Karadeniz, yemyeşil doğası, ılıman iklimi, dünyada eşine ender rastlanır manzaraları ve sıcak kanlı insanları ile Türkiye’nin en ilgi çekici bölgelerinden bir tanesi. Tüm bu özellikleri ile Anadolu’nun pek çok noktası gibi geçmişinden bugüne onlarca farklı medeniyete ev sahipliği yapmış. Özellikle son zamanlarda turizm yatırımlarının yapılması ile birlikte gerek yurt içinden gerekse yurt dışından ziyaretçilerin ilgisini daha fazla çekmeye başladı. Tüm bu özelliklerinin yanı sıra Karadeniz’i çekici hale getiren bir başka zenginlik ise kendine has lezzetlerin harmanlayarak ortaya çıktığı Karadeniz mutfağı. Bizde aklında yakın zamanda Karadeniz topraklarına bir yolculuk planlayan gezginler için Karadeniz mutfağından harika lezzetleri kısaca listeliyoruz. 

Hamsili Pilav

Karadeniz mutfağı denildiği zaman şüphesiz ilk akla gelen lezzet pek çok kişinin tadını merak ettiği hamsili pilav oluyor. Rize şehrine ait olan bu yöresel lezzet, ülkenin bazı köşelerine taşınmış olsa da Rize kıyılarında yakalanan taze hamsiler ile yapıldığında insana çok daha akılda kalıcı bir lezzet sunuyor. Pilavın üzerine, hamsi, kuş üzümü, dolma fıstığı lezzetlerin özenle eklenmesi ile hazırlanan hamsili pilav pek çok insan tarafından denenmek isteniyor. Tüm malzemeleri eklendikten sonra fırına verilen ve hamsiler kızarıncaya kadar pişirilen hamsili pilav sonrasında servise alınıyor. 

Akçaabat Köftesi 

Kıyma, peksimet, sarımsak, karabiber ve tuzun harmanlanması ile hazırlanan Akçaabat Köftesi hem lezzeti ile hem de kolay hazırlanması nedeni ile Trabzon’un en ünlü yöresel lezzetlerinden biri haline gelmiştir. Usta eller ile harmanlanan köfte malzemelerinin avuç içi büyüklüğünde ayrılıp ızgarada pişirilmesi hazırlanan köfteler oldukça lezzetli. Bu yöresel lezzetin tadının üstüne bir de Trabzon’un can alıcı manzaraları eklendiğinde unutmak gerçekten zor oluyor. 

Hoşkıran Kavurması

Hoşkıran otu Ordu yöresinde özellikle mısır tarlaları içerisinde yetişen besleyici bir ot. Hoşkıran kavurması, Karadenizli ustalarının ellerinde soğan ile birlikte hazırlanan son derece lezzetli bir yöresel lezzet. Elbette bir de bu lezzeti Ordu’nun harika yayla manzaraları karşısında deneyimlemek var. 

Pileki Ekmeği

Pileki Ekmeği Karadeniz Bölgesi haricinde Türkiye’de fazla bilinen bir lezzet olmamasına karşın son derece doyurucu ve bir o kadar da pratik bir lezzet. Mısır unu, su, tuz ve defne yaprağı kullanılarak saç üzerinde hazırlanan bu harika lezzet Artvin’e yolu düşenlerin mutlaka denemesi gereken yöresel tatlardan bir tanesi. 

Mıhlama

Karadeniz Bölgesi’nin yöresel lezzetleri söz konusu olduğunda mıhlamadan bahsetmeden geçemeyiz elbette. Yumurta, tereyağı, kaşar peyniri, dil peyniri ve tulum peyniri kullanılarak hazırlanan mıhlama Trabzon topraklarından çıkmış ve 

ünü tüm ülkeye yayılmış oldukça besleyici bir lezzet. Evinizde denemek istiyor ve farklı peynir çeşitlerini bulamıyorsanız yalnızca kaşar peyniri kullanarak da hazırlayabilirsiniz. 

Laz Böreği

Rize yöresine ait bir yöresel lezzet olan laz böreği listemizdeki en besleyici yemeklerden bir tanesi. Börek, Anadolu toprakları içerisinde son derece yaygın bir lezzet ve neredeyse her şehrin kendine özgü börek yapımı ile karşılaşmanız muhtemel. Ancak laz böreği diğerleri gibi tuzlu değil tatlı bir lezzet. Laz böreği içerisinde vanilya, kıyılmış fındık gibi lezzetler yer alıyor. 

Hamsi Buğulaması

Karadeniz söz konusu olduğunda akıllardan çıkmayan bir diğer lezzet ise hamsi buğulamadır hiç şüphesiz. İnce salça tavası üzerinde ayıklanmış hamsilerin ve ince ince doğranmış soğanların serpilmesi ile hazırlanıyor. Bu işlemler tamamlandığında hamsi tabakasının üst kısmına oldukça ince şekilde dilimlenmiş limonlar seriliyor ve daha sonrasında yemeğimiz fırına veriliyor. Hamsi buğulamasını evinizde denemenin yanında bir de Karadeniz’in eşsiz manzaraları karşısında deneyimlemek bu yöresel yemeğin tadına tat katıyor diyebiliriz. 

Karalahana Sarması

Sırada gene Artvin yöresinden oldukça meşhur bir yöresel lezzet yer alıyor. Karalahana dolması içerisinde kıyma, soğan, maydanoz, dereotu, pirinç, kuru nane, tuz gibi pek çok farklı lezzetin bir arada kullanılması ile hazırlanıyor. Hem son derece lezzetli hem de son derece lezzetli olan Karalahana dolması Artvin’den çıkıp ününü tüm ülkeye duyurması nedeni ile pek çok farklı yörede de yapılıyor ancak bu lezzeti ustalarının elinden denemek bir başka diyebiliriz. 

Mısır Ekmeği 

Trabzon’un ünlü lezzetlerinden biri olan Mısır ekmeği sadece su, tuz ve mısır unu kullanılarak hazırlanıyor ve Karadeniz’de sofraları süslüyor. Son derece lezzetli olan mısır ekmeği ülkenin farklı noktalarında da satışa sunuluyor. 

Karadeniz’in birbirinden harika lezzetlerini en kısa zamanda yerinde denemek için en uygun fiyatlarla otobüs bileti NeredenNereye.com’da! 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin