Ege, Türkiye’nin batı yakasında yer alan ve yaz aylarının deniz, kum, güneş üçlüsü ile birlikte tatil için akıllara gelen ilk bölgelerden bir tanesi. Seyahat etmek ve hiç bilmediğimiz coğrafyalar keşfetmek biz gezginler için eşi bulunmaz bir etkinlik. Bununla birlikte ister kendi ülkemizde olsun isterse dünyanın en uzak köşelerinde olsun farklı kültürler keşfederken seyahat ettiğimiz noktanın yöresel lezzetlerini denemek bir hayli eğlenceli. Bu yazımızda yakın zamanda Ege seyahati planlayan tatil severler için Ege’nin harika yöresel lezzetlerini kısaca listeliyoruz. 

Top Tarhana

Listemize bir çorba ile başlayalım. Top tarhana çorbası tıpkı miyane çorbası gibi az malzeme ile yapılan bir et yemeğidir. Ana yemeklerden önce Ege’nin doğal ürünlerinin bir araya getirilerek hazırlanan bu çorba kesinlikle iştahınızı açıyor. Biraz et, tuz, mevsimine göre biber, börülce, su ve tarhana karışımı ile hazırlanan bu çorba yemeklerden önce sıcak servis ediliyor. 

Otlu Börek

Kendine özgü endemik bitki türleri ile ünlü olan Ege’nin bu özelliğini yansıtan en güzel lezzetlerden biri var sırada. Bir yandan bir hamur işi tüketirken bir yandan da olabildiğince hafif bir lezzet yemek istiyorum diyorsanız Ege’nin meşhur otlu böreği sizler için biçilmiş kaftan. Bu böreğin içerisinde semiz otu, ısırgan, ıspanak, ebegümeci ve Ege topraklarından daha birçok yeşillik bulunuyor. Kısacası hem sağlıklı hem de leziz enfes bir yöresel lezzet. 

Karma Katma 

Karma katma, Ege’nin en değerli ve sağlıklı lezzetlerinden bir tanesi. Aslında bir patlıcan yemeği olan karma katma patlıcana ilave olarak, soğan domates, bulgur ve isteğe bağlı Ege’ye özgü taze otların kullanılması ile yapılıyor. 

Şevketibostan 

Kuzu eti ile hazırlanan ve Ege’nin en değerli lezzetlerinden biri olan şevketibostanın özellikle sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi geldiği söyleniyor. Ege’de yetişen ve yemeğe ismini veren şevketibostan otu ile kuzu etinin harmanlanması ile yapılan yemek, Ege ziyaretiniz sırasında mutlaka denemeniz gereken yöresel lezzetlerden bir tanesi. 

Ege Pilavı

Malumunuz pilav Türkiye’de son derece sık tüketilen ve onlarca farklı türü bulunan bir lezzet. Bu nedenle farklı bölgelerin kendilerine özgü pilav çeşitleri bulunuyor. Elbette Ege’de de kendine özgü eşsiz lezzeti ile ön plana çıkan son derece nefis bir pilav çeşidi bulunuyor. Pirinç ile birlikte tavuk, makarna, yeşil fıstık gibi farklı lezzetlerin harmanlanması ile yapılan Ege pilavı hem pratik hem de leziz bir yemek. 

Deniz Börülcesi 

Deniz börülcesi Ege’de mutfaklardan eksik olmayan harika bir meze diyebiliriz. Birbirinden farklı Ege otlarının harmanlanması ile yapılan bu yemek özellikle karides eklendiğinde bir harika oluyor diyebiliriz. Son derece sağlıklı ve vitamin açısından zengin olduğunu da belirtmek gerek. 

Sura

Kuzu kaburgasından yapılan sura Ege mutfağının en güzel et yemeklerinden bir tanesi. Kuzunun kaburga bölgesinde kemikle et arasına özel bir iç doldurmasıyla hazırlanan bu lezzet gerçekten uzun süre aklınızdan çıkmayacak. 

Baklalı Enginar

Özellikle bahar aylarının gelmesi ile birlikte Ege kıyılarına doğru bir yolculuğa çıkmışsanız Ege’nin meşhur baklalı enginarını denemelisiniz. Sağlık açısından birçok faydasının bulunduğu enginar ile bahar mevsiminin gözdelerinden baklanın buluşması ile yapılan yemek, zeytinyağlı hafif yapısı ile ziyaretçilerine leziz ve sağlıklı bir öğün sunuyor. 

Acı – Tatlı Niko

Söz konusu Ege kıyıları olduğunda listemizde bir de meze eklemeden olmaz sanırım. Ac – tatlı nikoyu ilk kez deneyecekler için bir uyarıda bulunalım; kesinlikle bağımlısı olabilirsiniz. İçerisinde, cibez otu, hardal, turp, radika ve zahur gibi bileşenlerin bulunduğu bu enfes lezzet Ege sofralarının olmazsa olmaz mezelerinden bir tanesi. 

Palamut Haşlaması

Palamut haşlaması da içerisinde yer alan zengin protein ve vitaminlerin yanında lezzeti ile de ön plana çıkan Ege yemeklerinden bir tanesi. Ege’de restoranlarda rahatlıkla karşılaşabileceğiniz bu yemek deniz ürünlerine meraklı seyahat severler için kaçırılmaması gereken bir yöresel lezzet. 

Listemizde yer alan Ege lezzetleri ve çok daha fazlası için Ege’ye en kısa sürede ulaşmanızı sağlayacak en uygun otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin