“Zevk ve neşe içinde yenilen yemekler en kolay sindirilenlerdir.” –Mısır atasözü-

Erzurum, ülke içerisinde bilinen ismi ile dadaşlar şehri. Erzurum insanın dadaş kelimesine karşı özel bir hassasiyeti vardır; Dadaş demek onlar için herkesin sevgisini, saygısını, güvenini kazanmış insan anlamına gelmektedir. Haliyle böyle bir sıfatı kazanmak pek kolay olmasa gerek. Kendi içerisinde saygınlık kazanmış insanlara böyle güzel bir yöntem ile karşılık doğunun bir şehri Erzurum. Aynı zamanda bulunduğu bölge olan Doğu Anadolu’nun en en büyük ve en gözde şehirlerinden bir tanesi. Şehrin keşfetmeye açık güzelliklerinin yanı sıra biz seyahat severleri ilgilendiren bir başka harika özelliği daha var. Erzurum mutfağı etlisiyle, türlüsüyle oldukça doyurucu ve renkli bir mutfağa sahip.

Dadaşlar şehri, tarihin eski dönemlerinden bu yana varlığını korumuş nadir şehirlerden bir tanesi aynı zamanda. Evet, havası biraz soğuk ancak soğuk havalarda da içinizi ısıtmaya yetecek dadaşları çok sayıda var. Bu yazımızda, bu değerli sıfatı kazanmış insanlar koyu bir sohbet eşliğinde Erzurum ziyaretçilerinin mutlaka denemesi gereken  lezzeti sizlerle paylaşacağız. Nihayetinde seyahat yalnızca A noktasından B noktası varmak değildir, öyle değil mi? Geçmişinde izlerini taşıdığı medeniyetlerin günümüze kalan yansıması Erzurum mutfağından dört harika lezzet listemize geçmeden önce, şehrin ziyaretçilerinin burada, “Pasinler Kaplıcası, Erzurum Ulu Camii, Balıklı Köyü, Nene Hatun Milli Parkı, Tortum Şelalesi” gibi noktaları ziyaret ederek listemizdeki yemekler için acıkmasını tavsiye ederiz.

İçerikteki Konular

Cağ Kebabı

Listemizin ilk sırasında Erzurum deyince hemen aklımıza gelen ünlü bir isim var; cağ kebabı. Neresinden başlasak, neresini anlatsak tabir-i caizse ölmeden önce yemeniz gereken yöresel lezzetlerden bir tanesi diyebiliriz. Cağ kebabının püf noktası, hazırlanmadan önce kemiklerinden tamamen arındırılmış taze kuzu etinde yatıyor. Türkiye’de malzemeyi en rahat bulabileceğiniz şehirlerin başında ise hayvancılığı ile ünlü Erzurum geliyor elbette. Bu yemeği layıkıyla yapmanın tam bir sanat olduğunu da belirtmek gerek. Kim bilir belki de dadaşlar bu enfes lezzetin gizemi bozulmasın diye dünyanın dev hazır gıda zincirleri misali gizli tariflerini herkesten saklıyordur. Saklasınlar; elbette ünü dünyaya yayılmış bir sanatı icra etmek ile bu onların en doğal hakkı diye düşünüyoruz.

Su Böreği

Evet, su böreği yalnızca Erzurum’a has bir lezzet olmayabilir. Ancak bu sanatın en güzel icra edildiği şehirlerden biri olduğu aşikar. Su böreği pek çok kişi tarafından bilinir, pek çok kişi tarafından yapılmaya çalışır. Ancak pek azının başarılı olduğunu bildirmekte fayda var. Su böreğinin püf noktası aslında teoride çok basit ancak uygulamada oldukça zor. İşin sırrı anne eli değmiş gibi yapılmasında. Yufkalar incecik açılacak, malzemeler evladına en güzel yemekleri sunmak isteyen bir annenin titizliği ile seçilecek. Kendi evinde, annemin ellerinden bu yöresel lezzetin en iyilerini yediğimi rahatlıkla söyleyebilirim. Ancak herkes için bu durum pek mümkün görülmüyor. Öyleyse sizleri Erzurum’a davet ediyor, usta ellerde hazırlanmış bir su böreği yemeden hiçbir yere ayrılmamanızı tavsiye ediyoruz.

Lor Dolması

Listemizin bu sırasında Türk mutfağı dediğimizde aklımıza ilk gelen yemek türlerinden biri geliyor; dolma. Ancak bu dolma diğer dolmalara benzemiyor, Erzurum yöresinin kendine has lezzeti Lor dolması titizlikte hazırlandığında parmak yedirten cinsten bir yöresel lezzet. Pazı yapraklarının özenle ayıklanması ve içinin dolu dolu bulgur harcı ile doldurulması neticesinde ortaya çıkan bu lezzet en güzel şekliyle Erzurum’da yapılıyor. Tabi yalnızca bunlara riayet ederek harika bir Lor dolması yapacağınızı düşünmek hata olur. Bunun sıcaklığı var, kıvamı var, yağı var saymakla ile bitmeyecek püf noktası var. Eh! Madem gezmeyi seviyoruz, görmeyi diliyoruz, gezip gördüğümüz her yerde midemizi de düşünüyoruz, öyleyse sizleri tadında bir Lor dolması yemek için Erzurum’a davet ediyoruz.

Lalanga

Sırada Erzurum’un kızı olarak anılan lalanga yer alıyor. Yapması basit, yemesi bir o kadar zevkli bir lezzet. Bu yöresel lezzetimiz bir nevi panceke’lerin kreplerin Türk mutfağında hazırlanmış halidir. Onlar yapar da biz yapamaz mıyız? Özellikle Erzurumlu şeker mi şeker bir teyzenin ellerinde hazırlandıysa lalanga yemenin keyfi en az bir iki kat daha artıyor. Sabah kahvaltısı için biçilmiş kaftan olan bu hamur işini yapmak için hazırlamış olduğunuz hamuru küçük parçalar halinde dökerek pişiriyorsunuz. Üzerine biraz sevgi, iki tutam şeker ve biraz da misafirperverlik kattığınızda eşinizle, dostunuzla, ailenizle yemeye doyamayacağınız bir lezzet çıkıyor. Siz gene de Erzurum sofralarına konuk olarak bu yöresel lezzetimizin tadına bakmayı deneyin.

Listemizde yer alan almayan bir yöresel lezzetin tadına yerinde bakmak için en uygun Erzurum otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin