Amerika, Amerika… Efendim dönemin rüya ülkesi olan Amerika’ya gitmek pek çok kişinin hayali, yurt dışı ile iş ilişkileri yürütenler içinse kaçınılmaz bir zorunluluk gibi. Bu nedenle her zaman için Amerika vizesi almak akıllarda bulunan bir soru olmuştur. Nasıl alınır? Gerekli belgeler nedir? Artık kafamızı karıştıran başka sorunlar mevcut. Zira hem Türkiye hem de Amerika karşılıklı olarak Vize işlemlerini askıya almış durumda. Peki, şimdi ne olacak? Buradan kesinlikle Amerika’ya gidemeyecek miyiz? Her ne kadar karşılıklı olarak vize işlemleri askıya alınmış olsa da hala Amerika’ya gitmeniz mümkün.

Amerika vize işlemleri askıya alınmadan durum nasıldı?

Başta bahsetmiş olduğumuz üzere Amerika’ya gitmek pek çoğunun hayali, bir kısmında zorunluluğuydu. Bu nedenle yıl içerisinde Türkiye’den oraya giden kişi sayısı bir hayli yüksekti. Farklı nedenlerle gitmek isteyen kişiler için vize işlemleri farklılık gösteriyordu. Son gelişmeler yaşanmadan önce Türkiye’den Amerika’ya gitmek isteyen yolcular, pasaport kategorileri fark etmeksizin yolculuklarından önce vize işlemlerini başlatmak durumundaydı. Bu süreç içerisinde başvurudan sonra beklenen o sancılı dönem, evrakların onaylanması için beklenmesi gerekiyordu. Tabi eğer Amerika’ya gitmek istiyorsanız bütün bu işlemlere bir iki ay öncesinden başlamanız en iyi seçenekti. Onay aldıktan sonra randevu alıyor ve daha sonrasında Amerika’ya gidebiliyordunuz.

Şimdi ise durum gerçekten kritik denilebilir. Medyada çıkan haberler doğrultusunda biliyorsunuz ki 9 Ekim tarihinden itibaren vize işlemleri askıya alındı. Üstelik bu siyasal kriz diplomatik pasaportlarda dahil olmak üzere, turist, iş, öğrenci vizelerinin tamamını kapsıyor. Aynı durum Amerika’dan Türkiye’ye gelmek isteyenler için de geçerli.

9 Ekimde yaşanan kriz neticesinde özellikle seyahat için Amerika’ya gitmek isteyenler oldukça zor durumda kalacak. Eğer sorun herhangi bir çözüme kavuşturulmazsa şu an için vize almak pek de mümkün görünmüyor. Dileriz en kısa sürede sorun çözülür. Bununla birlikte krizden önce vize onayı alan kişiler hala Amerika’ya gidebilir ancak evrakları onay sürecinde olanların durumu ne yazık ki belli değil. Şimdi çevremden duyduğum kadarı ile birçok kişinin en merak ettiği konuyu da bildirmekte fayda var. Yapılan açıklamalara göre göçmenlik kapsamı içerisinde yer aldığı için bu durum Green Card işlemleri için uygulanmayacak.

Mevcut durum içerisinde ne yazık ki mağdur durumda kalan insanlar mevcut. Yapılan açıklamalara göre sorunun çözülmesi yetkililer elinden geleni yapıyor. Aynı şekilde birçok tur firması seyahate hazırlanan yolcularının paralarını iade edeceğine dair açıklamada bulundu. Aynı şekilde Türk Hava Yolları’da 9 Ekimden önce alınan Amerika biletleri için ücretlerin iade edileceğine dair açıklamalarda bulundu.

Amerika’ya gitmek için alternatif bir yol mevcut mu?

Yaşanılan kriz durumundan sonra insanlar kısa bir şaşkınlık süresi yaşıyor. Özellikle dört gözle vize çıkmasını bekleyen insanlarda bir panik havası oldu. Sorun hala devam ediyor olsa da çeşitli nedenlerden dolayı Amerika’ya gitmesi gereken yüzlerce hatta binlerce insan var. Bu nedenle insanlar Türkiye’den Ameirka’ya gitmek için alternatif Amerika vizesi alma yolları deniyor.

Denenen bu alternatif yollardan en yaygın olanı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize istemeyen Ukrayna ve Gürcistan gibi ülkeler üzerinden yapabilmesi. Bir ülkeden Amerika vizesi almak için normal şartlarda o ülkenin vatandaşı olmanız gerekiyor. Ancak bazı özel durumlarda başka konsolosluklar üzerinden de vize başvurusu yapabiliyorsunuz.

Bu yöntemle Amerika vizesi almak için, başvuru sahibinin gerekli belgeleri hazırlaması, pasaport teslimi için gerekli kişiye vekalet vermesi ve mülakat günü için o ülkede bulunmanız yeterli oluyor. Bu ülkeler üzerinden Türkiye, Rusya ve Belarus vatandaşları başvuruda bulunabiliyor. Ayrıca vize harc ücretleri için ekstra bir bedel de ödemeniz gerekmiyor. Elbette bu yöntemi uyguladığınızda kesin olarak Amerika vizesi alacağınızı düşünmek hata olur. Çünkü bütün ülkeler için vize döneminde olumsuz sonuçlanmalar mevcuttur.

Amerika’ya gerçekleştireceğiniz bir seyahat için yolculuğunuza NeredenNereye.com üzerinden en uygun uçak biletlerini satın alarak başlayabilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin