Bugünlerde Koranavirüs gündemimizden düşmüyor. Elbette Dünya genelinde etkili olan ve giderek yayılmaya devam eden Koronavirüs bazı yaptırımlara uyma gerekliliği de ortaya çıkardı. Ülkemiz’de uygulan sosyal izolasyon çalışmaları ile birlikte insanlar mümkün olduğunca kalabalık ortamlardan uzak durmaya çalışıyor. Şirketlerin de kendi içlerinde konunun öneminin bilincinde olarak uyguladığı farklı yaptırımlar. Türkiye’de pek çok şirket bu zor günlerde çalışanlarının evden “home office” olarak tabir ettiğimiz çalışma şekli ile işlerini yürütmesine olanak sağlıyor. #Evdekal etiketi ile yürütülen sosyal izolasyonun ne denli önemli olduğundan bahsetmiştik. Peki, hem tüm vaktimizi evde geçirip aynı zamanda işlerimizi de evden yürütüyorsak verimliliğimizi nasıl arttırabiliriz? NeredenNereye.com ailesi olarak evden çalışanlar için verimliliği arttırmanın yollarını kısaca listeledik. 

1 . Günlük Rutinlerinizi Bozmayın

Evden çalışmalarınızdaki verimi artırmak için işlerinizi eve taşımadan önce sahip olduğunuz rutini korumaya çalışın. Normal şartlarda işe gitmek için hangi saatte kalkıyorsanız, evden çalıştığınız süre zarfında da aynı saat aralığında kalkın. 

– Yatak kıyafetlerinizi değiştirin. İşe gidiyormuş gibi giyinmek ve bu sürede kendinize vakit ayırmak psikolojik olarak çalışmaya hazır hissetmenize neden olur. 

– Eğer her gün işe gittiğiniz saatte kalkarsanız, işe giderken harcadığınız süre size kalacak demektir. Bu evden çalışırken verimliliği artırmak için muhteşem bir fırsat. Bu yolculuk süresini tamamen kendinize ayırabilirsiniz. Bu sürede, meditasyon, egzersiz gibi farklı etkinlikler yaparak ruhsal ve fiziksel enerjinizi doğru şekilde yönlendirebilirsiniz. 

2 . Çalışma Ortamınızı Keyifli Hale Getirin

Her şeyden önce çalışırken teknik aksaklıklar nedeni ile hem motivasyonunuzu hem de zamanınızı kaybetmemek adına internet bağlantınızın düzgün şekilde çalıştığından emin olun. İşinizi yürütmek için gerekli olan kurulumların hazır olduğunu saptadıktan sonra çalışmaya başlayabilirsiniz. 

– Kendiniz için keyifli bir çalışma alanı yaratmayı unutmayın. Bunun için rahatlık açısından evinizin en sevdiğiniz köşesini çalışma alanı olarak ayırabilirsiniz. Çalışma alanınızın ışık almasına, ışığın özellikle sol tarafınızdan gelmesine özen gösterebilirsiniz. Uzmanlara göre Koronavirüs’ten korunmak için en önemli etkenlerden biri de günün belirli bir zaman aralığında gün ışığı alabilmek. 

– Masanıza su ve atıştırmalıklar koyabilirsiniz. Bu sizin çalışma temponuz arasında masadan kalkarak mutfağa gitmenize dolayısı ile konsantrasyonunuzun bozulmasına engel olur. 

– Evden çalışırken dikkatinizi dağıtacak konuların başında -özellikle evli ve çocuklu iseniz- ev ahalisi geliyor. Yüksek konsantrasyon gereken işler çocuklar ya da ailenin diğer fertleri tarafından bölünebilir. Bu durumdan sakınmak için önceden ev ahalisi ile görüşebilir ve sizi çalışma saatleriniz içerisinde rahatsız etmemeleri için konuşabilirsiniz. 

3 . Planlama ve Program Oldukça Önemli

Verimli olmak açısından en önemli olan konuların başında bir programa sadık kalmanın geldiğini unutmayın. “Nasılsa tüm gün evdeyim, bu işi bir ara hallederim,” dediğiniz zaman işlerin birikmesine ve daha sonradan çok daha fazla yük olarak size geri döneceğine emin olabilirsiniz. Bu nedenle evde çalışmaya başlamadan önce detaylı bir program oluşturarak bu program dahilinde ilerlemek verimliliğinizi arttıracak ve yükünüzü hafifletecektir. 

– Bütün iş kollarında ve mekanlarında geçerli olan bir kural vardır; Disiplin. Bu nedenle kendinizi alıştırdığınız disiplini evden çalışırken dahi terk etmemeniz gerekiyor. Bu size daha fazla zaman, daha az iş yükü ve düzen olarak geri dönecektir. Aile ahalisini de iş disiplininizden bahsedebilir ve evde çalışmak zorunda olduğunuz süre boyunca bu disipline uymalarını rica edebilirsiniz. 

4 . Kendinizi Ofiste Gibi Düşünün

Ofiste alışık olduğunuz günlük rutinlerden vazgeçmeyin. Nasıl ofiste çalışırken düzenli olarak kahve ve çay molaları veriyorsanız, bu rutini aynen evde çalışırken de devam ettirin. Bu size konsantrasyonunuzu kaybetmeye başladığınızda kendinizi toparlamak için bir şans verecektir. 

– Hem sağlık bakanlığının yayınladığı, virüsten korunmak için 14 kurala uygun olması ayrıca da size kısa aralıklarla enerji depolaması için sık sık camlarınızı açarak çalışma ortamınızı havalandırmayı unutmayın. 

– Daha öncede belirttiğimiz gibi evden çalışırken veriminizi arttıracak en önemli şeylerden biri de düzenli ve programlı olmak. Belirli bir programa uymanın yanı sıra sırf evden çalıştığınız için fazla mesai yapmamalısınız. Mesai bitiminde işinizin de bittiğinin farkında olarak bilgisayarınızı kapatarak kendinize ve ailenize gereken vakti ayırıp, eğlenerek bir sonraki iş günü için son derece dinamik ve motivasyonu yüksek olabilirsiniz. 

– Ne de olsa iş arkadaşlarımızın hayatımızın belirli süresini bizimle geçiren insanlar ve onları oldukça sık görüyoruz. Bir anda evden çalışma ortamına geçmeniz ve iş arkadaşlarınızla iletişimizin bir anda kesilmesi sizin için psikolojik açıdan zor bir durum yaratabilir. Haklı olarak iş arkadaşlarımızı özleyebilir ve onlarla gerçekleştirdiğimiz sohbetlere evde çalışırken de ihtiyaç duyabiliriz. Bu nedenle internet üzerinden online görüşmeye olanak sağlayan farklı programlar ile mini toplantılar düzenlenerek bir ofis ve sohbet ortamı yaratılabilir. 

NeredenNereye.com ailesi olarak tüm bir ülkenin sağlığı için #Evdekal Türkiye diyor ve bütün kullanıcılarımızın sosyal izolasyona destek vermelerini önemle rica ediyoruz. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin