Koronavirüs (COVID-19) ile mücadele devam ediyor. Hepimizin tek temennisi en yakın zamanda vaka sayılarının olabildiğince düşük seviyelere dönmesi ve bu felaketten bir an önce kurtulmak. İnsanlar karantina süreci boyunca #Evdekal çağrısına uyduğundan dolayı oldukça sıkılmış durumdalar. Vaka sayılarının azalması ile birlikte alınan önlemler gevşetildiğinde pek çok insan iyi bir tatil yapmak isteyecektir. Ancak hastalık için etkin bir ilaç ya da aşı bulunmadan tam kurtulduk demenin mümkün olmadığını hatırlatmakta fayda var. Bu nedenle bu yıl için tatil alışkanlıklarımızda biraz değişiklik olabilir. Belki de sadece sevdiklerimizle başbaşa olabileceğimiz tatiller ön plana çıkacaktır. Durum böyle olduğunda hepimizin aklına kalabalıktan uzak bir köşede doğa ile iç içe kamp yapmak fikri geliyor. Bu sosyal izolasyon açısından oldukça iyi bir fikir. Ancak ilk defa kamp yapmak istiyorsanız aklınızda soru işaretleri olabilir. NeredenNereye.com ailesi olarak ilk defa kamp yapacaklara tavsiyelerimizi kısaca derledik. 

1 . Sırt Çantanızı İyi Seçin

Eğer kamp yapmak istiyorsanız bütün malzemelerinizi tıka basa doldurduğunuz ve gerekli durumda uzunca süre taşımanız gerekecek bir sırt çantanızın olacağını bilmelisiniz. Bu nedenle sırt çantanızı seçerken 50 kg’a kadar destekli, kaliteli bir çanta seçmek yerinde olacaktır. Kampçılara özel sırt çantalarını çeşitli spor mağazalarında bulabilirsiniz. 

2 . Çadır Seçiminiz Önemli

Çadır kurmadan kamp yapmak takdir edersiniz ki, pek de mümkün değil. Etkinliğimizin temel malzemesi olan çadırımızı seçerken dikkat etmeliyiz. Eğer tek kalacak olsanız bile eşyalarınız ile rahat etmeniz için iki kişilik bir çadır seçmeli ve hava koşullarının değişme ihtimaline karşın yazın bile gitseniz su geçirmez bir çadır almanız yerinde olacaktır. 

3. Malzeme Listesi Tutun

İlk kez kamp yapacaksanız doğal hayatın beklediğiniz kadar kolay olmadığını bilmeniz de gerekiyor. Kamp etkinliğiniz sırasında zorlanmadan bir tatil geçirmeniz için yanınızda mutlaka bulunması gereken malzemeler için bir liste tutup eksiksiz şekilde yanınıza aldığınızdan emin olsanız iyi olur. Peki, nedir bu malzemeler? Kısaca özetlemek gerekirse; “Mat, uyku tulumu, yastık, matara, suluk, termos, el lambası, kafa lambası, ip, balta, katlanabilir testere, powerbank, çöp poşeti, çakmak, kibrit, ilk yardım çantası, su geçirmez ayakkabı” şeklinde belirtilebilir. 

4 . Korkmayın Endişelenmeyin

İlk defa kamp yapmayı denediğinizde yabani hayattan korkmanız ya da başka endişelere kapılmanız oldukça normal. Bunu ilk defa denize girmek gibi düşünebilirsiniz. Uçsuz deniz belki ilk seferinde korkutucu gelebilir ancak bir kere girdikten sonra son derece eğlenceli olduğunu görüyorsunuz. Kamp için de aynı durum geçerli diyebiliriz. Doğal hayat içerisinde böceklerin, yabani hayvanların olduğunu bilmeniz gerekiyor. Başka bir deyimle aslında biz onların evlerine davetsiz misafir olarak konuk oluyoruz. Başlarda korkuyor olsanız da kampta biraz zaman geçirdikten sonra bu korkunuz yerini huzura bırakacaktır. 

5 . Kamp Alanı Seçiminiz yakın olmalı

Kamp yapmak istediğinizde yanınızda oldukça yüklü miktarda malzeme taşıyacağınızı bilerek hareket etmelisiniz. Bu nedenle karar verdikten sonra ilk işiniz kendinize yakın konumda bulunan kamp alanlarını belirlemek ve bu alanlardan birini seçmek olmalı. Eğer uzak konumda bir kamp alanı tercih ederseniz kampta geçirebileceğiniz güzel dakikaların yerini yolculuk süresi alacaktır. Araştırma yaparken “market var mı? Şebeke çekiyor mu?” gibi önemli soruları da hesaba katmanız gerekiyor. 

6 . Kamp Yapacağınız Yeri Seçerken Dikkat Edin

İlk kez kamp yapacaksanız güvenli alanları seçmeye dikkat edin. Kimsenin bilmediği kuytu köşeler biraz tehlikeli olabilir. Bu nedenle ilk kez kamp yapacak olanlara en uygun alanlar koruma altında olan milli parklar olabilir. 

7 . Bahar ve Yaz Ayları İyi Tercih

Hava koşullarını hesaba katmak da sizin en önemli görevlerinizden bir tanesi. İlk kamp deneyimi için zorlu hava koşullarının kendini gösterdiği bir dönem seçmek pekte akıllıca bir tercih olmayacaktır. Olumsuz hava koşullarının etkisi ile bir daha kamp yapmak istemeyebilirsiniz. Oysa bahar ve yaz döneminde doğa ile kaynaşmak çok daha kolay ve keyiflidir. 

8 . Tecrübe Önemlidir

Her işte olduğu gibi kamp yapmak alanında da tecrübe oldukça önemli bir faktördür diyebiliriz. Bu nedenle ilk kez kamp yapacaksanız daha önce kamp deneyimi olan bir arkadaşınız ile birlikte kampa gitmek de fayda var. Elbette bu zorunlu bir durum değil yalnızca bir opsiyon. 

9 . Doğaya Zarar Vermeyin

Doğa ile bütünleşmeye gittiğimiz bu kısa tatili doğanın alehine olacak şekilde sonlandırmayın. Kamp alanını titizlikle temizleyin, sadece kuru ağaç dallarını kesin ve ateş için kullanın, çöplerinizi ve artıklarınızı doğa da bırakmayın, yaktığınız ateşin tam anlamı ile söndüğünden emin olun. 

+ Bonus : NeredenNereye.com ile Ulaşımı Kolaylaştırın

İlk kamp deneyiminizde ulaşım sağlamak için otobüs kullanmayı planlıyorsanız Türkiye’nin her yerine en uygun otobüs biletlerini sunan NeredenNereye.com kullanın!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin