kampcilikDünya genelinde bir pandemi ile mücadele ettiğimiz şu dönemde birçok insan için uygulanan tedbirler ve karantina nedeni ile son derece zorlu geçiyor. Bu dönem seyahat planı yapmak için pek de uygun değil ancak gene de kalabalıktan uzakta, sessiz, sakin doğanın kollarında olmak, açık hava ile buluşmak isteyenler var. Doğanın insanın fiziksel ve ruh hali üzerindeki olumlu etkilerinden söz etmeye gerek bile yok. Stresten uzakta bol bol oksijen soluyabileceğiniz ücra bir köşede kamp yapmak size oldukça iyi gelebilir. Ülkemizin dağcılık ve kamp gibi etkinlikler için ne derece şanlı bir coğrafya olduğu da aşikar. 

Özellikle kapalı alanlara kısıldığımız şu dönem gibi kasvetli kış aylarında kamp yapmak; deyim yerindeyse sizin için ruhsal ve fiziksel bir doping olabilir. Ancak kış mevsiminde yapılan kamplar için edinilmesi gereken ekipmanlar da değişiklik gösteriyor. Örneğin kamp çadırınızı mevsime göre seçmeniz, sırt çantanıza fazladan birkaç malzeme daha eklemeniz gerekiyor. 

NeredenNereye.com ailesi olarak kış sezonunda kamp yapmak isteyenler için işe yarar tavsiyeleri kısaca derledik. 

Kış Kampı için Gereken Malzemeler

  • Çadır (Özellikle mevsim koşullarına göre donanımlı ve su geçirmez)
  • Çadır Altlığı (footprint)
  • Uyku Tulumu
  • Mat
  • Ocak
  • Tencere, tava
  • Bıçak, çatal, kaşık
  • Termal giysiler (polar, çorap, mont, pantolon, ayakkabı, içlik vb.)
  • Termos
  • Kafa lambası
  • Kalorisi yüksek yiyecekler
  • İlk yardım seti
  • Pil – Powerbank
  • Kibrit, çakmak
  • Bıçak ve balta

Elbette bu listedekilerin temel malzemeler olduğunu bildirmek de fayda var. Kamp yapacağınız mevsim ve mekana göre malzeme listesinde değişiklik yapabilirsiniz. 

Kış Kampı için Tüyolar

Uyku Tulumu

Uyku tulumu seçiminin bu söz konusu sezonda kamp yapacaklar için son derece önemli olduğunu söylemek gerek. Önceki dönemlerde kamp için özel olarak tasarlanmış özel uyku tulumları bulunmuyordu. Bu durumda kampçıların en çok korktuğu noktalardan biri kış mevsiminin dondurucu soğuğunda uyumak zorunda kalmaları oluyordu. Ancak günümüz şartlarında kamp malzemeleri saten hemen hemen her noktada birbirinden farklı onlarca uyku tulumu seçeneğini bulabiliyorsunuz. Eğer yağışın az olduğu ve görece hava sıcaklıklarının ılık seyrettiği bir alan kamp yapmaya gidiyorsanız elyaf bir uyku tulumu da işinizi görür. Ancak yağış ihtimali yüksek, hava sıcaklıklarının düşük olduğu bir alanda kamp yapacaksanız özellikle kış mevsimine uygun olarak tasarlanmış, çamaşır makinesinde yıkanabilen yani sudan etkilenmeyen uyku tulumlarını tercih etmeniz gerekiyor. Bu özel uyku tulumları kutup koşullarına bile uygun şekilde üretildiğinden soğuk havada uyurken üşümek gibi bir sorununuz olmuyor. Üstelik taşınmaları da son derece kolay. 

R5 Kamp Matı

Kış mevsiminde üzerinde uyuyacağımız zemin son derece soğuk olduğundan kampta zemine sereceğimiz matı da seçerken dikkat etmek gerekiyor. Kampçılık standartlarında matlar R seviyesi ile değerlendiriliyor. Kış mevsiminde kullanılacak matların R5 seviyesinde olması gerekiyor. Eğer rakımı yüksek, karlı bir alanda kamp yapmayı düşünüyorsanız gecenizin sıcacık geçmesi adına zemine iki mat da serebilirsiniz. 

Çadır Altlığı (Footprint)

Daha önce de belirttiğimiz gibi sonbahar ve kış mevsiminde kamp yapmak isteyenlerin en büyük sorunlarının başında soğuk, buz gibi olan zemin sıcaklığı geliyor. Özellikle yağış ihtimalinin son derece yüksek olduğu bu sezonda kendinizi korumak için mevsime uygun olarak seçtiğiniz çift tenteli çadırınızın altın bir de çadır altlığı (footprint) sermeniz gerekiyor. Böylece zemini daha sıcak tuttuğunuz yağışın etkilerinden de kurtulabilirsiniz. 

Ocak – Tencere 

Kış mevsiminde kamp yaparken özellikle kalorisi yüksek, vücut sıcaklığımızı arttıran besinler tüketmemiz önemli. Elbette böyle olunca kampa getireceğiniz ocak ve tencere son derece önem taşıyor. Kampçıların soğuk hava koşulları için tercih ettiği kartuşlu ocaklardan alabilirsiniz. Eğer kamp sürenizin uzun olacağını düşünüyorsanız hem yemek hem de ısınmak için kullanabileceğiniz ocağınızdan mahrum kalmamak adına yedek kartuş getirmenizi de tavsiye ederiz. 

Termos

Kamp sürecimiz boyunca içeceklerimizin sıcak kalması son derece önemli elbette. Ancak kış mevsimi söz konusu olduğunda içinizi ısıtacak içeceklerin sıcaklığı daha da önemli hale geliyor. Neyse ki, günümüz koşullarında bunun için özel olarak üretilen termoslar mevcut. Taşıma kolaylığı sağlaması açısından 600 ml ile 2 lt arasında değişiklik gösteren termoslardan alabilirsiniz. 

Mevsime Uygun Kıyafetler

Eğer kış mevsiminde kamp yapıyorsanız eldiven, bere, atkı gibi kıyefetleri mutlaka sırt çantanıza almanız gerekiyor. Mevsim koşulları gereği daha önce de belirttiğimiz gibi hava sıcaklığının düşük olması en büyük sorunumuz. Bu nedenle özellikle montlarınızı rüzgar ve su geçirmez olacak şekilde tercih etmek önemli. Hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü gece soğuğundan korunmak içinse termal içlik giymek yerinde olacaktır. Eğer kampınızı sonbaharda ılıman iklime sahip bir doğada yapacaksanız kat kat olacak şekilde çok sıkı giyinmenize gerek yok. Ayrıca sırt çantanızda fazladan yer kaplamaması adına kışın gerekli olan eldiven, atkı, bere gibi kıyafetleri de eksiltebilirsiniz. 

İlk yardım Seti

Kamp yaparken yanınızda ilk yardım çantası bulundurmanız bir gereklilik. Bu nedenle sadece kış mevsimi kampları için özel bir durum değil. Doğa ile baş başa kalmak son derece huzur verici olabiliyor ancak her türlü riski de göz önünde bulundurmakta fayda var. Bu nedenle herhangi bir kazada ve yaralanma gibi durumlarda can kurtaran ilk yardım seti mutlaka yanınızda olmalı. 

Kamp ve Kafa Lambası

Kamp ve kafa lambası deyim yerindeyse kamp süreci boyunca geçireceğiniz gözün gözü görmediği karanlıkta eliniz ayağınız haline geliyor diyebiliriz. Bu nedenle lamba seçerken enerji tasarrufu sağlayan, suya karşı dayanıklı lambalar seçmenizde fayda var. Hatta zorlu koşullarda karşılaşabileceğiniz durumları göz önüne alırsak yedek lambanızın olması da yerinde olur. Son yıllarda yaygınlaşan şarj edilebilir lambalar hem uzun ömürlü oluyor hem de lambanızın enerjisi bittiğinde karanlıkta kalma riskiniz oldukça azalıyor. 

Listemizde yer alan kamp malzemelerinin gideceğiniz yere göre değişiklik gösterebileceğini unutmamalısınız. Bu nedenle kamp alanı seçerken doğa koşullarını etraflıca değerlendirmek gerek. 

İstediğiniz mevsimde kamp yapmak için Türkiye’nin her yerine en uygun otobüs bileti NeredenNereye.com’da!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin