Bayram öncesi Ege’nin harika lezzetlerine bir göz atalım dedik… Türkiye üzerinde onlarca farklı medeniyeti ağırlamış olduğu binlerce yıllık kadim topraklara ev sahip yapıyor. Böylesine köklü bir geçmiş ile birlikte birbirinden farklı kültürleri ağırlamanın getirmiş olduğu çok sayıda güzel özellikle de var elbette. Türk mutfağı hepimizin bildiği üzere dünyanın en zengin mutfaklarından biri olarak biliniyor ve çeşitliliği ile bunu hak ettiğini de söylemek gerek. Ülkemizin her bölgesinde sofra kültürü ve yemek çeşitleri oldukça değişiklik gösteriyor. Bu bizim için artı bir özellik elbette. Doğu bölgelerimizde daha çok etli yemekler kendini gösterirken batı yakasında Ege Bölgesinde zeytinyağlı ve daha çok sebze ağırlıklı yemekleri görüyoruz. Bugün ise zeytinyağlı ve besin değeri yüksek yemekleri ile sağlıklı beslenmenin kapılarını açan Ege mutfağına kısa bir yolculuk yapıyor ve Ege’nin harika yöresel lezzetlerini kısaca listeliyoruz.

Otlu Börek

Ege mutfağı denildiği zaman akla yemeklerimizi süsleyen çeşit çeşit ot geliyor. Son yıllarda bir gelenek halini alan Urla Ot Festivali de bunun en güzel örneklerinden bir tanesi. Ancak otlu börek içine yalnızca ıspanak konularak hazırlanan basit bir börek değil. Bu yöresel lezzetin zenginliği peynir ilavesi ile birlikte içine koyulan onlarca farklı endemik ege bitkilerinden geliyor. Bir odun ateşinde pişirildikten sonra önünüze servis ediliğinde hem doyurucu hem de tadı uzun süre aklınızdan çıkmayacak bir lezzet ile karşı karşıya kalıyorsunuz.

Şevketibostan

Akdeniz iklimine özgü bir bitki olanı şevketibostan, yalnızca Türkiye’nin Ege Bölgesinde popüler olan bir lezzet değil, aynı zamanda komşu ülkeler arasında da oldukça seviliyor. Papatya ailesine mensup olan bu bitkiden kendi ile aynı adı taşıyan harika bir de Ege yemeği yapılıyor. İçerisine kuzu kuşbaşı et ilave edilerek, haşlanma usulü pişirilen bu yöresel lezzeti mutlaka denemelisiniz.

Deniz Börülcesi 

Ege’nin belki de en çok tüketilen, evlerden eksik olmayan lezzetlerinden bir tanesi de deniz börülcesi. Daha çok meze ya da salata olarak hazırlanan bu lezzetin yapımında, zeytinyağı, sarımsak, sirke ve kendine has sosu kullanılıyor. Güneşi ile içinizi ısıtan sıcak bir Ege gününde dostlarınız ile oturduğunuz sofranızı süslemek için biçilmiş kaftan diyebiliriz kendisine.

Baklalı Enginar

Enginar Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde severek tüketilen lezzetlerin bir tanesi. Baharın geldiğini müjdeleyen bu lezzetin onlarca farklı şekilde hazırlanışı var. Çorbasından, fırında hazırlanınca kadar birbirinden renkli tariflerini yemek kitaplarında kolaylıkla bulabilirsiniz. Ancak Ege’de meşhur olan baklalı enginar zeytinyağlı yapısı ile birlikte bir yandan sağlığınızı korumanıza yardımcı olurken diğer yandan eşsiz bir lezzeti deneyimleyerek sofradan ayrılmanızı sağlıyor.

Acı – Tatlı Niko

Sırada bir kere denediğinizde vazgeçmekte zorlanacağınız bir lezzet var. Bitkisel ürünlerle zenginleştirilmiş, vitamin deposu aynı zamanda şahane lezzeti ile sizi çeken bir şeyler arıyorsanız, cibez otu, hardal otu, turp otu, radika ve zahur otu gibi bitkilerle hazırlanan acı – tatlı niko tam sizlere göre bir lezzet. Yalnızca Ege sınırları içerisinde değil her zaman sağlıklı ve hafif bir şeyler hazırlamak için bu harika lezzetin tarifini yanınızda getirmeniz yararınıza olacaktır.

Labada Salatası

Labada, kuzukulağı ailesine mensup olan bir bitki çeşidi ve ülkemizin pek çok noktasında doğal olarak yetişiyor. Ancak pek bilinen bir lezzet çeşidi olduğunu söylemek zor. Bunun nedenlerini araştırmak bizim işimiz değil elbette ancak labada salatasını denedikten sonra “Keşke Ege dışında da yaygın olsaydı,” diye yakınabilirsiniz. C vitamini bakımından oldukça zengin olan Labada bitkisi aynı bağışıklık sisteminin durumu korumasına da oldukça katkı sağlıyor. İlkbahar aylarında büyüyen labada bir diğer ismi ile efelek olarak biliniyor.

Girit Kabağı Dolması 

Girit kabağı özellikle Ege Bölgesi içerisinde oldukça tüketilen lezzetlerden bir tanesi. Ancak kabak ve Ege’nin zeytinyağı bir araya geldiğinde hepimizin aklına ilk olarak birbirinden enfes dolmalar geliyor. Girit Kabağı dolması kıymalı ve bol salçalı özel içliği ile dolduruluyor ve zeytinyağı eşliğinde pişirildikten sonra sizlere özel olarak sofralarınızı süslüyor. Ege’nin tüm bahar kokularını bu enfes lezzet ve elbette mezelerini akşam yemeklerinize taşımanız oldukça kolay.

Kabak Çiçeği Dolması

Oldukça zahmetli şekilde yöre halkının terini akıtarak topladığı kabak çiçeklerinden hazırlanan kabak çiçeği dolması Ege’nin nadir bulunan salı lezzetlerinden bir tanesi. Güneş doğmadan, yaprakların ısı etkisi ile solmaya başlamadığı zamanda toplanması gereken kabak çiçekleri, meyvesiz bitkilerden elde ediliyor. Temmuz ayı gibi sıcaklığın zirvede olduğu bir dönemde oldukça zahmetli şekilde toplanan yapraklardan yapılan kabak çiçeği dolması lezzeti ile bu zahmeti karşılıyor diyebiliriz.

Ege’nin en güzel lezzetlerini ustalarının ellerinden tatmak için en uygun otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden satın alabilirsiniz.  

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin