Seyahat etmek hayatımızın bir parçası ancak hayat tek parçadan oluşacak kadar basit değil elbette, öyle değil mi? Birçok parçanın bir araya gelmesinden oluşan yaşamımızın en değerli ögelerinden biri de arkadaşlarımız, dostlarımız kesinlikle. Bu herkes için geçerli. Yalnızca iki insan arasındaki dostluktan bahsetmiyoruz. Sevimli dostlarımız, evcil hayvanlarımız da bu grubun içerisine dahil. Hem önüne engel konulmaz bir seyahat tutkunuysanız hem de dünyalar kadar sevdiğiniz bir evcil hayvanınız, sevimli bir dostunuz varsa yolculuğa çıkmak biraz daha karmaşık bir hal alabiliyor elbette. Özellikle de sevimli dostumuzu bırakabileceğiniz güvenilir bir tanıdığınız yoksa. Biz de bu yazımızda seyahat tutkunları ve aynı zamanda evcil hayvan sahibi olanlar için bilinmesi gerekenleri kısa bir liste halinde hazırladık.

İlk Adres veteriner…

Eğer bir evcil hayvanınız varsa veteriner hekim olan ilişkiniz de muhtemelen oldukça sıkıdır. Her şeyden önce yolculuğa çıkın ya da çıkmayın sevimli dostumuzun düzenli kontrollerin ve aşılarını yaptırmak çok önemli. Eğer onunla birlikte bir seyahate çıkmayı düşünüyorsanız da uğrayacağınız ilk adres kesinlikle veteriner hekiminiz olmalı. Dostumuzun kontrolleri sağlandıktan sonra sağlık durumunda herhangi bir problem olmadığı belirlenirse yolculuk hazırlıklarına başlayabilirsiniz.

Otobüs Yolculukları mı? Tekrar düşünün…

Öncelikle istisnaların kaideyi bozmayacağını söyleyerek başlayalım. Şansınızı denemek adına bileti almayı düşündüğünüz otobüs firması iletişim kurarak yolcu bölümüne evcil hayvan alıp alamayacağınızı sorabilirsiniz. Ancak firmalar genellikle kanun gereği buna müsaade etmiyorlar. Bunun karayollar mevzuatınde bir madde dahi mevcut. Bagaj bölümü için konuşmak gerekirse en garantili yöntem gene firma ile iletişime geçmek olacaktır ancak her ne kadar güvenli kafesler içerisinde de olsa bagaj bölümü son derece havasız, üstelik onlarca yolcunun birbirinden farklı eşyaları üst üste yığılıyor. Bu nedenle son derece riskli bir durum.

Dostlarımız için sık sık mola verilmeli…

Kedi – köpek ya da herhangi bir evcil hayvan besliyorsanız onların metabolizmasının bizlerden daha farklı olduğunun bilincinde olduğunu varsayıyoruz. Kedi ve köpeklerin vücudu kendileri bizlerden farklı şekilde daha hızlı olarak yeniliyor, bu nedenle de kendi aracınız ile seyahat ediyorsanız 2-3 saatte bir ihtiyaç molası vermeniz gerek. Ayrıca dikkatiniz dağılmaması hem sizin de sevimli dostumuzun güvenliği için evcil hayvanınız arka koltukta rahatlıkla nefes alabileceği bir konumda bulunması yerinde olacaktır.

Uçak yolculukları en mantıklı seçim gibi…

Her şeyden önce gene en doğru bilgiyi havayolu firmanızı arayarak ya da bir şekilde iletişim kurarak öğrenebileceğinizi belirtelim. Havayolu firmaları genel olarak, kafes ağırlığı da dahil olmak üzere 8 kilonun altında olan evcil hayvanların yolcu bölümünde uçmasına izin veriyor. Seyahate çıkmadan önce mutlaka yanınıza almanız gereken ise hayvanınızın sağlık karnesi. Elbette evcil hayvanınız illa ki, kedi veya köpek olacak diye bir kaide yok. Bu nedenle dostumuzun sağlığı için en doğru tavsiyeleri veteriner hekimiz size verecektir. Solunum problemleri olan evcil hayvanlar ise kabin bölümünde yolculuk yapmak için önceliğe sahip.

Deniz yolculukları nasıl oluyor?

Yolculuğunuz sırasında deniz üzerinden ulaşım sağlayacaksanız, feribot ve deniz otobüslerinde hayvanların sahipleri ile birlikte olmasına izin verilmediğini bilmelisiniz. Yolculuk sırasında evcil hayvanınız kafes içerisinde görevlilerin belirlediği konumlarda kalıyor. Yolculuk sarsıntısının tıpkı insanlarda olduğu gibi hayvan dostlarımızda da deniz tutmasına neden olabildiğini unutmamak gerek. Ayrıca kendi aracınız içerisinde de dostlarımızı tutabiliyoruz ancak bu yalnızca bazı türler için geçerli. Elbette sevgili dostlarımız için görevlilerin gösterdiği bölümde güvende olduğundan emin olmak için bir kontrol etmek gerek.

Trende beraber yolculuk yapabilirsiniz

Uzun tren yolculuklarında sevimli dostlarımız ile birlikte Türkiye’nin harika manzaralarını izlemenizde herhangi bir engel bulunmuyor. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın örtülü kuşet ve yataklı vagonların dışında tüm vagonlarında, hızlı trenlerde kedi, köpek, kuş gibi evcil hayvanlarınızla birlikte yolculuk yapabiliyorsunuz. Sinirimizi, stresimizi bir anda bizden alan bu sevimli dostlarımız uzun bir tren yolculuğunun harika bir serüven olacağından şüphemiz yok. Elbette gene hatırlatalım ki, hayvanın türüne göre seyahate çıkmadan önce veterinerinizden tavsiyeler almak ve sağlık karnesini mutlaka yanınızda bulundurmak yerinde olacaktır.

Not: Son olarak küçük bir hatırlatma; yazı içerisinde Türkiye’de yolculuk yapmak için gerekenler belirtiliyor ancak yurt dışı seyahatleriniz için her ülkenin kendine ait kuralları olduğundan yolculuk öncesi kısa bir araştırma yapmak ve bu yönde hareket etmek yerinde olacaktır.

Tüm yolculuklarınız için en uygun uçak ve otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin