuzey Işıkları’nı gözlemleyebilmeniz mümkün. 

Kanada 

Işık kirliliğinin olmaması nedeni ile Kanada da Kuzey Işıkları’nı izleyebilmek için uygun noktalardan bir tanesi. Kanada’da birçok noktadan görülebilen Kuzey Işıkları’nı izlemek için en uygun noktalar arasında Yukon ve kuzeyde yer alan milli parklar gösteriliyor. Kanada’da göz alabildiğince uzanan eşsiz doğa manzaraları eşliğinde tatilinizi daha renkli bir hale getirirken bir ressamın tablosunu andıran bu ülkede bol bol fotoğraf çekmeyi de unutmamanızı tavsiye ederiz. 

İsveç

İsveç’in en kuzeyinde bulunan Kiruna bölgesi hava kirliliğinden uzak karanlık geceleri nedeni ile Kuzey Işıkları’nı en iyi şekilde gözlemleyebileceğiniz bir diğer nokta. Abisko Milli Parkı ise ülkede Kuzey Işıkları’nı izlemeyi çok daha özel bir hale sokuyor. Burada bir ucundan baktığınızda sonsuza dek uzanıyormuş gibi görünen göl yüzüne düşen Kuzey Işıkları doğanın ziyaretçilerine sunduğu bu enfes gösteriyi çok daha ilgi çekici hale getiriyor. 

Kuzey Işıkları’nı Evinizden Canlı İzleyin!

Tüm Dünya’nın Koronavirüs ile mücadele ettiği şu günlerde uzmanlar insanlara #Evdekal çağrısında bulunuyor. Sosyal izolasyon sağlayarak hastalığın yayılmasını engellemek adına bu çağrıya kulak vermek son derece önemli. Hem evde kalıp hem de doğanın bize sunduğu bu harika gösteriyi Kuzey Işıkları’nı kaçırmak istemeyenler için Kanada’dan harika bir çözüm sunuluyor. Tüm Dünya’da hayatın durma noktasına gelmesi nedeni ile birçok ülkeden farklı amaçlar ile canlı yayınlar yapılıyor. Şimdi evimizin sıcacık ortamında otururken canlı olarak izlemek için bizlere bir seçenek daha sunuluyor. Artık Kuzey Işıkları’nı aşağıda paylaşacağımız adresten oturma odanızda canlı olarak izleyebilirsiniz. 

Kuzey Işıkları’nı Nasıl Canlı İzlerim?

Aşağıdaki adresi kopyalarak yada tıklayarak canlı yayına ulaşabilirsiniz. Bu arada küçük bir not: Kuzey ışıklarını görebilmek için saat farkını hesaplamanız gerekiyor. Kuzey ışıkları gece, ışığın en az olduğu zamanda en iyi yansımalarını veriyor. Canlı yayın Kanada’da olduğundan dolayı Türkiye’den izlemek istiyorsanız sabah saatlerini seçmelisiniz. 🙂

(https://explore.org/livecams/aurora-borealis-northern-lights/northern-lights-cam)

NeredenNereye.com ailesi olarak sosyal izolasyonun son derece önemli olduğu şu günlerde herkese #Evdekal çağırısında bulunuyor ve sağlıklı günler diliyoruz. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin