Giresun, ülkemizin Karadeniz Bölgesi’nde insana unutulmaz bir seyir zevki sunan doğası; yeşilin ve mavinin ahenk ile buluştuğu noktaları ile ünlü bir ilimiz. Şehrin bol yağış alan coğrafyasında ortaya çıkan binbir türlü yeşillik aynı zamanda binlerce yıl boyunca oluşan mutfak kültürü üzerinde de etkili olmuş durumda. Karadeniz’in bu sıcakkanlı yöre halkı ile de bir o kadar ünlü olan ilimizin birbirinden lezzetli yöresel yemeklerine göz attığımızda otsu bitkiler, sebze ve mantar olabildiğince karşımıza çıkıyor. Bunun yanı sıra Karadeniz’e kıyısı olan bir şehir olarak yöresel lezzetler içerisinde balık çeşitlerini de görmek mümkün. NeredenNereye.com ailesi olarak yakın zamanda Karadeniz’in gizemli güzelliklerini sergileyen şehrimiz Giresun’a gitmek isteyenler için “Giresun’da ne yenir,” sorusunun cevabını inceledik ve sizler için Giresun mutfağının 10 harika lezzetini derledik. 

Lahana Diblesi 

Söz konusu Karadeniz şehirleri ve Karadeniz mutfağı olduğu zaman lahananın olmadığı bir yöresel lezzetler listesi düşünmek mümkün değil. Özellikle Karadeniz’in kıyı şeridi boyunca uzanan Sinop, Ordu, Samsun, Artvin gibi şehirler başta olmak üzere bölgede yer alan tüm şehirlerimizde bol bol lahana türevleri hazırlanan yöresel lezzetleri görebilirsiniz. Giresun’un sembol yöresel lezzetlerinden biri haline gelen lahana diblesi, pirinç, soğan ve lahana ana malzemelerinden hazırlanan lezzetli bir yemektir. Giresun ziyaretiniz sırasında şehrin hemen hemen her noktasında rahatlıkla lahana diblesi bulabilir ve afiyet ile tüketebilirsiniz. Giresun’da lahana diblesinin farklı türevleri de yapılıyor; kimi zaman ana malzemelere bulgur ve pastırma da ekleniyor. Siz bir yandan bu insanı büyüleyen doğası ile dikkat çeken şehri gezerken diğer yandan damak tadınıza uygun lahana diblesi türünü deneyimleyebilirsiniz. 

Tavada Mısır Ekmeği

Ekmek, özellikle Türk mutfağı söz konusu olduğunda sofralarımızın vazgeçilmez unsurlarından bir tanesi. Ancak zaman zaman farklı lezzetlere sahip ekmek çeşitlerini denemek isteyebilirsiniz. Bunun için en uygun noktalardan bir tanesi kesinlikle Karadeniz. Giresun, Rize, Sinop gibi Karadeniz illerimiz başta olmak üzere özellikle sahil şeridi boyunca alışık olduğumuz un ile yapılan ekmeğin dışında en çok tercih edilen çeşit mısır unudur. Mısır unu ile yapılan ekmek Giresun’da tavada pişirilir. Gerek ana malzemesi olan unun farklı olması gerekse de kendine özgü pişirme metodu ile mısır unundan yapılan ekmekler son derece lezzetli olmasının yanı sıra oldukça da yaygındır. Giresun ziyaretiniz sırasında şehrin hemen hemen her noktasında mısır unundan yapılmış ve özenle tavada pişirilmiş ekmeklerden bulabilirsiniz. 

Hamsi Böreği

Karadeniz’e kıyısı olan bütün şehirlerde sofralarda sık sık hamsi ile hazırlanmış yöresel lezzetleri görmek mümkündür. Giresun da bu şehirlerden bir tanesi. Börek ve hamsi sözcüklerini bir arada gördüğümüzde birçok insan bunu kafasında oturtamıyor. Sonuç olarak ülke genelinde yapılan börek çeşitlerini düşündüğümüzde bu durum oldukça yabancı geliyor. Ancak Giresun’da bolca bulunan hamsi birçok yöresel lezzetin içerisinde yer aldığı gibi şehre özel bu böreğin içerisinde de bulunuyor. Temel malzemelerinden biri balık olan bu börek çeşidini Karadeniz dışında pek fazla görmeniz mümkün olmadığından Giresun ziyaretiniz sırasında mutlaka denemenizde fayda var. Akşam yemeklerinin vazgeçilmez Karadeniz lezzetlerinden biri olan hamsi böreği son derece ilginç bir tarif olması nedeni ile yöreye gelen yerli ve yabancı turistler tarafından oldukça fazla tercih ediliyor. 

Pazı Mücveri

Yeşilin hemen hemen her tonunun doğada görünmesi ile ünlü olan Karadeniz coğrafyasında mutfak kültürünün de bundan etkilendiğinden bahsetmiştik. Birçoğumuzun bildiği gibi bir yaprak bitkisi olarak son derece sağlıklı olan pazı Karadeniz mutfağının olmazsa olmazlarındandır. Ancak bizler genellikle pazı dolmasını görmeye aşinayız. Giresun’da ise bu sağlıklı bitki ile yalnızca pazı dolması yapılmıyor. Pazı, un, soğan, yumurta gibi temel malzemelerin karışımı ile hazırlanan pazı mücveri de şehirde oldukça tercih edilen bir yemek. Pazı mücverini isterseniz akşam yemeklerinde hafif bir başlangıç olarak tercih edebileceğiniz gibi ara öğünlerde çayın yanında da rahatlıkla tüketebiliyorsunuz. Kalori bakımından bir hayli düşük olan pazı mücveri fazla kilolardan çekinenler için harika bir atıştırmalık. 

Fırın Kuru Fasulye 

Giresun sofralarının en çok tercih edilen lezzetlerinden biri olan bu yemeği aslında tüm ülke genelinde akşam yemeklerinde çokça tercih ediyoruz. Ancak bizim bildiğimiz kuru fasulye Giresun’da hazırlanan benzerinin aksine fırında hazırlanmıyor. Fırın kuru fasulye içerisinde daha çok ispir fasulye tercih edilen Giresun’un en önemli yöresel lezzetlerinden bir tanesi Bu yemek için tercih edilen fasulye türü özellikle yemeğin hazırlanmasında büyük önem taşıyor. Kullandığınız fasulye ne kadar kaliteli olursa hazırladığınız fırında kuru fasulyenin de o denli lezzetli olması muhtemel. Evde hazırlamak için de uygun olan bu yemeği Giresun ziyaretiniz sırasında Karadeniz’deki ustaların ellerinden deneyimleyebilirsiniz. 

Yağlaş 

Daha önce de belirttiğimiz gibi Karadeniz mutfağının olmazsa olmazlarından biri mısır unudur. Giresun’un son derece ilginç tariflerinden biri olan yağlaş içerisinde de temel malzeme olarak mısır unu kullanılıyor. Yağlaş, şehirde genel olarak mısır unu ve ısırgan otu gibi iki temel malzemenin kullanılması ile hazırlanıyor. Daha önce Karadeniz’de bulunanların yakından bileceği gibi ısırgan otu oldukça fazla şekilde yemeklerde kullanılıyor. Yöreye yabancı olanlar bu otun yemeklerde kullanılmasını biraz yadırgayabilir. Ancak başta vücuttaki toksinlerin atılması gibi birçok faydası olan ve son derece sağlıklı ısırgan otu ile hazırlanan yöresel lezzetleri mutlaka denemelisiniz. Giresun’da son derece yaygın olan yağlaşı ise şehirden ayrılmadan önce mutlaka denemenizi tavsiye ederiz. 

Merevcen

Son derece hızlı ve kolay şekilde hazırlanan merevcen Giresun halkı tarafından en çok hazırlanan yöresel lezzetlerinden bir tanesi. Karadeniz özelinde yetişen ve bahar aylarında kendini gösteren merevcen bu mevsimde taze taze toplanıyor. Fark ettiğiniz üzere oldukça fazla kavurma ile yapılan yemek bulunan Karadeniz mutfağının bir diğer kavurması. Bahar mevsiminde Giresun’un yüksek tepelerinde kendini gösteren merevcen otu toplaması biraz zahmetli olsa da yöre halkı tarafından sağlıklı ve pratik bir hazırlanışa sahip olması nedeni ile çokça tercih ediliyor. Kavurma olarak hazırlanan merevcen bakıldığında merevcen otu, soğan, domates, sıvı yağ ve maydanoz gibi temel malzemelerden yapılıyor. 

Sakarca Mücveri 

Başta sakarca otu olmak üzere, soğan, sıvı yağ, salça ile hazırlanan bu yemek Giresun’da severek tüketiliyor. Geniş iklimi nedeni ile ot türevleri bakımından son derece zengin olan Karadeniz’de sakarca otu bulmak hiç de zor olmuyor. Bu sağlıklı lezzet ara öğünler ve akşam yemeğinde ana yemeğin yanında tercih ediliyor. Giresun ziyaretiniz sırasında sağlıklı ve bir o kadar da lezzeti sakarca mücverini denemelisiniz. 

Siron

Giresun’da özellikle Ramazan ayı boyunca sofralarda görmeye alışık olduğumuz siron normal zamanlarda da çokça tercih ediliyor. Siron hazırlayabilmeniz için elinizde öncelikle kurutulmuş hamur olması gerekiyor. Siron hazırlarken en önemli noktalardan biri yemeğin lezzetini verecek olan iç harcın hazırlanması. İç harç içerisinde kıyma, karabiber, tuz, tereyağı gibi temel malzemeler kullanılıyor. Ancak ilk kez deneyecekler için yapılması çok da kolay bir lezzet değil. Bu nedenle gerçekleştireceğiniz Giresun ziyareti sırasında ustalarının ellerinden denemenizde fayda var. 

Giresun Pideleri

Pide, ülkemizin hemen hemen her bölgesinde oldukça lezzetli şekillerde hazırlanıyor. Giresun’un da kendine has olan pideleri oldukça meşhur diyebiliriz. Daha önce şehirde pide yememişseniz mutlaka denemenizde fayda var. Çünkü Karadeniz mutfağında hazırlanan bu pidelerin en önemli özelliği tamamen el yapımı doğal malzemeler ile hazırlanarak odun ateşinde pişirilmesi. Bu iki özelliğin pidelere kattığı lezzeti küçümsememek gerek. Katkı maddelerin arınmış doğal lezzetler bir arada odun ateşinde pişirildiğinde aklınızdan uzun süre çıkmayacak olan bir tat bırakıyor ağzınızda. Bu nedenle şehri ziyaretiniz sırasında meşhur Giresun pidelerini ustalarının ellerinden denemeden dönmemenizi tavsiye deriz. 

Karadeniz’in cıvıl şehri Giresun’a en kısa sürede bir seyahat düzenleyerek birbirinden harika yöresel lezzetlerini ustalarının ellerinden denemek için Türkiye’nin her yerinden en uygun Giresun otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.  

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin